ΤτΕ: Στα €1,875 δισ. το ταμειακό έλλειμμα το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαϊου

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,875 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,316 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, βάσει στοιχείων της ΤτΕ. Ωστόσο εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και αφαιρεθούν δαπάνες που μεταξύ άλλων αφορούν αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προκύπτει ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 1,057 δισ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,875 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,316 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, βάσει των στοιχείων της ΤτΕ.

Ωστόσο εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τα κερδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και αφαιρεθούν δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προκύπτει ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 1,057 δισ. ευρώ -μεγαλύτερου εκείνου που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 18.129 εκατ. ευρώ, από 17.017 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1.310 εκατ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 181 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 20.210 εκατ. ευρώ, από 24.295 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013.

Όπως εξηγεί η ΤτΕ, το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (πλεόνασμα 1.057 εκατ. ευρώ) παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk