προθήκες

Ο Λυκούργος, επικεφαλής ενός λαϊκού κινήματος στη Σάμο πριν από την Εθνεγερσία, συνέταξε οργανικό νόμο και στρατιωτικό κανονισμό τους οποίους έθεσε υπό την έγκριση του λαού.

ιστορία
Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου
Ενας συνταγματικός δημοκράτης
ηγέτης κατά την Επανάσταση του ’21 –
Ο Γ. Λογοθέτης Λυκούργος της Σάμου (1772-1850)
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014,
σελ. 478, τιμή 16 ευρώ

Ο Λυκούργος, επικεφαλής ενός λαϊκού κινήματος στη Σάμο πριν από την Εθνεγερσία, συνέταξε οργανικό νόμο και στρατιωτικό κανονισμό τους οποίους έθεσε υπό την έγκριση του λαού. Δημιούργησε ένα τοπικό αυτόνομο κράτος και κυβέρνησε δημοκρατικά υπό τον έλεγχο εκλεγμένων από τον λαό πληρεξουσίων. Κατήγαγε περιφανείς νίκες εναντίον τουρκικών αποβατικών δυνάμεων και κατέβαλε συστηματικά αξιοσημείωτες προσπάθειες για την αποτελεσματική άμυνα του νησιού. Κατά την τετραετία 1830-1834 λαός και αρχηγός συνεργάστηκαν ώστε να ανατραπεί άρθρο του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου που απέκλειε τη Σάμο από το ελληνικό κράτος.

κείμενα
Νίκος Κυριαζής
Δημοκρατία και πόλεμος –
Ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα
Εκδόσεις Ευρασία, 2014,
σελ. 210, τιμή 16,50 ευρώ

Ο συγγραφέας ασχολείται με αποφασιστικά γεγονότα της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας, ξεκινώντας από τους Περσικούς Πολέμους και καταλήγοντας στους «μικρούς πολέμους» του Αλεξάνδρου στο σημερινό Αφγανιστάν και στην επανάσταση στη Σπάρτη του 3ου αιώνα από τον βασιλιά Κλεομένη Γ’. Ωστόσο, ακόμη και όταν παρουσιάζονται γεγονότα όπως η Μάχη του Μαραθώνα ή η Σαλαμίνα, δίνεται έμφαση σε λιγότερο γνωστές πτυχές τους, όπως ο διαφορετικός οπλισμός και πώς αυτός επηρέασε την τακτική των αντίπαλων στρατοπέδων στον Μαραθώνα ή η οικονομική ανάλυση των επιπτώσεων του Ναυτικού Νόμου του Θεμιστοκλή πριν από τη Σαλαμίνα.

δοκίμιο
Λευτέρης Ξανθόπουλος
Οι τέσσερις εποχές του Νίκου Κούνδουρου
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2014,
σελ. 128, τιμή 8,50 ευρώ

Οι δώδεκα ταινίες του Νίκου Κούνδουρου αντιμετωπίζονται στο βιβλίο αυτό σαν να πρόκειται για ομοειδείς κρίκους μιας ενιαίας και αδιαίρετης αλυσίδας, από τη «Μαγική Πόλη» (1954) ως την τελευταία «Ενα πλοίο για την Παλαιστίνη» (2013). Ο ποιητής και σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος τις χωρίζει και τις μοιράζει με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά τους στις τέσσερις εποχές του ημερολογιακού χρόνου. «Ολο τούτο έχει να κάνει με το φως που κουβαλάει κάθε ταινία» γράφει ο ίδιος εννοώντας «το εσωτερικό φως που αναβλύζει από κάθε ταινία και φωτίζει τον μύθο, την πλοκή, τους χαρακτήρες και τον ίδιο τον δημιουργό της».

μυθιστόρημα
Ζοέλ Ντικέρ
Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ
Μετάφραση Γιάννης Στρίγκος.
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 720, τιμή 19,90 ευρώ

Ο Μάρκους Γκόλντμαν, νεαρός και επιτυχημένος συγγραφέας, αδυνατεί να ολοκληρώσει το μυθιστόρημα που γράφει. Ο πρώην καθηγητής του, ο Χάρρυ Κέµπερτ, ένας από τους επιφανέστερους συγγραφείς της χώρας, κατηγορείται αίφνης ότι δολοφόνησε το 1975 ένα κορίτσι δεκαπέντε χρόνων. Πεπεισµένος για την αθωότητα του φίλου του, ο Μάρκους πηγαίνει στο Νιου Χαµσάιρ για να διεξαγάγει τη δική του έρευνα. Το δεύτερο αυτό μυθιστόρημα του νεαρού Ελβετού συγγραφέα κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2012 και σημείωσε τεράστια εκδοτική επιτυχία, αποσπώντας παράλληλα και το Βραβείο Μυθιστορήµατος της Γαλλικής Ακαδηµίας.

αφήγημα
Βινίτσιο Καποσέλα
Τεφτέρι – Το βιβλίο των εκκρεμών λογαριασμών
Μετάφραση Μαρία Φραγκούλη.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 176, τιμή 10,65 ευρώ

Ο ιταλός τραγουδοποιός διέσχισε τους δρόμους της Ελλάδας τη στιγμή της οικονομικής κατάρρευσης. Συνάντησε ό,τι απομένει από θρυλικούς ρεμπέτες στις ταβέρνες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, συλλαμβάνοντας οράματα, μαγείες και ψευδαισθήσεις σε ένα μικρό σημειωματάριο. Ο Βινίτσιο Καποσέλα διηγείται μια άγνωστη Ελλάδα, βασανισμένη και περήφανη, που ανακαλύπτει ξανά το ρεμπέτικο ως μουσική της κρίσης. Το «Τεφτέρι» συνιστά μια μεταγραφή των χρεών και των πιστώσεων που πρέπει να κάνουμε για να «μάθουμε το επάγγελμα της επιβίωσης». Ο ίδιος, συχνός επισκέπτης της Ελλάδας, έχει εμπνευστεί από το ρεμπέτικο.

μεσαιωνικό θρίλερ
Μαρτσέλο Σιμόνι
Ο λαβύρινθος στην άκρη του κόσμου
Μετάφραση Δήμητρα Δότση.
Εκδόσεις Αιώρα, 2014,
σελ. 464, τιμή 17 ευρώ

Ενας χρυσοκέντητος αστρολογικός μανδύας και το ανεκτίμητο αντίτιμό του, καθώς και μια σειρά στυγερών φόνων αναγκάζουν τον Ιγνάθιο του Τολέδου, έμπορο βιβλίων και ιερών λειψάνων, να συνταξιδέψει με έναν εξόριστο καθηγητή Ιατρικής και τον προστατευόμενό του, που λέγεται Θωμάς Ακινάτης. Στο κατόπι τους ένας αμείλικτος γερμανός ιεροεξεταστής που στέλνει στην πυρά κάθε αιρετικό και ένας ιππότης που εκτελεί ανελέητα τα θύματά του θα τους καταδιώξουν ως τη Σικελία και την Αυλή του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Β’, όπου κρύβεται η επικίνδυνη αλήθεια. Το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα στην ελληνική γλώσσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk