Πάροχοι ΕΟΠΥΥ: Τη Δευτέρα νέα συνάντηση Αδ. Γεωργιάδη με γιατρούς για την επίσχεση

Τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επίσχεσης υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους (ιδιωτικά εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα κλπ), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ψάχνει να βρει λύση στο πρόβλημα «προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι».

Τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επίσχεσης υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους (ιδιωτικά εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα κτλ.), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ψάχνει να βρει λύση στο πρόβλημα «προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι». Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι γιατροί και οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων προχωρούν σε αυτή την ενέργεια είναι η εφαρμογή του clawback (σύστημα αυτόματης επιστροφής χρημάτων στην περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού).

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας μεταξύ του υπουργού κ. Αδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού κ. Αντώνη Μπέζα και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα 12 Μαΐου προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή». Διαφορετικά, όπως προειδοποίησε ο υπουργός, θα αναζητηθούν άλλες λύσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το clawback είναι ένας νόμος του ελληνικού κράτους που δεν αλλάζει», υπάρχει όμως η δυνατότητα να ρυθμιστεί με ένα πολύ δικαιότερο τρόπο σε σχέση με το 2013.
Ο κ. Μπέζας πρόσθεσε ότι ανάμεσα στους στόχους του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε νέου τύπου συμβάσεις με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι οι προτάσεις της θα μεταφερθούν σε όλους τους φορείς των εργαστηριακών γιατρών, των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου τη Δευτέρα να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
«Οι γιατροί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, «σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι πολίτες, αλλά οδηγούνται σε τέτοιες κινήσεις, όπως η επίσχεση παροχής υπηρεσιών, εξαιτίας αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να εξευρεθεί άμεσα λύση για το καλό όλων».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk