Διά απαγχονισμού εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο 25χρονος Μοχάμεντ Κασάμπ, ο μοναδικός επιζών δράστης των συντονισμένων επιθέσεων στη Βομβάη το 2008 που έσπειραν τον τρόμο σε ολόκληρη την πόλη και στοίχσιαν τη ζωή σε 166 ανθρώπους.

Ο Κασάμπ εκετελέστηκε «με μυστικότητα», όπως ανέφεραν οι ινδικές αρχές, στη φυλακή Γερουάντα στο Πουνέ. Είχε προηγηθεί αίτηση χάριτος στον πρόεδρο της Ινδίας Πρανάμπ Μουχερτζί, η οποία και απορρίφθηκε.

«Ο Κάσαμπ μεταφέρθηκε στη φυλακή Γερουάντα πριν από τρεις ημέρες. Απαγχονίστηκε στις 07:30» ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ρ. Πατίλ. Μέχρι τη Δευτέρα ο Κάσαμπ παρέμενε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Βομβάη.

«Η εκτέλεσή του αποτελεί απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κάσαμπ ήταν ο μόνος που επέζησε από τους δέκα τρομοκράτες που επιτέθηκαν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και ένα εβραϊκό κέντρο στην Βομβάη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 166 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300.

Τα άλλα εννιά μέλη της ομάδας του σκοτώθηκαν από πυρά των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουσιλκουμάρ Σίντε τόνισε ότι η ινδική κυβέρνηση ενημέρωσε το Πακιστάν για την εκτέλεση του Κάσαμπ, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό έγινε πριν ή μετά την εκτέλεση.

Επίσης ο Σίντε είπε πως αν κάποιος ζητήσει τη σορό του Κάσαμπ, η Ινδία θα την παραδώσει. «Μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Ο Κάσαμπ κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του στην επίθεση εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού της Βομβάης που στοίχισε τη ζωή σε 52 ανθρώπους. Τον Μάιο του 2010 καταδικάστηκε σε θάνατο για ανθρωποκτονίες, πράξεις πολέμου εναντίον της Ινδίας, συνωμοσία και τρομοκρατία.

Ο ίδιος, που επέμενε ότι δεν είχε μια δίκαιη δίκη, άσκησε έφεση, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διατήρησε την αρχική ποινή.

Το Νέο Δελχί κατηγόρησε την πακιστανική οργάνωση Λασκάρ-ι-Τάιμπα ότι οργάνωσε τις επιθέσεις με τη στήριξη πακιστανικών «κρατικών οργάνων», κάτι που διέψευσαν κατηγορηματικά οι πακιστανικές αρχές.

Ο Κάσαμπ αρχικά δήλωνε ότι είναι αθώος, αλλά στη διάρκεια της δίκης του παραδέχτηκε ότι ήταν ένας από τους δράστες και μέλος της οργάνωσης.

Η τελευταία εκτέλεση στην Ινδία, το 2004, ήταν αυτή ενός πρώην φρουρού ασφαλείας ο οποίος είχε βιάσει και σκοτώσει μια 14χρονη.