• Αναζήτηση
 • Συμφωνία στη Σύνοδο για ευελιξία στο Σύμφωνο προς όφελος της ανάπτυξης

  Να υπάρξει σχετική ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προς όφελος της ανάπτυξης και των επενδύσεων αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, προκαλώντας ικανοποίηση στη Ρώμη.

  Να υπάρξει σχετική ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προς όφελος της ανάπτυξης και των επενδύσεων αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, προκαλώντας ικανοποίηση στη Ρώμη.

  «Καλωσορίζω τη δέσμευση όλων των ευρωπαίων ηγετών στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την απόφαση για εφαρμογή του με ευελιξία σε όποια χώρα χρειαστεί και αναλόγως με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

  «Πετύχαμε ό,τι επιθυμούσαμε, δόθηκαν σημαντικά περιθώρια κινήσεων», δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκότζι.

  «Υπάρχει ευελιξία όσον αφορά την δέσμευση να ληφθούν υπόψη οι δομικές μεταρρυθμίσεις και την δυνατότητα να αναπτυχθούν τα αναγκαία μέσα για μεσοπρόθεσμα σχέδια επενδύσεων», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

  «Πρόκειται για μια νίκη της Ιταλίας, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, ιδίως αν λάβουμε υπόψη το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε», υπογράμμισε ο Γκότζι μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους.

  Οι αποφάσεις της Συνόδου θα υποβληθούν σε ανάλυση και εκτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο «πριν λήξει η ιταλική εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ερχόμενο Δεκέμβριο».

  Δημοσιονομική εξυγίανση φιλικής προς την ανάπτυξη

  Ειδικότερα στα συμπεράσματα της Συνόδου τονίζεται ότι η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

  «Δίνουμε τη δυνατότητα της καλύτερης δυνατής χρήσης του ΣΣΑ για να προωθηθεί η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου.

  Ο Χ. Ρομπάι ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας παραμένουν ως έχουν, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν ζήτησε την αλλαγή τους.

  Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι λόγω των σταθερά υψηλών επιπέδων του χρέους και της ανεργίας και της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να συνεχισθεί η εφαρμογή «ευνοϊκής προς την ανάπτυξη και διαφοροποιημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης».

  Επισημαίνεται επίσης ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνουν τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, «αξιοποιώντας βέλτιστα την εγγενή ευελιξία των ισχυόντων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

  Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου διακυβέρνησης της ΕΕ έως τις 14 Δεκεμβρίου 2014.

  Οι 28 στα συμπεράσματά τους τονίζουν επίσης ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση και ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, προκειμένου να αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Ευρώπης και να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης».

  Ακόμη υπογραμμίζουν ότι απαιτείται ενισχυμένη δράση για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και των δημοσίων διοικήσεων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk