Την κεφαλαιακή θωράκιση όλων των κυπριακών τραπεζών το ταχύτερο δυνατόν επιδιώκει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα Δευτέρα πως το εγχείρημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από όλες τις τράπεζες είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία.

«Το όλο θέμα τυγχάνει χειρισμού από την Κεντρική Τράπεζα σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ήδη την προηγούμενη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, με στόχο να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση πριν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Το ύψος της έκδοσης θα καθοριστεί σε προσεχή συνεδρίαση και αφού προηγουμένως η αρμόδια ομάδα της τράπεζας εξετάσει το όλο ζήτημα σε συνεργασία και με την Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο κατά εκτιμήσεις η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να αγγίξει και το 1 δισ. ευρώ.

Η τρόικα και το ειδικότερα ΔΝΤ δίνει μεγάλο βάρος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών και στην εγγραφή των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το ΔΝΤ θεωρεί πως αυτό είναι απαραίτητο για να καταστεί δυνατή η επανέναρξη του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο σημείο αυτό η τρόικα έχει ζητήσει από τις εποπτικές αρχές της Κύπρου να εντείνουν την εποπτεία της αποτελεσματικότητας των ενεργειών που γίνονται από πλευράς τραπεζών για είσπραξη οφειλών και αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Δεοντολογίας και το πλαίσιο διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.