Αργεντινή: Σχεδιάζει ανταλλαγή ομολόγων για αποφυγή χρεοκοπίας

Η Αργεντινή θα επιδιώξει την υπαγωγή στο εγχώριο δίκαιο των ομολόγων της που έχουν εκδοθεί με βάση το αμερικανικό δίκαιο, ώστε να αποφύγει μία δεύτερη χρεοκοπία της σε 13 χρόνια. Η κυβέρνηση στο Μπουένος ‘Αιρες υπαινίχθηκε ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές αυτούς, ενώ έχει χρόνο έως το τέλος του μήνα για να καταλήξει σε μία συμφωνία και να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών κάποιων ομολόγων της.    

Η Αργεντινή θα επιδιώξει την υπαγωγή στο εγχώριο δίκαιο των ομολόγων της που έχουν εκδοθεί με βάση το αμερικανικό δίκαιο, ώστε να αποφύγει μία δεύτερη χρεοκοπία της σε 13 χρόνια.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής κ. ‘Αξελ Κισίλοφ παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτικό διάγγελμα ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για να μπορέσει η χώρα να παρακάμψει την απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ, με την οποία της επιβλήθηκε να αποπληρώσει πλήρως τους πιστωτές της που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση (το «κούρεμα») των ομολόγων τους την περασμένη δεκαετία.

Η κυβέρνηση στο Μπουένος ‘Αιρες υπαινίχθηκε ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές αυτούς, ενώ έχει χρόνο έως το τέλος του μήνα για να καταλήξει σε μία συμφωνία και να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών κάποιων ομολόγων της.

Με βάση το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, η Αργεντινή θα ανταλλάξει τα ομόλογά της που διέπονται από το αμερικανικό δίκαιο με ομόλογα που υπάγονται στο δικό της δίκαιο. Μία τέτοια μετατροπή είναι χωρίς προηγούμενο στις αγορές κρατικών ομολόγων, σημειώνει η εφημερίδα. Αν και η απόφαση αυτή αναμενόταν ευρύτερα ως πιθανή, πολλοί δικηγόροι και επενδυτές δήλωσαν ότι πρέπει να κατανοήσουν πώς θα γίνει αυτή η μετατροπή και τι θα σημάνει αυτή για τους ομολογιούχους.

Από τη μία πλευρά, οι επενδυτές πιθανόν θα πρέπει να παραιτηθούν από τα δικαιώματα που έχουν με βάση το αμερικανικό δίκαιο, όπως την προσφυγή στα δικαστήρια των ΗΠΑ και την ασφάλεια της πληρωμής από αμερικανική τράπεζα. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν εισόδημα από τα ομόλογα της Αργεντινής που είναι μεταξύ εκείνων με τις υψηλότερες αποδόσεις στον κόσμο.

Τα αμερικανικά δικαστήρια μπορεί να θεωρήσουν όποιους ομολογιούχους δεχθούν την προσφορά της Αργεντινής ότι βοηθούν τη χώρα να αποφύγει την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και οι επενδυτές αυτοί θα αντιμετώπιζαν νομικές συνέπειες, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί επίσης να εμποδίσουν τις διεθνείς τράπεζας με υποκαταστήματα στην Αμερική να μεταφέρουν στους ομολογιούχους τις πληρωμές της Αργεντινής, που θα αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν τις αργεντινές τράπεζες, κάτι που παρέχει μικρότερη προστασία στους επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε την προειδοποίησή ότι η νομική ήττα της Αργεντινής μπορεί να υποσκάψει τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους από άλλες χώρες, «Ανησυχούμε για τις πιθανές ευρύτερες συστημικές συνέπειες», δήλωσε το ΔΝΤ.

Η Αργεντινή έχει ομόλογα ύψους 54,8 δισ. δολαρίων που μπορεί να επηρεασθούν άμεσα από τις τελευταίες εξελίξεις. Την Τρίτη, ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής σε CCC- με αρνητική προοπτική – τρεις βαθμίδες πάνω από το όριο της χρεοκοπίας – από CCC+.

Υπενθυμίζεται πως προχθές Δευτέρα το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση της Αργεντινής κατά απόφασης ενός χαμηλότερου βαθμού δικαστηρίου, η οποία απαιτούσε από τη χώρα να αποπληρώσει τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της μετά τη χρεοκοπία το 2001. Η Αργεντινή αρνούνταν να πληρώσει τους επενδυτές αυτούς, που έχουν απαιτήσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δις. δολαρίων.

Το αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους άλλους ομολογιούχους (σ.σ.: που είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση), αν δεν πληρώσει και τους επενδυτές που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση. Η επόμενη πληρωμή στους ομολογιούχους αυτούς επίκειται στο τέλος του μήνα.

Οι τιμές των αργεντινών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν χθες, μετά τη μεγάλη υποχώρησή τους που ακολούθησε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ τη Δευτέρα. Τα ομόλογα που λήγουν το 2033, που επλήγησαν περισσότερο τη Δευτέρα, διαπραγματεύονταν περίπου στα 74,24 σεντς το δολάριο (σ.σ.: στο 74,24% της ονομαστικής αξίας τους) αργά την Τρίτη από περίπου 75 σεντς τη Δευτέρα και 84 σεντς τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με διαπραγματευτές. Ωστόσο, το κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του χρέους της Αργεντινής συνέχισε να αυξάνεται, υποδηλώνοντας τους φόβους χρεοκοπίας.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk