Τους Σοσιαλδημοκράτες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υποδέχεται το Σάββατο στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ προς συντονισμό θέσεων για τα ηγετικά πρόσωπα και τις μελλοντικές κατευθύνσεις της ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 26 και 27 Ιουνίου.

Στη συνάντηση που θα αρχίσει πριν από το μεσημέρι θα συμμετέχουν οι Βέρνερ Φάιμαν (Αυστρία), Ελιο ντι Ρούπο (Βέλγιο), Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ (Δανία), Ματέο Ρέντσι (Ιταλία), Βίκτορ Βιορέλ Πόντα (Ρουμανία), Ρόμπερτ Φίτσο (Σλοβακία), Μπόχουσλαβ Σομπότκα (Τσεχία).

Παρόντες θα είναι επίσης ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και νυν πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών.

Η συνάντηση έχει ως αντικείμενο «την προετοιμασία της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα λάβει τις αποφάσεις για τις μελλοντικές κατευθύνσεις της Ευρώπης και για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς σε συνέντευξή του στο δίκτυο RMC/BFM TV.

«Οι επτά αυτές χώρες επέλεξαν να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις. Έχουμε να κάνουμε προτάσεις για τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης, δηλαδή για να δοθεί περισσότερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή μετάβαση, την απλοποίηση των διαδικασιών»
δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

«Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ματέο Ρέντσι , ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχουν πει στην ουσία το ίδιο πράγμα: πρέπει η Ευρώπη να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, και στη συνέχεια στην απασχόληση των νέων» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο France Inter.

Τίθεται σε αμφισβήτηση το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ; «Όχι» απάντησε ο γάλλος πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε κατά του ελλείμματος και του χρέους… αλλά αυτό σημαίνει ότι ως προς τα δομικά ελλείμματα, πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε ό,τι αφορά την οργάνωση του προϋπολογισμού και τις μελλοντικές επενδύσεις».

«Κατά συνέπεια, ναι, πρέπει να υπάρχει ευελιξία» κατέληξε δηλώνοντας ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι Ματέο Ρέντσι και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υιοθέτησαν αυτή τη θέση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη μονάδα Airbus της Τουλούζης, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος το κόστος λήψης μεταρρυθμιστικών μέτρων και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες που βαρύνονται με μεγάλα ελλείμματα.

Ωστόσο την Τετάρτη, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίσθηκε τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, επαναφέροντας στην τάξη τον αντικαγκελάριο.

«Τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται, αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των συνθηκών μας, πρέπει να γίνει μέσω του διαλόγου με το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πρέπει να σεβαστούμε τις απόψεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ», είπε ο Μανουέλ Βαλς, φροντίζοντας ωστόσο να τονίσει ότι «αυτό πρέπει να γίνει κατά τρόπο ώστε να δοθεί σήμερα προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ συναντώνται στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να καταλήξουν και στο όνομα του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επαναδιατύπωσε και πάλι την Πέμπτη την υποστήριξή της προς την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε την Τρίτη ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Γιούνκερ.