Αρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Neurology» υποστηρίζει ότι η προστασία των ποδοσφαιριστών ιδιαίτερα μετά από τραυματισμό στο κεφάλι θα πρέπει να ενταθεί, καθώς ο κίνδυνος διάσεισης είναι υψηλός.

Το άρθρο αναφέρει ακόμα, ότι η απόφαση για την επιστροφή των τραυματιών στο τερέν θα πρέπει να λαμβάνεται από ανεξάρτητο γιατρό και όχι π.χ. από τον ίδιο τον παίκτη, τον γιατρό της ομάδας ή τον προπονητή.

«Ακριβώς επειδή τα συμπτώματα της διάσεισης ενδεχομένως να εμφανισθούν με χρονική καθυστέρηση, η απομάκρυνση του παίκτη από τον αγώνα – ακόμα σε περίπτωση και της παραμικρής υποψίας τραυματισμού του – ενδεχομένως να αποτελεί την ασφαλέστερη προσέγγιση» αναφέρουν οι συγγραφείς του άρθρου.

Στο «κόκκινο» οι τραυματισμοί

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στον τραυματισμό του παίκτη της ομάδας της Ουρουγουάης Αλβάρο Περέιρα, στον αγώνα με τη Βρετανία (που έληξε 2-1 υπέρ της Ουρουγουάης) στο πλαίσιο του Μουντιάλ. Ο παίκτης αφού δέχθηκε γονατιά από τον Βρετανό Ραχίμ Στέρλινγκ στο κεφάλι, έχασε τις αισθήσεις του στο τερέν. Παρόλα αυτά, επέστρεψε στο παιχνίδι στο 63ο λεπτό. Ο Περέιρα παραδέχτηκε ότι είχε διαφωνήσει την απόφαση περί αντικατάστασής του, απαιτώντας την επιστροφή του στο παιχνίδι.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η αντικειμενική απόφαση για το αν ένας παίκτης είναι σε κατάσταση ώστε να μπορεί να επιστρέψει στον αγώνα μετά από τραυματισμό θα πρέπει να λαμβάνεται από έναν γιατρό ο οποίος δεν επηρεάζεται από το πάθος του παιχνιδιού.

Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, FIFA, έχει δεχθεί έντονη κριτική γύρω από θέματα ασφαλείας, τέτοιου τύπου. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί αθλητικοί οργανισμοί αναγνωρίζουν πλέον τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης στον εγκέφαλο ακόμα και μετά από ήπιο τραυματισμό στο κεφάλι, οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των συγκεκριμένων τραυματισμών.

Από την πλευρά του ο δρ Αντονιο Μπέλι, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ, αναφέρει ότι πολλές φορές οι παίκτες δεν κατανοούν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια διάσειση.

«Όταν οι παίκτες επιστρέφουν στο τερέν και συνεχίζουν να παίζουν, στέλνουν λανθασμένο μήνυμα: υπάρχουν πάρα πολλοί ιατρικοί λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να συνεχίζουν» υπογραμμίζει ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις ενός ήπιου τραυματισμού στο κεφάλι συγκαταλέγονται η ζαλάδα και οι έντονοι πονοκέφαλοι ενώ στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ανήκουν η εμφάνιση άνοιας και άλλων νευροεκφυλιστικών νοσών.