Το Subbuteo είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι προσομοίωσης ποδοσφαίρου που έχει μεγάλο γκελ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μεγαλώνοντας στα 90s, ακόμα θυμάμαι την πράσινη τσόχα καρφωμένη σε μια μεγάλη ξύλινη επιφάνεια, τα αγορασμένα τέρματα, τις κερκίδες, τις ομάδες, τις εφεδρικές ομάδες που χρειάζονταν σε περίπτωση (και ήταν πάμπολλες οι περιπτώσεις) που ένας παίχτης έσπαγε από τη χρήση και τα αυτοσχέδια παιχνίδια που στήναμε με τα παιδιά από τη γειτονιά μου. Τα χρόνια πέρασαν, η τσόχα, οι παίχτες, τα τέρματα κρύφτηκαν σε κάποιο υπόγειο και ο καρός πέρασε. Ωστόσο η αγάπη για αυτό το πράγμα που λέγεται Subbuteo δεν έφυγε ποτέ. Με χαρά συνειδητοποίησα πως τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αναβίωση στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Πολλοί, δε, λένε πως το παιχνίδι αυτό δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά των ποδοσφαιρόφιλων, απλά μεγαλώνοντας εγκαταλείφθηκε, έστω και προσωρινά.
Ο Τέκα Λι είναι ένας άγγλος γεννημένος τη δεκαετία του ’70, που τρέφει αδυναμία και πάθος για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Η συλλογή του από ομάδες και διάφορα άλλα παραφερνάλια που έχουν σχέση με το παιχνίδι είναι μεγάλη. Πριν κάποια χρόνια σκέφτηκε κάτι διαφορετικό και αποφάσισε να βάλει όλη του την τέχνη και το μεράκι που είχε για να το καταφέρει. Πήρε σπασμένες φιγούρες από τη συλλογή του και άρχισε να τις επεξεργάζεται.Στο μυαλό του ήρθαν εικονικές στιγμές από όλη την ιστορία του ποδοσφαίρου, και όχι μόνο, αποφασίζοντας να τις αναπαραστήσει, με το δικό του τρόπο. Τα ανθρωπάκια του Subbuteo θα γίνονταν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της ποπ κουλτούρας. Η φήμη της δουλειάς του γρήγορα ξεπέρασε τα Βρετανικά σύνορα και πολλοί ήταν οι μυημένοι από όλο τον κόσμο που ήρθαν και έρχονται ακόμα, σε επαφή μαζί του για να αγοράσουν μέρος της δουλειά του ή να παραγγείλουν κάποια σκηνή από την παγκόσμια ιστορία που θα ήθελαν να την έχουν σε φιγούρα από Subbuteo. Η δουλειά του είναι εξαιρετική και την παρουσιάζει στο blog του. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα σχετικά με το Subbuteo μίλησε στο BHMagazino.
Πόσα χρόνια ασχολείστε με το Subbuteo; Με το Subbuteo ασχολούμαι από μικρό παιδί τότε που η μητέρα μου μου είχε αγοράσει το πρώτο μου ολοκληρωμένο Set Subbuteo. Θυμάμαι να έχω το γήπεδο, τα τέρματα, τις μπάλες και τις κλασικές ομάδες –την μπλε και την κόκκινη. Η πρώτη ομάδα που αγόρασα στο Subbuteo ήταν η αγαπημένη μου Aston Villa.

H απόκρουση του «Σκορπιού» από τον Ρενέ Χιγκίτα

Πόσο συχνά παίζεις Subbuteo; Δυστυχώς έχω να παίξω αρκετό καιρό ωστόσο θα μάθω στον γιο μου να παίζει όταν μεγαλώσει. Εχω σκεφτεί να φτιάξω και ένα δωμάτιο που θα το πω «Subbuteo Room» και όταν το ολοκληρώσω έχω σκοπό να το χρησιμοποιήσω με το γιο μου και τους φίλους μου. Μη σου πω πως θα κάνω και κάποιο τουρνουά.
Ποια είναι τα πράγματα που κράτησαν ζωντανό το παιχνίδι στο πέρασμα των χρόνων; Νομίζω πως ο λόγος που έμεινε ζωντανό και συναρπαστικό αυτό το παιχνίδι είναι η αγάπη που έχει ο περισσότερος κόσμος για το ποδόσφαιρο. Η σχέση μου με το Subbuteo χτίστηκε στα 90s όταν ήμουν παιδί και μεγάλωνα. Τώρα με την επανεφεύρεση του θα ξαναμπεί για τα καλά στις ζωές πολλών παιδιών. Επίσης οι συλλέκτες είναι άλλο ένα μεγάλο θέμα που παίζει σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν πολλοί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου που αγοράζουν από sites του Internet, σαν το Ebay, πολλά πράγματα (ομάδες, τέρματα, κύπελλα κ.α.) που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το παιχνίδι.
Το αγγλικό Subbuteo σε τι επίπεδο βρίσκεται; Είναι σε υψηλό επίπεδο σε όλη τη Βρετανία -γίνονται καθόλη τη διάρκεια του έτους πολλά τουρνουά σε διάφορες περιοχές. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε χώρες όπως είναι η δική σας, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και φυσικά η Ισπανία που ακόμα και στο Subbuteo είναι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές.

Τι είναι για σένα το Subbuteo; Χόμπι, πάθος ή άθλημα; Είναι και τα τρία. Το Subbuteo Art είναι το χόμπι και το πάθος μου και το να παίζω, το κάνει άθλημα.
Aν ερχόταν ένα 10χρονο παιδί και σου ζητούσε να του μάθεις τα τρία βασικά πράγματα στο Subbuteo, τι θα του έλεγες; Θα του έλεγα να βρει ένα βολικό και αποτελεσματικό στιλ για να παίζει, να απολαμβάνει συνεχώς το παιχνίδι και να εξασκείται συχνά.

Ο εμβληματικός πανηγυρισμός του Ζοσέ Μουρίνιο για την πρόκριση της Πόρτο επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2004


Τι σε ενέπνευσε και σε έκανε να δημιουργείς από την αρχή αυτούς τους παίχτες; Oι κατασκευές μου, για παράδειγμα ο Χιγκίτα και η απόκρουση «του σκορπιού» ή το «ψαλίδι» του Ρούνει ξεκίνησαν από όταν είχα στο σπίτι κάποιους παίχτες «σπασμένους» από την πολύ χρήση. Ξέρεις πως είναι αυτά αν έχεις παίξει έστω και λίγο Subbuteo. Έτσι σκέφτηκα πως θα ήταν ωραία ιδέα να τους «πειράξω» λίγο, για πλάκα να πειραματιστώ και να δημιουργήσω στιγμές με φιγούρες που έχουν μείνει στη μνήμη των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Θέλησα να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό για τους φίλους που αγαπούν τόσο το Subbuteo όσο και το ποδόσφαιρο.
Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός πως βρίσκεις έμπνευση μέσα από την ποπ κουλτούρα, κάνεις διαφορετικό που τραβά περισσότερο τον κόσμο. Οι φιγούρες δεν είναι οι κλασικές αλλά αναπαριστούν μια ιστορία. Για σένα κάτι τέτοιο είναι πιο διασκεδαστικό; Μου αρέσει να ανακατεύω λίγο τα πράγματα και να δείξω στον κόσμο πως η τέχνη του Subbuteo είναι κάτι παραπάνω από ποδοσφαιρικές φιγούρες. Δέχομαι προτάσεις για να δημιουργήσω φιγούρες που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Είναι διασκεδαστικό το να φτιάχνεις κάτι από την αρχή, να το μπερδεύεις και να το βάζεις σε μια κατάσταση που δεν το είχες σκεφτεί ποτέ. Επομένως, αυτές οι παρακλήσεις με κάνουν χαρούμενο.
Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία που ακολουθείς; Είναι μια ερώτηση που μου κάνουν συχνά. Το παν είναι να δώσεις τόνο στη λεπτομέρεια, να κάνεις τη φιγούρα να μοιάζει μοναδική. Εχω πολλές ομάδες και παίχτες που τους «πειράζω» κατάλληλα, τους δίνω σχήμα και τους κολλάω -να ξέρεις πως η μπογιά για να στεγνώσει και να μην σπάσουν με την πρώτη ευκαιρία, θέλει τρεις με τέσσερις ώρες. Το σημαντικό είναι να βρεις τη σωστή στάση που πρέπει να έχει η φιγούρα και να την κολλήσεις με ακρίβεια στο σημείο που πρέπει. Μετά έρχεται το βάψιμο που τελειώνει και τελειοποιεί την όλη διαδικασία.

Ασχολείται οκόσμος με το Subbuteo στις μέρες μας; Το Subbuteo έχει πιστούς φαν σε όλη την Ευρώπη και θα έχει για πολύ καιρό ακόμα. Η επανεφεύρεση του, το γεγονός πως ξαναγίνεται μόδα, είναι κάτι ευχάριστο. Στη Βρετανία τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, οι πωλήσεις τόσο των παιχτών όσο και του ίδιου του παιχνιδιού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Επίσης υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν events, διαγωνισμοί και τουρνουά σε όλη την Ευρώπη με άξονα το παιχνίδι, οπότε μόνο ενθαρρυντικό αποτελεί ένα τέτοιο γεγονός.