Μαραθώνια ήταν η κατάθεση του αντιπροέδρου της Αργεντινής Αμάδο Μπουδού σε ομοσπονδιακό δικαστή του Μπουένος Αϊρες για υπόθεση διαφθοράς που χρονολογείται από το 2010, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά στα 30 χρόνια δημοκρατίας της χώρας που εν ενεργεία αντιπρόεδρος βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο ίδιος κατά την έξοδό του από το δικαστικό μέγαρο δήλωσε ότι εξήγησε «σημείο προς σημείο» της θέσεις του για την υπόθεση στον δικαστικό λειτουργό.

Πλέον η δικαιοσύνη έχει στη διάθεσή της 10 μέρες, προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών κατά του αντιπροέδρου.

Η υπόθεση Ciccone αφορά σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς-εκτυπωτικούς οίκους της Αργεντινής, ο οποίος -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- γλίτωσε τη χρεοκοπία το 2010, χάρη στην παρέμβαση του Μπουδού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αντιπρόεδρος μεσολάβησε ώστε η επιχείρηση να περάσει στα χέρια ενός προσώπου, που ουσιαστικά λειτουργούσε ως «αχυράνθρωπος» για τον ίδιο.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει αναλάβει -μεταξύ άλλων- την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων της χώρας.

Πολλοί στην Αργεντινή διατυπώνουν την εκτίμηση ότι αν τελικά η δικαιοσύνη ασκήσει δίωξη εις βάρος του αντιπροέδρου, ο ίδιος θα μιλήσει και για άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης, που ενδεχομένως να είχαν ανάμειξη στην υπόθεση.

Ο ίδιος, ωστόσο, ο Μπουδού, ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι το θέμα αφορά μόνο τον ίδιο: «Η επίθεση που δέχομαι είναι προσωπική, το θέμα πρέπει να το λύσω εγώ, γιατί μόνο εγώ ξέρω την αλήθεια» δήλωσε.

Ο 51χρονος Μπουδού ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου το 2011, όταν εξελέγη για δεύτερη φορά στην προεδρία της χώρας η Κριστίνα Φερνάντες.