Σε τροχιά ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, καθώς μετά την Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα θα λάβει αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών Μέσων Ενημέρωσης αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, το οποίο αναμένεται να καθορίσει το χρόνο συζήτησης του θέματος.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα εκτιμήσεις για το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής, ωστόσο θα πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να αντεπεξέλθει στα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής του φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ. Η πρώτη φάση της έκδοσης κεφαλαίου θα απευθύνεται στους υφιστάμενους επενδυτές, διαδικασία που θα αρχίσει στα μέσα Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του μήνα.

Ακολούθως, θα αρχίσει η δεύτερη φάση, η οποία θα είναι κλειστή διαδικασία και θα δίνη στους υφιστάμενους επενδυτές το δικαίωμα να αποκτήσουν επιπλέον 20% του μετοχικού κεφαλαίου. Η φάση αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 8 Αυγούστου. Περίπου στις 18 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για επικύρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Στόχο της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί η επιτάχυνση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ενώ τέσσερις ανάδοχοι οίκοι θα διενεργήσουν εκ μέρους της τράπεζας απευθείας επαφές με θεσμικούς και άλλους επενδυτές.