Νέες ευκαιρίες συνεργασίας ξεκινούν μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων, μετά από την επιτυχημένη συνάντηση εκπροσώπων της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ των δύο χωρών. Στην συνάντηση αυτή εκδόθηκε μάλιστα κοινό ψήφισμα που επικρίνει την υπαγωγή του χώρου της παιδείας στα μνημόνια που συμφωνήθηκαν στη χώρα μας, η οποία οδήγησε, όπως αναφέρθηκε στην συνάντηση, στην πρωτοφανή υποχρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων και στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας του προσωπικού τους. Το ψήφισμα που εκδόθηκε αναφέρεται ακόμη ότι θα πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση «να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σύμφωνα με το οποίο η παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον και όχι δαπάνη στον προϋπολογισμό» όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι πρυτάνεις και των δυο χωρών.


Η συνάντηση εκπροσώπων της Συνόδου των ελληνικών και των γερμανικών ΑΕΙ έγινε στις 4 και τις 5 Ιουνίου στη Ρόδο.
Από την ελληνική πλευρά στις συνομιλίες που έγιναν συμμετείχε ο προεδρεύων της Συνόδου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής κ. Πάρις Τσάρτας και τα μέλη του προεδρείου της Συνόδου, καθηγητής κ. Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης του ΑΠΘ, και ο καθηγητής κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης η Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη, ο αναπληρωτής Πρύτανης του Πολυτεχνείου της Κρήτης, καθηγητής κ. Γιώργος Σταυρουλάκης, ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθηγητής κ. Νίκος Μουσιόπουλος, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Στέλιος Περράκης καθώς και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Από πλευράς γερμανικών πανεπιστημίων συμμετείχε ο πρόεδρος της Συνόδου των γερμανικών πανεπιστημίων, καθηγητής κ. Horst Hippler και οι αντιπρόεδροι της Συνόδου, κ. Karl Dieter Gruske, πρύτανης του πανεπιστημίου Erlanger της Νυρεμβέργης και ο κ. Dieter Lenzen, πρύτανης του πανεπιστημίου του Αμβούργου. Την γερμανική αντιπροσωπεία συμπλήρωναν τα μέλη της Συνόδου των γερμανικών πανεπιστημίων, Michael Braun, πρύτανης του Πολυτεχνείου της Νυρεμβέργης, και Brodersen, πρύτανης του πανεπιστημίου Erfurt, ο εκπρόσωπος της DAAD στην Ελλάδα καθώς και καθηγητές γερμανικών πανεπιστημίων.
Οι εργασίες της συνάντησης οδήγησαν στην υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Συνόδου των πρυτάνεων των γερμανικών και των ελληνικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η εντατικοποίηση των συνεργασιών μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών πανεπιστημίων, η επεξεργασία κοινών προγραμμάτων σπουδών για Έλληνες και Γερμανούς φοιτητές, η αύξηση των ανταλλαγών μεταξύ τους καθώς και η υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων προς χρηματοδότηση. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε κοινή επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί τη πρόοδο των συνεργασιών.