Ποιοι δήμαρχοι έμειναν εκτός μάχης και δεν επανεκλέγονται

Σε πολλούς δήμους, τα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης Μαΐου , σηματοδοτούν αλλαγή σελίδας, τουλάχιστον ως προς το ότι οι μέχρι πρότινος επικεφαλής στη διοίκησή τους αποχωρούν. Αλλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αντίπαλο ο οποίος επικράτησε από τον α΄ γύρο παίρνοντας ήδη τη σκυτάλη της δημαρχίας από αυτούς και άλλοι θα βλέπουν τη μάχη του β΄γύρου να διεξάγεται χωρίς τη δικής τους συμμετοχή.
Στο τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ο επί δυο τετραετίες δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς –είχε τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και μετείχε στην πρωτοβουλία των «5 δημάρχων» μαζί με τους κ.κ. Γιάννη Μπουτάρη και Γιώργο Καμίνη – δεν πέρασε στο β΄γύρο. Μεταξύ 12 υποψηφίων στην Πάτρα ήρθε τέταρτος, (10,5%) , πίσω και από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντίνο Σπαρτινό (15,41%). Τη δημαρχία διεκδικούν στο β΄γύρο ο υποψήφιος του ΚΚΕ , ιατρός κ. Κώστας Πελετίδης (25,06%) και ο προερχόμενος από τη ΝΔ κ. Κώστας Χριστόπουλος (23,94%).
Από τις πιο ηχηρές «εκτοπίσεις» απερχόμενου δημάρχου ήταν αυτή του κ. Χρήστου Πάχτα (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) ο οποίος δεν επανεξελέγη δήμαρχος στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής , που έχει συνδεθεί με την υπόθεση των μεταλλείων χρυσού και τις αντιδράσεις κατοίκων για τις αναπτυξιακές επιλογές στην περιοχή. Ελαβε ποσοστό 46,95% και έχασε από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννη Μίχο, ο οποίος εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με 51,13%. Και στον δήμο Κασσάνδρας , όμως, όπου υπήρχαν τρεις υποψηφιότητες ο μέχρι πρότινος δήμαρχος κ. Βασίλης Παπαγιάννης (41,44%) δεν τα κατάφερε, μια κια από την πρώτη Κυριακή εξελέγη ο κ. Βασίλης Κυρίτσης (53,41%).
Εκτός β΄γύρου , στην τρίτη θέση , έμεινε ο απερχόμενος δήμαρχος Βόλου κ. Παναγιώτης Σκοτεινιώτης (15,27%) –είχε τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Τη μάχη την ερχόμενη Κυριακή θα δώσουν ο κ. Αχιλλέας Μπέος (38,29%) και ο κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς (24,82%)-με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων.
Και στη Λάρισα όμως, ο μέχρι τώρα δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης δεν κατάφερε να είναι ένας εκ των διεκδικητών του δήμου στο β΄γύρο. Ο κ. Τζανακούλης (είχε τη στήριξη τς ΝΔ) έλαβε ποσοστό 19,24% και έτσι την επόμενη Κυριακή θα διεκδικήσουν τη δημαρχία στο δήμο Λαρισαίων η προερχόμενη από το χώρο της ΝΔ κυρία Ειρήνη Καραλαριώτου (23,24%) και ο υποψήφιος που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι κ. Απόστολος Καλογιάννης (22,62%).
Στην Αττική, ο απερχόμενος δήμαρχος Αιγάλεω κ. Χρήστος Καρδαράς έμεινε τέταρτος στην κούρσα των δημοτικών εκλογών. Με ποσοστό 12,45% βρέθηκε πίσω από τους διεκδικητές του δημαρχικού θώκου στο δεύτερο γύρο κ. Δημήτρη Μπίρμπα (25,68%), υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Γκίκα (18,91%), υποψήφιο με τη στήριξη της ΝΔ ενώ τον ξεπέρασε κατά 1,4 μονάδες η υποψήφια του ΚΚΕ κυρία Παρασκευή Δάγκα (13,85%).
Στο δήμο Ζωγράφου, ο κ. Κώστας Καλλίρης (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) δεν κατάφερε να περάσει στο β΄γύρο, κατέλαβε την τρίτη θέση (16,85%) . Ετσι, για τη νέα δημοτική αρχή θα δώσουν την τελική μάχη η κυρία Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου (21,06%) –στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ- και ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος (19,45%) .
Με διαφορά 24,72 μονάδων ο γνωστός μανατζερ καλλιτεχνών κ. Ηλίας Ψηνάκης (53,55%) υπεφαλάγγισε από τον πρώτο γύρο για το δήμο Μαραθώνα Ανατολικής Αττικής το νυν δήμαρχο κ. Ιορδάνη Λουίζο (28,83%) .
Πιο δίπλα, στο Δήμο Παιανίας , μεταξύ έξι υποψηφίων ο νυν δήμαρχος κ. Δημήτρης Δάβαρης κατέλαβε την τρίτη θεση (13,08%) και στο β΄γύρο περνούν οι κ.κ. Σπυρίδων Στάμου (32,69%) και Ισίδωρος Μάδης (20,94%).
Τρίτος μεταξύ έξι υποψηφίων στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής ήταν ο νυν δημαρχος κ. Γιώργος Χριστόπουλος (23,17%) και στο β΄γύρο θα βρεθούν οι κ.κ. Βασίλης Πιστικίδης (29,27%) και ο κ. Αθανάσιος Αδαμόπουλος (26,67%).
Στο δήμο Αμαρίου Ρεθύμνης εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο κ. Παντελεήμων Μουρτζάνος (52,77%) ο οποίος κέρδισε τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Στέφανο Σημαντήρα (47,23%). Η ίδια εξέλιξη υπήρξε και στο δήμο Αμοργού όπου απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο κ. Νικήτα Ρούσσο κατάφερε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ο κ. Νικόλαος Φωστιέρης (51,3%) έχοντας προβάδισμα σχεδόν 12,5 μονάδες. Στο δήμο Πρεσπών Φλώρινας, στη μάχη των δυο του α΄γύρου επικράτησε ο κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης (50,52%) έναντι του νυν δημάρχου κ. Βασίλη Τσέπα (49,48%), όπως και στο δήμο Πύλης (Τρικάλων) ο κ. Κωνσταντίνος Μαράβας (52,54%) απέναντι στο μέχρι σήμερα δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κουφογάζο (42,92%). Κάτι ανάλογο έγινε και στο δήμο Φιλιατών (Θεσπρωτίας) , όπου δεν επανεκλέγεται ο κ. Μηνάς Παπάς (46,43%), αλλά τη δημαρχία αναλαμβάνει ο κ. Σπυρίδων Παπάς (50,98%) .
Δεν επανεκλέγεται και ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Φαρκαδόνας Τρικάλων κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου . Βγήκε τρίτος (11,90%) με μεγάλη διαφορά από τους δυο υποψηφίους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν στο β΄γύρο τη δημαρχία, κ.κ. Αθανάσιο Μεριβάκη (43,17%) και Δημήτρη Χαντζή (35,72%).
Εκτός β΄γύρου , στην τρίτη θέση , έμεινε ο απερχόμενος δήμαρχος Αρριανών Ροδόπης κ. Ιμπραήμ Σερήφ (27,85%). Τη μάχη την ερχόμενη Κυριακή θα δώσουν ο κ. Ριτβάν Αμέτ (30,75%) και ο κ. Σαδετίν Χουσεϊν Σιακήρ (29,47%). Ιδιο ήταν το σκηνικό και στο δήμο Αρταίων, όπου στο β΄γύρο πέρασαν ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης (32,57%), οποίος είχε τη στήριξη της ΝΔ, και ο κ. Παύλος Στασινός (23,23%), αφήντας στην τρίτη θέση τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Ιωάννη Παπαλέξη (22,94%). Προτελευταίος μεταξύ τεσσάρων υποψηφιών ήταν στις εκλογές της Κυριακής για το δήμο Μύκης Ξάνθης ο μέχρι σήμερα δημαρχος κ. Μουσταφά Τζουκάλ (23,11%) . Στο β΄γύρο περνούν οι κ.κ.Τζεμήλ Καπζά (31,01%) και Μουσταφά Αγκά (24,39%).
Στο δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη εξελέγη από την πρώτη Κυριακή ο κ. Περικλής Μίγδος (58,21%) , παίρνοντας προβάδισμα 16,4 μονάδων από τον απερχόμενο δήμαρχο κ.Δημήτρη Γαλλίκα. Με τον ίδιο τρόπο εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία και στο Δήμο Γρεβενών, όπου δεν επανεξελέγη ο κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης (42,60%) , ο οποίος είχε τη στήριξη της ΝΔ, αλλά στο δημαρχιακό θώκο εγκαθίσταται ο κ. Γεώργιος Δασταμάνης (50,45%) .
Στην ίδια περιοχή, στο δήμο Δεσκάτης Γρεβενών έμεινε εκτός β΄γύρου, και κατέλαβε στην τρίτη θέση, ο απερχόμενος δήμαρχος κ.Νικόλαος Μίγκος (27,57%) –«μονομάχοι» την ερχόμενη Κυριακή θα είναι ο κ. Χρήστος Μπγιάλας (38,62%) και ο κ. Δημήτρης Καραστέργιος (29,66%).
Στο δήμο Ιεράς Πόλης Μεσσολλογγίου (Αιτωλοακαρνανίας) θα είναι «γαλάζια» η μάχη του δεύτερου γύρου μεταξύ των προερχόμενων από τη ΝΔ κ.κ. Νικόλαου Καραπάνου(24,48%) και Νικόλαου Μουρκούση (24,16%) . Ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κατσούλης έμεινε τρίτος (12,86%)
Ο επί χρόνια στη διοίκηση του δήμου Καλύμνου κ. Δημήτρης Διακομιχάλης έμεινε εκτός β΄γύρου με ποσοστό 22,44% και θα διεκδκήσουν το δημαρχιακό θώκο την επόμενη Κυρικαή οι κ.κ. Ιωάννης Γαλούζης (29,65%) και κ. Ιωάννης Μαστροκούκος (29,55%).
Στο δήμο Καρπάθου η εκλογική αναμέτρηση ήταν για δυο. Από τον πρώτο γύρο εξελέγη ο κ. Ηλίας Λάμπρος με ποσοστό 53,68% , κερδίζοντας τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Μιχαήλ Χανιώτη (46,32%) . Ιδιο ήταν το σκηνικό και στο δήμο Νισύρου , όπου δήμαχρος στη θέση του κ. Ν. Καρακωνσταντίνου (40,04%) εξελέγη ο κ. Χριστοφής Κορωναίος(59,96%).
Στην Κάρυστο Εύβοιας , μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων επικράτησε από την πρώτη Κυριακή ο κ. Ελευθέριος Ραβιόλος (51,39%) . Ο μέχρι πρότινος δήμαρχος κ. Νικόλαος Μανώλης δεν επανεξελέγη (34,14%).
Στο δήμο Μεγανησίου της Λευκάδος οι εκλογείς επέλεξαν με την ψήφο τους τον κ. Παύλο Δάγκλα (54,60%) , ο οποίος υπερκέρασε τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Ευστάθιο Ζαβιτσάνο (45,40%). Το ίδιο έγινε και στο Δήμο Παξών (Κέρκυρας ) όπου εξελέγη με 50,91% ο κ. Σπυρίδων Βλαχόπουλος απέναντι στο νυν δήμαρχο κ. Σπυρίδωνα Μπογδάνο (49,9%).

Στο δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας , μονομάχοι του β΄γύρου θα είναι ο κ. Γιώργος Γκιώνης (32,72%) και ο κ. Παύλος Παύλου (21,57%) . Εμεινε εκτός ο νυν δήμαρχος κ. Κωστας Λογοθέτης (21,16%). Μεταξύ τριών υποψηφίων για το δήμο Νεμέας Κορινθίας, ο νυν δήμαρχος κ. Ευάγγελος Ανδριάνάκος με ποσοστό 46,13% βγήκε δεύτερος αλλά δεν χρειάσθηκε δεύετρος γύρος γιατί ο κ. Κωνσταντίνος Καλαντζής με πσοοστό 52,37% εξελέγη το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk