Την πλέον κομβική φάση της διανύει η δίκη για τις μίζες από την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων TOR M1 και τους πέντε κατηγορούμενους με κορυφαίο τον κύπριο πρώην υπουργό ΕσωτερικώνΝτίνο Μιχαηλίδη, τον γιο τουΜιχάλη, τον έμπορο όπλωνΦουάντ Αλ Ζαγιάτ, τον πρώην νομικό σύμβουλο του ΚράτουςΑναστάσιο Σοφό και τη σύζυγό τουΜαρία, καθώς είναι στον «αέρα» η άμεση συνέχισή της.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το επόμενο βήμα – αναβολή ή συνέχιση – θεωρείται καθοριστικό για το αν η πολύκροτη υπόθεση θα εκδικαστεί από την παρούσα σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ή θα περάσει στα χέρια άλλων δικαστών.
Στην τελευταία συνεδρίαση και δεδομένου ότι η δίκη είχε διακοπεί ήδη δύο φορές, συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν στο δικαστήριο ότι απορρίφθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) το αίτημά τους να συνεχίσουν την εκπροσώπηση των πελατών τους και να μην απόσχουν από τα καθήκοντα τους, όπως τους επιβάλλει σχετική απόφαση των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας.
Η εν λόγω απόφαση αποτελεί ισχυρό δικονομικό εργαλείο και ορίζει ότι μετά τη δεύτερη διακοπή της ποινικής δίκης, οι συνήγοροι πρέπει να απέχουν από τα καθήκοντα τους, εκτός και αν υφίσταται κίνδυνος παραγραφής του αδικήματος. Στην περίπτωση που «παρακούσουν» τον ΔΣΑ, οι δικηγόροι απειλούνται ακόμη και με αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας τους για δυο μήνες.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε πάντως το αίτημα αναβολής της δίκης και δήλωσε την πρόθεσή της να συνεχίσει τη διαδικασία, με συνηγόρους που διορίζονται αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο.
Το κυριότερο πρόβλημα αναδύεται με την εκπροσώπηση του εμπόρου όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάτ, ο οποίος όπως είναι γνωστό καταζητείται και εκπροσωπείται στη δίκη από τον δικηγόρο κ. Θέμη Σοφό με πληρεξούσιο – κάτι που σαφώς δεν μπορεί να διαθέτει συνήγορος που διορίζεται αυτεπαγγέλτως.
Το δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά την Τρίτη.
Η διενεργούμενη δίκη συνιστά και το πρώτο στάδιο εκδίκασης του καυτού φακέλου για τα TOR – M1, με συνολικά 12 κατηγορουμένους. Οι υπόλοιποι επτά παίρνουν σειρά, με δίκη που θα ακολουθήσει.