Crash test για τις σχέσεις μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια και του υφυπουργού κ. Μάκη Γιακουμάτου θα αποτελέσει το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων

«Πιλότος» για τη νέα πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι εντός των επόμενων ημερών το θέμα της λειτουργίας όλων των καταστημάτων σε τρεις (;) τουριστικές περιοχές της χώρας. Αλλά συγχρόνως θα αποτελέσει και crash test για τις σχέσεις μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια και του υφυπουργού κ. Μάκη Γιακουμάτου.

Το θέμα επείγει, δεδομένου ότι η σχετική υπουργική απόφαση πρέπει να εκδοθεί ως τις 7 Ιουλίου. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα και όπως τουλάχιστον είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους θα ήταν ανοιχτά όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε επτά περιοχές τριών περιφερειών της χώρας. Πρόκειται για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, Κως και Ερμούπολη Σύρου), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, περιλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή, και Χαλκιδική) και την Περιφέρεια Αττικής (ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Ερμού και της Ομόνοιας, και Ραφήνα).
Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτος είπε πως «ο νόμος αναφέρει για τρεις περιοχές και αυτό ακριβώς θα κάνω έπειτα από δημόσια διαβούλευση», αρνούμενος ωστόσο να προσδιορίσει την έννοια της «περιοχής», αν δηλαδή εννοεί την περιφέρεια ή τον δήμο ή κάποιο άλλο σημείο της πόλης. Βεβαίως προσέθεσε ότι ως τις 7 Ιουλίου θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Επί της ουσίας είναι προφανής η πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, τόσο του κ. Δένδια όσο και του κ. Γιακουμάτου, να αναθεωρήσουν την ως τώρα πολιτική που ακολουθούν οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς.
Πρωτίστως φαίνεται ότι «αποκαθίσταται» ως συνομιλητής για θέματα εμπορίου και αγοράς η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και ο πρόεδρός της –και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας –κ. Βασίλης Κορκίδης.
Στο μεγαλύτερο μέρος της παρελθούσης διετίας η ΕΣΕΕ ήταν «μόλις και μετά βίας» συνομιλητής του κ. Χατζηδάκη. Οι σχέσεις μάλιστα των κ.κ. Κορκίδη και Χατζηδάκη ήταν τόσο κακές που έφτασε ακόμη και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς να παρέμβει «για να τα βρουν μεταξύ τους». Είναι προφανές λοιπόν ότι τα πράγματα αλλάζουν και μάλιστα δραστικά.
Ο κ. Δένδιας πρόκειται να επισκεφθεί τα γραφεία της ΕΣΕΕ σε μια συμβολική κίνηση για τις σχέσεις των δύο μερών, ενώ ο κ. Γιακουμάτος ανέφερε σε αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ που τον επισκέφθηκε πως «στην υπουργική απόφαση δεν θα συμπεριλαμβάνεται το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή άλλο μεγάλο αστικό κέντρο». Ο κ. υφυπουργός διαβεβαίωσε την ΕΣΕΕ ότι «οι τρεις πιλοτικές περιοχές θα είναι αμιγώς τουριστικές και νησιωτικές, ενώ ως τις 7 Ιουλίου θα προηγηθεί διάλογος τόσο με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους όσο και με την ΕΣΕΕ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

HeliosPlus