Ενα ποτήρι με υψηλή… νοημοσύνη ώστε να γνωρίζει πάντα το περιεχόμενό του και να υπολογίζει τις θερμίδες του δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία Mark One, με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο.
To «έξυπνο» ποτήρι Vessyl, χωρητικότητας 385 ml, είναι εξοπλισμένο με υπερευαίσθητους αισθητήρες, οι οποίοι «διαβάζουν» τις χημικές ενώσεις ανιχνεύοντας έτσι το ποτό που φιλοξενεί κάθε φορά, με τη βοήθεια μιας βάσης δεδομένων όπου βρίσκονται αποθηκευμένα χιλιάδες ποτά και ροφήματα. Το περιεχόμενο του ποτηριού αποκαλύπτεται στο πλάι με τη βοήθεια ενός συστήματος φωτεινής σήμανσης.
Μέσω Bluetooth το ποτήρι συνδέεται με μια συνοδευτική εφαρμογή για smartphones (iOS και Android) και αποκαλύπτει στον χρήστη πόσες θερμίδες έχει καταναλώσει, τα επίπεδα της ενυδάτωσης του οργανισμού του, ενώ προειδοποιεί όταν έρθει η ώρα να ενυδατωθεί εκ νέου.
Για χρήστες που προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να παρακολουθούν την πρόσληψη καφεΐνης από τον οργανισμό τους, το Vessyl θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επινοητές του, να αποτελέσει έναν πολύτιμο βοηθό. Η μπαταρία του προσφέρει αδιάλειπτη λειτουργία μιας εβδομάδας με μια 60λεπτη ασύρματη φόρτιση. Το ποτήρι θα παράγεται σε τρία χρώματα (λευκό, γκρίζο και μαύρο) και είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία προς 99 δολάρια (δηλαδή, περίπου 72 ευρώ), καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του 2015.
Οθόνες… ελευθέρας μορφής

Οθόνες οι οποίες ξεφεύγουν από τα τετραγωνισμένα σχεδιαστικά «στεγανά» ακολουθώντας μια πιο ελεύθερη μορφή ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει η Sharp. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό κολοσσό, ο νέος τύπος οθονών θα βασίζεται στην τεχνολογία της IGZO η οποία προχωρεί σε μια «ανακατάταξη» ως προς τον σχεδιασμό των απαραίτητων κυκλωμάτων.

Με επίσημη ανακοίνωσή της η εταιρεία εξηγεί ότι οι οθόνες… ελευθέρας μορφής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ραγδαίες εξελίξεις τόσο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας όσο και στον τομέα των φορετών γκάτζετ. Η νέα τεχνολογία, αναφέρει, αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον χώρο της ηλεκτρονικής σήμανσης.

Τη στιγμή που οι εύκαμπτες οθόνες και οι καμπυλωτές συσκευές (smartphones και τηλεοράσεις) έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά, η καινοτομία της Sharp ενδεχομένως να διευρύνει ακόμη περισσότερο τους σχεδιαστικούς ορίζοντες. Για την ώρα, πάντως, οι πρώτες οθόνες που αποκάλυψε η εταιρεία βρίσκονται σε φάση προτύπου. Στα άμεσα σχέδιά της, ωστόσο, υπογραμμίζει, είναι η άμεση εκκίνηση της μαζικής παραγωγής των οθονών άνευ σχηματικού περιορισμού.

Κοκαλάκι αυτοάμυνας

Ονομάζεται First Sign και είναι ένα κοκαλάκι αυτοάμυνας που ανιχνεύει βίαιες επιθετικές κινήσεις που μπορεί να καταλήξουν σε προπηλακισμό ή απαγωγή και ειδοποιεί για βοήθεια.

Το μυστικό του αξεσουάρ για τα μαλλιά γυναικών εντοπίζεται στο γυροσκόπιο, στο επιταχυνσιόμετρο και στον αισθητήρα Bluetooth που κρύβεται στο εσωτερικό του και του επιτρέπει να επικοινωνεί απευθείας με smartphone. Σύμφωνα με την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία από την Αριζόνα, το κλιπ «αντιλαμβάνεται» τις απότομες κινήσεις που προκύπτουν από μια βίαια επίθεση, ενεργοποιώντας έναν συναγερμό. Αυτός με τη σειρά του ενεργοποιεί το κινητό της κατόχου του, το οποίο «ζωντανεύει» την κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής για την καταγραφή του γεγονότος. Σε συνεργασία με μια ειδική υπηρεσία που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, το συμβάν (ακόμη και αν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα) εντοπίζεται μέσω GPS και ενημερώνονται οι αρχές. Η υπηρεσία συνοδεύεται από μια μηνιαία συνδρομή 5 δολαρίων (δηλαδή περίπου 3,6 ευρώ).
Σε περίπτωση που ο συναγερμός ενεργοποιηθεί κατά λάθος, τότε η χρήστης έχει 15 δευτερόλεπτα για να τον απενεργοποιήσει.

Για την ώρα, το επαναστατικό κοκαλάκι-«σωματοφύλακας» βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Indiegogo.

Ερχεται η τσέπη-«φορτιστής»

Καθ’ οδόν είναι, όπως όλα δείχνουν, η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης, η οποία υπόσχεται να λύσει σύντομα τα χέρια –και τα καλώδια –των χρηστών ηλεκτρονικών συσκευών. Τι θα λέγατε, λοιπόν, αν θα μπορούσατε να φορτίσετε το κινητό σας απλά βάζοντάς το στην τσέπη σας; Ο βρετανός σχεδιαστής μόδας Εϊντριεν Σοβάζ σε συνεργασία με τη Microsoft δημιούργησε ένα παντελόνι το οποίο επιτρέπει στον κάτοχό του να γεμίζει την αποστραγγισμένη μπαταρία του κινητού του τοποθετώντας τη συσκευή στην τσέπη του.

Με εμφάνιση μοντέλου και καρδιά γκατζετάκια, το hi-tech παντελόνι υπόσχεται άνεση σε όλα τα επίπεδα. Πίσω από την ευρηματική ιδέα του σχεδιαστή κρύβεται η τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης που είχε εισαγάγει περίπου πριν από δύο χρόνια η Nokia μέσω του μοντέλου της Lumia. Η εταιρεία στην πορεία πέρασε στη Microsoft, η οποία αναφέρει: «Εχουμε μια μακρά πορεία συνεργασιών με τον χώρο της μόδας. Συνεχίζοντας την παράδοση αυτήν είμαστε ενθουσιασμένοι για τη νέα μας συνεργασία με τον Ε. Σοβάζ. Μέσα από αυτήν γεννήθηκε το μοντέρνο παντελόνι ασύρματης φόρτισης, το οποίο αποτελεί ιδανικό «σύντροφο» για το νέο μας μοντέλο Lumia 930».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ