προθήκες

Το Βυζάντιο εμφανίζεται στην ιστοριογραφία ως μια προέκταση της αρχαιότητας που τελειώνει το 1453.

ιστορία
Evelyne Patlagean
Ο Ελληνικός Μεσαίωνας – Βυζάντιο,
9ος-15ος αιώνας
Μετάφραση Δέσποινα Λαμπαδά.
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 576, τιμή 24,50 ευρώ

Το Βυζάντιο εμφανίζεται στην ιστοριογραφία ως μια προέκταση της αρχαιότητας που τελειώνει το 1453. Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στην πεποίθηση των μεσαιωνολόγων ότι η δυτική «φεουδαρχία» υπήρξε αποκλειστικότητα μιας Ευρώπης «καρπού των εισβολών», κατά την έκφραση του Μαρκ Μπλοκ. Η Εβελίν Πατλαζάν (1932-2008) επανεξετάζει τη βυζαντινή ιστορία υπό το πρίσμα της θεμελιώδους μελέτης του τελευταίου «Η φεουδαρχική κοινωνία». Το αυτοκρατορικό περιβάλλον, οι κύκλοι της αριστοκρατίας, η κρατική μηχανή αναλύονται μέσω των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, των δεσμών της πίστης, αλλά και της οργάνωσης των εξουσιών.

φιλοσοφία
Immanuel Kant
Λογική
Μετάφραση – Εισαγωγή – Σχόλια Χάρης Τσάκος,
Πρόλογος Gottlob Jasche.
Εκδόσεις Printa, 2014,
σελ. 256, τιμή 16 ευρώ

Η «Λογική» (1800) περιλαμβάνει τις πανεπιστημιακές παραδόσεις του Καντ, ο οποίος ανέθεσε στον πρώην μαθητή του Gottlob Jäsche την επεξεργασία και τη μετατροπή τους σε ένα αυτοτελές έργο. Διατρέχοντας τις γνωσιοθεωρητικές θέσεις του κριτικισμού σχεδόν στο σύνολό τους, το βιβλίο αποτελεί ένα έργο αναφοράς για τη συστηματική σπουδή της σχέσης ανάμεσα στη γενική (την τυπική) και στην υπερβατολογική Λογική, η οποία διέπει την αρχιτεκτονική της κριτικής φιλοσοφίας. Ως επιστήμη των καθολικών και αναγκαίων κανόνων του νοείν, η Λογική αποτελεί θεμέλιο των άλλων επιστημών και προπαίδευση κάθε νόησης.

μυθιστόρημα
Γιώργος Παυλόπουλος
Το όριο και το κύμα
Εκδόσεις Ποταμός, 2014,
σελ. 280, τιμή 13 ευρώ

Ο Κ. Κοντικιάδης, ιδιοκτήτης του «Καφέ των Μόνων Ανθρώπων», περπατάει στην Αθήνα μια ημέρα γενικής απεργίας. Πρέπει να παραδώσει ένα δέμα με άγνωστο περιεχόμενο. Στη διαδρομή σκέφτεται τα κείμενα που του αφήνει ένας άγνωστος που γνωρίζει πολλά, ανθρώπους που συναναστρέφεται ως τη φανταστική πόλη που χτίζει στο μυαλό του. Το απόγευμα θα αποκοιμηθεί και θα βρεθεί σε μια αλλιώτικη εκδοχή της πραγματικότητας. Το μόνο που θα έχει μαζί του είναι ένα πορτοκαλί σημειωματάριο. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του θα αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα προσωπικό τραύμα, αλλά και ένα Ινστιτούτο που προσπαθεί να επωφεληθεί από την οικονομική κρίση.

ποίηση
Βασίλης Αμανατίδης
μ_otherpoem: μόνο λόγος

Εκδόσεις Νεφέλη, 2014,
σελ. 80, τιμή 10,80 ευρώ

Το έβδομο βιβλίο ποίησης του Β. Αμανατίδη είναι ένα ενιαίο σπονδυλωτό ποίημα (60 ποιημάτων) που περικυκλώνει τη μητέρα ως «χώρα», χρησιμοποιώντας συνήθως τον θεατρικό μονόλογο. Το έργο στοχεύει στην υποκειμενική αποτύπωση του ατομικού οικογενειακού βιώματος (πηγής και κάθε «εγκλήματος»), υπονοώντας όμως και άλλους (ομόκεντρους και καθολικότερους) κύκλους του Μητρικού. Το τραύμα μεταπλάθεται σε γλώσσα, μυθοπλασία και μορφή. Ακροβατώντας ανάμεσα στο ατομικό και στο συλλογικό, το έργο αφηγείται αντιμελοδραματικά τον δύσκολο τοκετό του κρισιμότερου, ίσως, αποχωρισμού της ζωής μας.
αστυνομικό
Jo Nesbo
Αστυνομία
Μετάφραση Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 696, τιμή 18,80 ευρώ

Μετά τη «Νυχτερίδα», το πρώτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς με ήρωα τον επιθεωρητή Χάρι Χόλε, κυκλοφορεί μέσα στην ίδια χρονιά το δέκατο και πλέον πρόσφατο βιβλίο του νορβηγού συγγραφέα. Η Αστυνομία χρειάζεται τον Χάρι Χόλε επειδή ένας δολοφόνος τριγυρνά στους δρόμους του Οσλο και δολοφονεί αστυνομικούς – τα θύματα βρίσκονται σε τόπους εγκλημάτων που δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν. Οι φόνοι είναι βίαιοι και η αντίδραση των μέσων ενημέρωσης υστερική. Με το πολύ προσωπικό αίσθημα δικαιοσύνης να τον καθοδηγεί και έτοιμος ανά πάσα στιγμή να το υπερασπιστεί, αυτή τη φορά μοιάζει χαμένος και ανήμπορος.

θρησκεία
Εμμανουήλ Γκίκας
Ο Αχενάτων και η γέννησις του μονοθεϊσμού
Εκδόσεις Κέδρος, 2013,
σελ. 415, τιμή 19,90 ευρώ

Η γέννηση του μονοθεϊσμού συνδέθηκε με το πρόσωπο του μυστηριώδους Αμενώφεως Δ’ ή Αχενάτωνος. Γνωστός ως ο «αιρετικός φαραώ», ο αναθεματισμένος και διαγραμμένος από τις δέλτους της ιστορίας Αχενάτων αποκήρυξε προς το τέλος της βασιλείας του όλους ανεξαιρέτως τους θεούς της Αιγύπτου, πλην του ενός θεού, του ζώντος Ρα-Ατωνος. Ο τελευταίος, ποιητής των πάντων, στοργικός πατέρας και μητέρα, είναι ο κατ’ εξοχήν ηθικός θεός, καθ’ ότι δίκαιος κριτής. Η κατάργηση του πανθέου της Αιγύπτου σηματοδότησε την εμφάνιση του πρώτου καθ’ εαυτόν μονοθεϊσμού, από τον οποίο προέκυψαν οι σημερινοί ιστορικοί μονοθεϊσμοί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk