Σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι είναι απαραίτητο να εκπληρώσει και τα 12 προαπαιτούμενα για τις υπο-δόσεις ύψους 2 δίσ. ευρώ ώστε να αρχίσει από το Σεπτέμβριο η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και ακολούθως για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έστειλε το Eurogroup.

Στη Συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ,Ντάισελμπλουμσημείωσε ότι ο έλληνας Υπουργός ενημέρωσε ότι η χώρα μας σκοπεύει να ολοκληρώσει την πρώτη ομάδα των προαπαιτούμενων ενεργειών ως το τέλος του μήνα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η διαδικασία για την επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είναι «ανοικτή και διαφανής». Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το ζήτημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλώσε ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Ρέγκλινγκ: Τα προαπαιτούμενα δεν έχουν τηρηθεί
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η εκταμίευση των δόσεων 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα εξαρτάται από τα προαπαιτούμενα «τα οποία δεν έχουν τηρηθεί».
Πέρα από τα 2 δισ. ευρώ (που έχουν εγκριθεί πολιτικά) η Ελλάδα έχει λαμβάνειν ακόμη 1,8 δισ. ευρώ από τον ESM.
Λαγκάρντ: Κλειδί τα 10 δισ. ευρώ
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντσημείωσε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιολόγηση των αναγκών των ελληνικών τραπεζών το Φθινόπωρο από την οποία θα κριθεί αν το υπόλοιπο των «10 δισ. ευρώ» που υπάρχει για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει πλήρως ή εν μέρει το χρηματοδοτικό κενό.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος σχολίασε ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι να τηρηθούν τα προαπαιτούμενα και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας από την 4η αξιολόγηση, ώστε να αρχίσει η επόμενη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει και ένα τρίτο κριτήριο (πέρα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την τήρηση του προγράμματος) για την ενεργοποίηση της απόφασης της 27ης Νοεμβρίου του 2012 για το ελληνικό χρέος και αυτό είναι το κατά πόσον χρειάζεται μια παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους κάτι που θα εξαρτηθεί από τις νέες εκτιμήσεις που θα γίνουν μετά το Σεπτέμβριο.
Ολι Ρεν: Κριτήριο η ανάπτυξη
O απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σημείωσε, τέλος, ότι σημαντικό κριτήριο για το κατά πόσον χρειάζεται παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για την ανάπτυξη, εφόσον επηρεάζουν τον παρονομαστή του κλάσματος του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

«Βολές» από Ολι Ρεν για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων

«Ανησυχώ για την επιβράδυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων που παρατηρείται στην Ελλάδα» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕΟλι Ρενλίγο πριν από την «πρώτη» του νέου έλληνα Υπουργού στο Eurogroup κ. Γκίκα Χαρδούβεληστο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι«είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων»στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αθήνα.

«Είναι σημαντικό η χώρα να επανέλθει στο δρόμο των σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ο οποίος ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και θέλω να πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε αξιόπιστο δρόμο μεταρρυθμίσεων σύντομα», είπε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, έστω και με καθυστέρηση.

Σε εντελώς διαφορτετικό κλίμα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετέφεραν κλίμα θερμής υποδοχής για τον κ. Χαρδούβελη κατά την έναρξη της συνεδρίασης. το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Οικονομικών, οι ομόλογοι του Γκίκα Χαρδούβελη του ευχήθηκαν «καλή δύναμη».

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο επικεφαλής τουEuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ, είπε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών «σε θυμάμαι από τον Παπαδήμο».

Eurogroup: Οι εξελίξεις στον χώρο της κρίσης

Οι εξελίξεις στις χώρες της κρίσης, η ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη και η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κατάσταση στις χώρες του ευρώ θα τεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του σημερινού Eurogroup.

Αν και δεν προβλέπεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, θεωρείται βέβαιο ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν στο περιθώριο της συνεδρίασης το ζήτημα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θέτουν ανοιχτά Παρίσι και Ρώμη με την υποστήριξη των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μέρκελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, αποφάσεις δεν αναμένονται, ωστόσο, «στη συζήτηση θα καταγραφούν οι απόψεις των χωρών-μελών και ενδεχομένως θα αναζητηθούν συμβιβαστικές προτάσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερο χρόνο στις προβληματικές χώρες προκειμένου να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους».
Άλλωστε, οι περισσότερες απαντήσεις όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές των χωρών που βρίσκονται σήμερα υπό πίεση αναμένεται να δοθούν στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου κορυφής (26-27 Ιουνίου).

Σόιμπλε: «Δεν έχουμε διαφορές»
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, με τη διασφάλιση περισσότερου χρόνου στις χώρες που προωθούν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε ότι σημειώνονται διαμάχες στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού.
«Δεν έχουμε διαφορές», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο κ. Σόιμπλε. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά διασφαλίζουν μόνο χρόνο.
Οι 18 υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν επίσης το «πράσινο φως» για την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη, καθώς η χώρα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια. Η επίσημη απόφαση για την ένταξη της Λιθουανίας στην κλαμπ του κοινού νομίσματος θα ληφθεί τον επόμενο μήνα.
Η έκθεση του ΔΝΤ
Έντονη αναμένεται να είναι η συζήτηση στο Eurogroup όσον αφορά την έκθεση του ΔΝΤ για η ζώνη του ευρώ, την οποία θα παρουσιάσουν στους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρέζα Μογκαντάμ.
Στην έκθεση θα υπογραμμίζονται τα προβλήματα του υψηλού χρέους σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και της ανεργίας και θα επισημαίνεται η ανάγκη πρόσθετων μέτρων, νομισματικού αλλά και οικονομικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.