Αισιόδοξη η διοίκηση της Attica Bank για την αύξηση κεφαλαίου

Την εκτίμηση ότι η Attica Bank θα τα καταφέρει και πάλι και θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της εξέφρασε η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για την ενημέρωση οικονομικών αναλυτών.

Την εκτίμηση ότι η Attica Bank θα τα καταφέρει και πάλι και θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της εξέφρασε η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για την ενημέρωση οικονομικών αναλυτών.
Όπως τόνισαν ο Πρόεδρος της τράπεζας Ιωάννης Γαμβρίλης, ο διευθύνων σύμβουλος Γκίκας Μάναλης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ενόψει της νέας ανακεφαλαιοποίησής της, «στόχος είναι ο βασικός μέτοχος ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, να πλαισιωθεί τόσο από στρατηγικό επενδυτή καθώς και από επενδυτές από την ελεύθερη αγορά».
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας όπως προέκυψαν από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος ανέρχονται σε 397 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο. Ένα μέρος θα καλυφθεί από ενέργειες εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, και το υπόλοιπο, μεγαλύτερο κομμάτι, με νέα έκδοση μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2013 η Attica Bank είχε καταφέρει να αντλήσει από την αγορά 400 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, βάση των πρώτων ασκήσεων προσομοίωσης που πραγματοποίησε η εγχώρια νομισματική αρχή.
Η παρουσίαση στους αναλυτές
Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στους αναλυτές είναι τα τα παρακάτω:
Στοιχεία χρήσης 2013 – Βασικά μεγέθη και αποτελέσματα
Παρά τη ζημιογόνο χρήση (το 2013 ζημιές μετά από φόρους 112.3 εκ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση) πρέπει να τονιστούν οι εξής θετικές εξελίξεις για την Τράπεζα:
– Ετήσια αύξηση καταθέσεων: 13,5%
– Ετήσια αύξηση καθαρών επιτοκιακών εσόδων: +9,9%
– Ετήσια αύξηση δανείων: + 3,7%
– Ετήσια αύξηση ενεργητικού: + 4%
– Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας Tier I : 11,4%
– Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας: 12%
– Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, Δεκ. 2013: 26,6% . Αντίστοιχος δείκτης για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος: περίπου 31,7%
– Δείκτης δανεισμού από ΕΚΤ και ELA (% του Ενεργητικού): 3,69%.
Λοιπά ποιοτικά στοιχεία
– Επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση
– Συνέχιση της συνετής πολιτικής δημιουργίας προβλέψεων για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου (αύξηση σωρευμένων προβλέψεων κατά 20,6% σε ετήσια βάση)
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk