Την εκτίμηση ότι τα υφιστάμενα επίπεδα των δεικτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο δεν αντιστοιχούν στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Ο Dow Jones ξεπέρασε τις 17.000 μονάδες την προηγούμενη Πέμπτη , ωθούμενος από στοιχεία που κατέδειξαν πως η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 288.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο και ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,1%.

Σύμφωνα με το CNBC ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε πως αισθάνεται «πολύ άβολα» με τα σημερινά επίπεδα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, υποστηρίζοντας ότι ο λόγος που είναι σε υψηλά επίπεδα σχετίζεται με το ότι τα επιτόκια είναι σε χαμηλά επίπεδα, οι μισθοί είναι χαμηλοί και οι αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι η οικονομία των ΗΠΑ ή η Ευρώπη. Στο σημείο αυτό ανέφερε πως το κομμάτι των κερδών πολλών πολυεθνικών αμερικανικών επιχειρήσεων που προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ο ίδιος τόνισε πως η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ήτοι το ότι δεν αύξησε άμεσα τα επιτόκια, είναι σωστή, ενώ επεσήμανε πως η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού είναι χαμηλότερη σε σχέση με πριν από την κρίση, αλλά και ότι οι μισθολογικές αυξήσεις είναι μικρές και υπολείπονται αυτών που θα έπρεπε να ακολουθούν μιας ισχυρής ανάκαμψης.

«Αυτές οι πολύ υψηλές τιμές του χρηματιστηρίου είναι κατά μία έννοια ένα σύμπτωμα της αδύναμης οικονομίας, όχι ένα σύμπτωμα πως είμαστε έτοιμοι να έχουμε μια ισχυρή ανάκαμψη στην πραγματική μας οικονομία», δήλωσε ο Στίγκλιτζ.