Οταν το ΚΚΕ είναι μια κάποια λύσις

Οι κομμουνισταί έχουν προβλήματα στην ανάλυση των πολιτικών δεδομένων καθότι δεν άκουσαν ακόμη την είδηση για την κατάρρευση της Σοβιετικής

Οταν το ΚΚΕ είναι μια κάποια λύσις | tovima.gr
Οι κομμουνισταί έχουν προβλήματα στην ανάλυση των πολιτικών δεδομένων καθότι δεν άκουσαν ακόμη την είδηση για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ιδανικό ηγέτη τον Στάλιν. Αυτά τα ξέρουμε.

Προκύπτει, όμως, μια παράξενη διαπίστωση κάνοντας μια λίστα με τα κόμματα που θέτουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές. Τα βάζουμε στη σειρά και αρχίζουμε να διαγράφουμε: κλέφτες στο ένα, ψεύτες στο άλλο, κυνικοί οι μεν, αιθεροβάμονες οι δε. Από το σβήσε σβήσε στη λίστα, καταλήγουμε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, και αναρωτιόμαστε: βρε, μήπως είναι μια αξιοπρεπής επιλογή;

Ξεκινάμε ανάποδα. Υπάρχει περίπτωση να πάνε οι κουκουέδες στις Βρυξέλλες και να διαλύσουν το μαγαζί; Οχι. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών γενικώς θα πλησιάσει το 25% αλλά θα είναι εντελώς ανομοιογενές. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να δούμε το ΚΚΕ να συνεργάζεται με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν προκειμένου να διαλύσουν την ευρωζώνη. Για να είμαστε πιο πρακτικοί: το ζητούμενο είναι αν θα εκλεγούν ένας ή δύο από την Ελλάδα για να κρατούν τα μπόσικα στα εργασιακά.
Εχει σημασία η επιλογή των προσώπων και σε αυτό λειτουργεί διαφωτιστικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τους υποψηφίους: «Πρόκειται για δοκιμασμένους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Πρωτοπόροι στους τόπους δουλειάς, στους εργατικούς κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στον τομέα των επιστημών».
Οι υποψήφιοι δεν έχουν βάλει γκολ στα γήπεδα ούτε έχουν πιάσει στασίδι στα τηλεοπτικά κανάλια. Είναι στα αλήθεια άνθρωποι που προέρχονται από το λαϊκό κίνημα – ναι, αυτοί που κλείνουν τους δρόμους και δεν αφήνουν τον κοσμάκη να κυκλοφορήσει, είναι αυτοί που κάποτε ζητούσαν 1.400 ευρώ βασικό μισθό (ακουγόταν παράλογο).

Είναι εκείνοι που αντιστέκονται στους αντιδραστικούς, είναι εκείνοι που επικρίνουν ίσως με παιδικό τρόπο τις μεγάλες επενδύσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Στέκονται, όμως, στην πλευρά των αδυνάτων και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα ιστορική συγκυρία.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πού υπερτερεί το ΚΚΕ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διεκδικεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις την πρωτιά και δυνητικά τη διακυβέρνηση. Είναι απλό: το ΚΚΕ μέσα από τις αγκυλώσεις του και τις εμμονές του είναι τίμιο και ξεκάθαρο. Λέει πέντε κουβέντες και αυτές ούτε πισωγυρίσματα είναι, ούτε διγλωσσίες, ούτε ευκαιριακές τοποθετήσεις. Λέει ότι η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τις αντιθέσεις ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, ότι γίνεται άγρια επίθεση στα εργασιακά κεκτημένα, ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Μήπως είναι ψέματα όλα αυτά;
Ακόμη και όσοι είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορούν να προσπεράσουν τα προφανή που καταγγέλλει το ΚΚΕ διαχρονικά. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι μια χώρα που στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή της έχει οδηγηθεί στην εισαγωγή γεωργικών προϊόντων. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η ευημερία της Ευρώπης πατάει σε δεκάδες εκατομμύρια ανέργων και νεόπτωχων. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί η μεταφορά της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής εκτός Ελλάδας.
Στην αναμέτρηση της 25ης Μαΐου για το ευρωκοινοβούλιο, προτάσσεται από πολλούς η ευκαιρία διαμαρτυρίας. Είναι διάχυτο το αίτημα για τη διάλυση των ισορροπιών που γνωρίσαμε στη Μεταπολίτευση. Η αναμέτρηση εν τούτοις δεν μεταμορφώνεται σε τεστ δεξιοτήτων για όσους κατέχουν την εξουσία. Θα εκλεγούν πρόσωπα που υπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές πέρα και πάνω από τα ελληνικά ζητήματα. Το ΚΚΕ με σαφήνεια και σταθερότητα έχει πάρει θέση – ουτοπική, ακραία, πλην όμως απαραίτητη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κυνισμού. Οι πολιτικές έχουν χαραχθεί και οι αποφάσεις έχουν δρομολογηθεί, άρα είναι εξόχως χρήσιμοι εκείνοι που με παλαιομοδίτικο τρόπο υπερασπίζονται τα λαϊκά δικαιώματα.
Θα μπαίναμε στον πειρασμό να πούμε για τους κουκουέδες ότι «οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις». Πλην όμως δεν είναι βάρβαροι, είναι αυτοί που αντιστέκονται στους βαρβάρους. Το ξέρουν όσοι βλέπουν τους αριθμούς να ευημερούν και τη ζωή τους να ματαιώνεται.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk