Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν σε μυστική επιχείρηση στο έδαφος της Λιβύης έναν εκ των φερόμενων ως αρχηγών των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012, προκαλώντας το θάνατο του πρεσβευτή Κρις Στίβενς και άλλων τριών Αμερικανών. Ο συλληφθείς κρατείται εκτός Λιβύης και θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστικού συστήματος στις ΗΠΑ, όχι στο Γκουαντάναμο.

«Τώρα θα νοιώσει το βάρος της αμερικανικής Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την ανακοίνωση της σύλληψης του Αχμέντ Αμπού Χατάλα, τοπικού αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Ανσάρ αλ-Σαρία στη Λιβύη.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την αποδόση Δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας επικριθεί βαρύτατα για την μέχρι στιγμής αποτυχία να εντοπιστούν και να προσαχθούν οι υπαίτιοι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Αχμέντ Αμπού Χατάλα συνελήφθη την Κυριακή κοντά στη Βεγγάζη σε μυστική επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε συνεργασία με το FBI έπειτα από πολύμηνο σχεδιασμό.

Οι ΗΠΑ τον περιγράφουν ως «πρόσωπο κλειδί» στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2012 όταν ένοπλοι εισέβαλαν και πυρπόλησαν τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος αρχικά απέδωσε την επίθεση σε αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για ερασιτεχνικό βίντεο που γυρίστηκε στις ΗΠΑ και καταγγέλθηκε ως προσβλητικό για το Ισλάμ.

Ωστόσο, σύντομα οι ερευνητές της κυβέρνησης κατέληξαν ότι επρόκειτο για οργανωμένη επίθεση σχεδιασμένη από ντόπιους εξτρεμιστές, αν και οι New York Times ανέφεραν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας ότι όντως κάποιοι από τους επιτιθέμενους όντως κινητοποιήθηκαν από το βίντεο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν «αθόρυβα» αμοιβή έως και 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες τους μήνες που ακολούθησαν την επίθεση.

Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη κατηγορούμενου ως αυτουργού της τρομοκρατικής επίθεσης που οδήγησε στο θάνατο του πρεσβευτή Κρις Στίβενς και άλλων τριών Αμερικανών, σημειώνει η Washington Post η οποία και μετέδωσε πρώτη την πληροφορία για τη σύλληψη.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως πρόκειται για σημαντική νίκη της κυβέρνησης Ομπάμα, μετά το μπαράζ επικρίσεων των Ρεπουμπλικανών για την αδυναμία της μέχρι στιγμής να οδηγήσει τους υπαίτιους της επίθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Το Πεντάγωνο επισήμανε στην ανακοίνωσή του πως δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων κατά την επιχείρηση. Ο συλληφθείς «κρατείται σε ασφαλή τοποθεσία εκτός Λιβύης» και θα δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη γραμμή της πολιτικής Ομπάμα να λογοδοτούν οι ύποπτοι που συλλαμβάνονται στο εξωτερικό στις ΗΠΑ και όχι στα στροδικεία του Γκουαντάναμο.