ΥΛΙΚΑ (για 1 δοχείο παγωτού ελάχιστης χωρητικότητας 2,5 λίτρων)

Για τη μαρέγκα

5 αβγά, τα ασπράδια

150 γρ. ζάχαρη

150 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ

Για το παρφέ

6 αβγά, τα ασπράδια

300 γρ. ζάχαρη

500 γρ. σοκολάτα γάλακτος, λιωμένη σε μπεν μαρί*

600 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί

100 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα** και σπασμένα στο multi

50 γρ. φουντούκια καβουρντισμένα** και σπασμένα στο multi

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαρέγκα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε την άχνη και τον καφέ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε μια λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και απλώνουμε το μείγμα της μαρέγκας σε μια στρώση πάχους περίπου 1 δαχτύλου. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να ξεραθεί. Μόλις κρυώσει, τη σπάμε με τα χέρια σε ακανόνιστα κομμάτια.

Παρφέ: Σε μπεν μαρί παστεριώνουμε τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη, χτυπώντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και τα αβγά να ζεσταθούν ελαφρώς. Βάζουμε το μείγμα στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε και τέλος ενσωματώνουμε τη σαντιγί στο μείγμα. Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τη μισή τραγανή μαρέγκα, ανακατεύουμε απαλά, βάζουμε το μείγμα στο δοχείο του παγωτού και το αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Σερβίρουμε σε μπολ παγωτού με τις υπόλοιπες μαρέγκες από πάνω.

* Μπεν μαρί: Μέσα σε κατσαρόλα με βραστό νερό τοποθετούμε ένα μπολ με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτήν της κατσαρόλας έτσι ώστε να μη βυθιστεί το μπολ μέσα στο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ώστε το νερό να διατηρείται ζεστό χωρίς να βράζει. Ρίχνουμε στο μπολ τα υλικά μας.

** Καβουρντίζουμε τους ξηρούς καρπούς βάζοντάς τους σε αντικολλητικό σκεύος, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, και ψήνοντας μέχρι να ζεσταθούν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.