Η Ιταλία τίμησε την 150ή επέτειο της ένωσής της το 2011, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το πού ακριβώς αναπαύεται ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι – ένας από τους «πατέρες» της σύγχρονης Ιταλίας.
Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον θέλει να μάθει την αλήθεια για την τύχη της σορού η δισέγγονη του ένδοξου στρατηγού, η 80χρονη Ανίτα Γκαριμπάλντι.
Ο στρατηγός και πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιταλική ένωση και είναι ακόμα και σήμερα μια πολύ αγαπητή προσωπικότητα. Το όνομά του έχει δοθεί σε πάμπολλους δρόμους και πλατείες στην Ιταλία. Αραγε όμως ετάφη όντως, μετά τον θάνατό του το 1882, στο νησί Καπρέρα, στα βόρεια της Σαρδηνίας; Οι απόγονοι του έχουν αμφιβολίες και ζητούν την εκταφή της σορού για να αποδειχθεί ποιός αναπαύεται στον τάφο που βρίσκεται εκεί και φέρει το όνομά του.
«Η εκταφή είναι ο μοναδικός τρόπος που θα μας επιτρέψει να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Πιστεύουμε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία για όλους μας», λέει στο BBC η Ανίτα Γκαριμπάλντι. «Εάν παραμένει εκεί θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα ώστε να διατηρηθεί καλύτερα η σορός. Αν τελικά αποδειχθεί ότι η σορός που είναι θαμμένη εκεί δεν ανήκει σε αυτόν, τότε θα πρέπει να πάψουμε να λέμε ψέματα στους τουρίστες που πηγαίνουν στο νησί», τονίζει.
Προτού πεθάνει, σε ηλικία 74 ετών, ο Γκαριμπάλντι είχε ζητήσει να αποτεφρωθεί η σορός του και να ταφεί με μεγάλη απλότητα. Αλλά οι επιθυμίες του δεν έγιναν σεβαστές. Το σώμα του ταριχεύτηκε, και μάλιστα κατά τρόπο, που όπως λέει η οικογένεια, δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικός.
Αν τελικά μετά την εκταφή και την σύγκριση του γενετικού υλικού αποδειχθεί ότι η σορός είναι πράγματι αυτή του Γκαριμπάλντι, θα γεννηθεί πάλι το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία του για αποτέφρωση.
Η Ανίτα Γκαριμπάλντι δεν αποκλείει μια άλλη λύση: να μεταφερθεί και να ταφεί το λείψανο στη Ρώμη, στην πρωτεύουσα του κράτους που γεννήθηκε χάρη στη μεγάλη συμβολή και του προ-πάππου της.