Τον 89χρονο Γιόχαν Μπρέγερ συνέλαβαν στη Φιλαδέλφεια οι αμερικανικές αρχές, κατηγορώντας τον πως ήταν φρουρός με τις δυνάμεις των SS στο Άουσβιτς και είχε εμπλοκή στις χιλιάδες δολοφονίες στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η Γερμανία ζήτησε την άμεση έκδοσή του για να δικαστεί -ο Μπρέγερ εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε εξαναγκαστεί να καταταγεί στα SS και πως «υπηρετούσε» σε τμήμα που δεν είχε σχέση με τις εκτελέσεις.

Όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο της Φιλαδέλφεια, ο Μπρέγερ είχε συλληφθεί την Τρίτη στο σπίτι του κατηγορούμενος πως ήταν φρουρός με τα SS και στο στρατόπεδο του Άσουβιτς και, νωρίτερα, σε εκείνο του Μπούχενβαλντ.

Η Γερμανία τον κατηγορεί για συνδρομή στις μαζικές δολοφονίες στο Άουσβιτς (τις οποίες υπολογίζει, για την περίοδο που ήταν στο στρατόπεδο ο Μπρέγερ σε 216.000). Ο Μπρέγερ είχε μεταφερθεί από το Μπούχενβαλτ στο Άουσβιτς το 1944.

Το αμερικανικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του χωρίς εγγύηση, και δεν αποδέχθηκε το αίτημα της υπεράσπισης να μην κρατηθεί όσο εξετάζεται η υπόθεσή του για λόγους υγείας.