Σάββατο μεσημέρι και έξω από το παντοπωλείο Αύρα στη Νέα Σμύρνη έχει στηθεί μια μικρή έκθεση γευσιγνωσίας. Ο κόσμος είναι αρκετός, αν και το παντοπωλείο μετρά μόλις μερικές εβδομάδες ζωής. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα κατάστημα στο οποίο θα μπορεί κάποιος να βρει όλα αυτά τα αγνά ελληνικά προϊόντα που συναντά και αγοράζει από συνεταιρισμούς και μικρούς παραγωγούς, όταν πηγαίνει εκδρομή στην ελληνική επαρχία» αναφέρει ο υπεύθυνος, Νίκος Αναγνώστου.

Στα ράφια των ζυμαρικών μπορεί κανείς να συναντήσει παραδοσιακές χυλοπίτες με πιπεριά και ντομάτα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Γυναικών Κατερίνης «Μούσες Πιερίων», ενώ στα δημητριακά θα βρει το κορκοτό, σιτάρι δηλαδή, αποφλοιωμένο σε μυλόπετρα και αλεσμένο σε παραδοσιακό αναπαλαιωμένο νερόμυλο, από το εργαστήριο «Οπως παλιά» στην Πέλλα. {{{ moto }}}

Στο βάθος του μαγαζιού δεσπόζει το ψυγείο των τυροκομικών και των αλλαντικών. Ξεχωρίσαμε την κρητική γραβιέρα του Τσουρμπάκη, το ξινοτύρι Νάξου και την ξηρή μυζήθρα του Κουρουνιώτη από την Αρκαδία. Ακόμη, βότανα, παξιμάδια, ελιές, όσπρια, μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κρασί από τη Νεμέα, ρακή από τη Σητεία και τσίπουρο διπλής απόσταξης από τον Τύρναβο συμπληρώνουν το… μενού. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις ελληνικές μπίρες και στα αναψυκτικά. Δοκιμάσαμε τη λεμονάδα «Χιονάτη» από την Εδεσσα, αλλά και την πορτοκαλάδα του Ζαργιανάκη από τη Σητεία, με στέβια. Τέλος, η τσιτσιμπίρα του Χειμαριού ξύπνησε αναμνήσεις σε πολλούς. Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο το παντοπωλείο Αύρα υποδέχεται και ζεστό, ζυμωτό ψωμί ξυλόφουρνου από την Τραχειά Αργολίδας. Νοστιμότατο.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.