«Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, τέτοιου μεγέθους, που σε άλλες εποχές θα έπεφταν κυβερνήσεις», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο με θέμα «Οικονομική Ανάπτυξη και Υγεία σε περίοδο οικονομικής κρίσης».


«Όλοι μου λένε, ότι έχω αναλάβει ένα πολύ βαρύ και δύσκολο φορτίο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και μεγάλη ένταση και μεγάλη οξύτητα και μεγάλες δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και ελπίζω θα τις αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί»,
επισήμανε ο κ. Βορίδης. «Σε αυτή τη προσπάθεια», πρόσθεσε, «νομίζω ότι ένα πράγμα δεν πρέπει να χάνουμε όλοι από τα μάτια μας, ότι το κέντρο της προσπάθειας είναι ο ασθενής Ο ασθενής ο οποίος έχει μία εύλογη και δίκαιη απαίτηση για υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας. Ταυτόχρονα, στον ασθενή θα πρέπει κανείς να δει και την ιδιότητα του φορολογουμένου και επομένως, εδώ υπάρχει μία εύλογη απαίτηση για τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα των χρημάτων των φορολογουμένων στο χώρο της υγείας».
Παράλληλα αναγνώρισε τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί και υλοποιηθεί μέχρι τώρα στην υγεία, οι οποίες πριν τρία χρόνια δεν ήταν δυνατόν κανείς να φανταστεί ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες για τη διαμόρφωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, είπε ότι «προφανώς, δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο που θέλουμε να φτάσει». Όπως είπε, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και απαιτείται η έκδοση 49 υπουργικών αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά το σύστημα προμηθειών, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία «θα γίνεται επιλογή στο σύστημα προμηθειών και θα βελτιώνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον».

«Το ζήτημα είναι να μη βάλουμε αυτογκόλ»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κώστας Φρουζής, δήλωσε: «Κλείνουμε ένα εξάμηνο περίεργο και μπαίνουμε σε ένα δεύτερο εξάμηνο κρισιμότερο, κυρίως για το πώς θα ανοίξει το 2015». Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας.
Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ είπε ότι πρέπει να βρεθεί βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, ενώ χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο του ΕΟΦ.

«Το ζήτημα είναι να μη βάλουμε αυτογκόλ στο κομμάτι της Υγείας και ελπίζουμε ότι το Υπουργείο θα παλέψει για το 2015»
, είπε ο κ. Φρουζής και αναφέρθηκε στις δαπάνες υγείας, που ανέρχονται στο 4,5% του ΑΕΠ, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7%).
Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, δρ. Αλεξάντερ Ζέντερ, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτομία στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου περίθαλψης. Όπως είπε, η καινοτομία συνιστά μια βιώσιμη και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση, επισημαίνοντας ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συμπορευτούν προς αυτήν την κατεύθυνση. «Τα τελευταία χρόνια», σημείωσε, «η Πολιτεία κινήθηκε εξολοκλήρου στην κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών, πλέον όμως απαιτείται μια νέα προσέγγιση που θα επιτρέψει στον κλάδο να αναπτύξει πλήρως τη δυναμική του και να αναδειχθεί ξανά σε υγιή πυλώνα της οικονομίας. Χρειάζονται ενέργειες που θα ενθαρρύνουν την επένδυση στην καινοτομία γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την επαναξιολόγηση της πολιτικής για τα γενόσημα και την καλύτερη κατανομή των πόρων που δαπανώνται στον κλάδο της υγείας, αλλά και εξετάζοντας συνέργιες με άλλα υπουργεία».

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε;

«Αναρωτιέμαι για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν έχουμε πάει σε δαπάνη φαρμάκου στο 1,9 δισ. ευρώ και όταν έχουμε ξύσει τον πάτο του βαρελιού». Με την σκληρή αυτή φράση, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Pharmathen και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Βασίλης Κάτσος.
Μιλώντας πάντα για την φαρμακευτική δαπάνη, είπε: «Δεν πρέπει να πάμε σε προηγούμενα επίπεδα. Φυσικά, πήγαμε στο άλλο άκρο. Όμως το σημερινό επίπεδο της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επαρκεί. Πρέπει ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες σε φθηνό γενόσημο. Έχουμε πάει σε κλειστό προϋπολογισμό. Άρα χρειάζεται σωστή διαχείριση υπαρχόντων πόρων».
Σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, οι δύο άξονες της αγοράς είναι οικαινοτόμες θεραπείεςκαι ηάμεση πρόσβαση σε καλά και ασφαλή γενόσημα, ενώ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων.