«Μόνοι μας ή με παρέα θα μπούμε στη Βουλή» είπε προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και προκάλεσε ποικίλα σχόλια για το ποια θα είναι η παρέα του κόμματός της, της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στις εκλογές. Στο παρασκήνιο καταγράφονται διεργασίες, αλλά σε πρώιμο στάδιο, μεταξύ επώνυμων πολιτών που κινούνται στο λεγόμενο φιλελεύθερο τόξο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κεντρικός στόχος είναι να υπάρξει στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές μια ευρύτερη συνεργασία των «φιλελεύθερων δυνάμεων».

Η εμφάνιση της κυρίας Μπακογιάννη πριν από λίγες ημέρες στο 2ο συνέδριο της Δράσης, του κόμματος που ηγείται ο πρώην υπουργός κ. Στ. Μάνος, πυροδότησε σενάρια για τις κινήσεις που γίνονται ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο μεταρρυθμιστικό μέτωπο, όπως το αποκαλούν πολλοί.

Η έκκληση συμπόρευσης που απηύθυνε η κυρία Μπακογιάννη σε όλες τις δυνάμεις του τόπου που πιστεύουν στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ενισχύει τα σενάρια για την προεκλογική κινητικότητα του φιλελεύθερου τόξου.
Στη λογική αυτή κινείται και ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Forum για την Ελλάδα κ. Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος υπεραμύνεται της άποψης να υπάρξει ένα ενιαίο μεταρρυθμιστικό, φιλελεύθερο μέτωπο.
«Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα μεταρρυθμιστικό μέτωπο που θα μας βγάλει από τον πάτο του πηγαδιού και μετά θα δούμε. Δεν είναι τόσο κρίσιμο να λύσουμε λεπτές ιδεολογικές διαφορές. Είναι επείγον να γίνει. Αυτό αν θα επιτύχει ή όχι δεν το ξέρω» είναι η άποψη του κ. Μάνου που δεν θα είχε αντίρρηση να υπάρξει ευρύτερη συμπόρευση.
Οι συζητήσεις, όπως προβλέπουν πολλοί, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ατέρμονες και θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό διεργασίες στον χώρο της εκσυγχρονιστικής Αριστεράς. «Ως το διά ταύτα υπάρχει μακρύς δρόμος» τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Απέναντι σε όσους πρωτοστατούν να να σχηματιστεί αυτή η συνεργασία υπάρχουν πρόσωπα που μιλάνε απαξιωτικά για ετερόκλητη νεοφιλελεύθερη συμμαχία μεταξύ της Δημοκρατικής Συμμαχίας, της Δράσης, της Φιλελεύθερης Συμμαχίας κ.ά. ώστε να επιτευχθεί το πολυπόθητο 3%.
Το πρόσφατο συνέδριο της Δράσης που αποφάσισε να δώσει το παρών στις εκλογές έδειξε και ποια πρόσωπα ενδέχεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια τέτοια συμμαχία. Στη νέα ΚΕ της Δράσης, εκτός από τον κ. Μάνο, είναι οι κυρίες Μιράντα Ξαφά και Ιωάννα Στεφανάκη, οι κκ. Αν. Αβραντίνης (αντιδήμαρχος Αθηναίων), οι κκ. Ι. Ληξουριώτης, Αντ. Καρίπογλου, Φ. Κιτσόπουλος, Αρ. Αϊβαλιώτης, Στρ. Μούγερ, Ολ. Ράπτης κ.ά.
Παρόντες στο συνέδριο, εκτός από την κυρία Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος (μίλησε με θέμα «Η ευκαιρία για ανάπτυξη και απασχόληση»), ο καθηγητής και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Θ. Βερέμης (μίλησε με θέμα «Η στιγμή της συλλογικότητας»), ο οικονομολόγος κ. Αρ. Δοξιάδης κ.ά. Η παρουσία τους έδωσε λαβή για σχόλια και σενάρια.
Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ενιαίο χώρο αλλά για ταύτιση απόψεων μεταξύ προσώπων με αυξημένο προσωπικό κύρος. Πολλοί κινούνται με λογική αυτοοργάνωσης, με διαδικτυακή δράση και δραστηριοποιούνται σε διάφορους συλλόγους και κινήματα ή παρεμβάσεις πολιτών. Μερικά από τα ονόματά τους: «Δημιουργία Ξανά», «Φιλελεύθερη Συμμαχία», «Δημοκρατικοί», «Ενωμένη Ελλάδα», «Λόγος Πολιτών» και «Δημιουργικοί Πολίτες».
Οι ζυμώσεις, οι συζητήσεις και οι αναζητήσεις για το αύριο του φιλελεύθερου χώρου είναι πολλές. Στις συνάξεις που γίνονται εσχάτως θα συναντήσει κανείς, π.χ., τους κκ. Αϊβαλιώτη και Αβραντίνη με τους οικονομολόγους, τους κκ. Δοξιάδη και Γ. Προκοπάκη.
Την κινητικότητα στον φιλελεύθερο χώρο παρακολουθούν και άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στα πρώτα βήματα του «Κοινωνικού Συνδέσμου» με τον κ. Γ. Φλωρίδη, όπως οι κκ. Απ. Δοξιάδης, Χ. Τσούκας, Ν. Μαρατζίδης, Χ. Μουτσόπουλος, Γ. Σκαμπαρδώνης, η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη κ.ά.
Αρκετά πρόσωπα της δημόσιας ζωής συντάσσονται με την ιδέα όλες αυτές οι διεργασίες να μετεξελιχθούν σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα και να υπάρξει ένα εκλογικό μέτωπο της λογικής και της μεταρρύθμισης. Σε αυτόν τον κύκλο εντάσσονται και άλλα πρόσωπα, όπως οι κκ. Γ. Γραμματίδης (πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου), Λ. Τσούκαλης (πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ) κ.ά.
Πριν από τις γιορτές ανασυντάχθηκε και η «Κίνηση Πολιτών» του κ. Θ. Παπαλεξόπουλου και στην πρώτη της εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων επώνυμα πρόσωπα της δημόσιας ζωής, όπως οι κκ. Στ. Γερουλάνος, Ντ. Λαμπρινόπουλος, Στρ. Στρατήγης, Λέων Ευγενίδης, Αρ. Μπελλές, Κ. Μπακούρης, Δ. Ζέππος, Π. Κοντέλης, Γ. Κωστόπουλος, Γ. Μπενόπουλος και Ραφαήλ Μωυσής.
Οι κινήσεις είναι πολλές και πριν από λίγες ημέρες στο ΕΒΕΑ μία ακόμη δημόσια συζήτηση έγινε από το Σωματείο ΑΞΙΟΤΗΣ (πρόεδρός του ο κ. Ι. Αναστασόπουλος), παρουσία της κυρίας Μπακογιάννη, που επιμένει στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Ολοι λίγο-πολύ συμφωνούν με το γενικό περίγραμμα, παρά τις επί μέρους διαφοροποιήσεις. Το ζητούμενο είναι αυτό το μέτωπο να πάρει συγκεκριμένη μορφή. Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και, όπως λέει πρόσωπο που έχει πλήρη γνώση του παρασκηνίου, «ό,τι είναι να γίνει θα οριστικοποιηθεί λίγο πριν από τις εκλογές».

Ο ΛΑΟΣ επιστρέφει στο «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»
Τα αρνητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων πιέζουν τον κ. Καρατζαφέρη για αλλαγή πλεύσης

Επιστροφή στο κλασικό, για ένα εθνικοκεντρικό κόμμα, τρίπτυχο: «Πατρίς θρησκεία, οικογένεια» σάλπισε για τον ΛΑΟΣ ο πρόεδρός του κ. Γ. Καρατζαφέρης αν και υπερασπίζεται όσο κανένας άλλος την κυβέρνηση Παπαδήμου. Σε μια χρονική στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και ιδιαίτερα ευνοϊκές για τον ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης και οι βουλευτές του προσπαθούν να περιχαρακώσουν το ακροατήριό τους που δυσφορεί.
Τα τελευταία επεισόδια με την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και η προειδοποίηση του κ. Καρατζαφέρη ότι οι υπουργοί και υφυπουργοί του θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση εάν προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, έδειξε τις εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν. Κυρίως όμως ανέδειξε το πρόβλημα που έχει ο ΛΑΟΣ με θέματα που θεωρεί ότι στοχεύουν στον ιδεολογικό πυρήνα των θέσεών του. Για αυτό και η ηγεσία του κήρυξε ουσιαστικά ιδεολογικό αντάρτικο σε μια κυβέρνηση που συμμετέχει και στηρίζει.
Η στόχευση ήταν σαφής για τον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος θέλησε να δείξει στο κομματικό του ακροατήριο ότι ναι μεν στηρίζει την κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, αλλά δεν κάνει πίσω από τις ιδεολογικές του αρχές.
«Εχουμε και ψηφοφόρους που έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες και πρέπει να τους σεβαστούμε. Η κυβέρνηση έχει άλλο σκοπό» έλεγε προ ημερών σε συνομιλητές του ο υπουργός Υποδομών κ. Μ. Βορίδης.
Ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει και οι δημοσκοπήσεις «τρέχουν». Και ως εκ τούτου ο ΛΑΟΣ πρέπει να συσπειρώσει ξανά την κομματική του βάση που δυσανασχετεί. Το άγχος της ηγεσίας και των βουλευτών είναι εμφανές: πάση θυσία πρέπει να διαφυλαχθεί η ιδεολογική καθαρότητα του κόμματος καθώς η πίεση της βάσης είναι πολύ ισχυρή.
Με αυτή τη λογική, τα νομοσχέδια για την αποσυμφόρηση των φυλακών και για τα ναρκωτικά, το θέμα των λαθρομεταναστών, τα εθνικά θέματα (Σκοπιανό) αξιοποιούνται στο μέγιστο από τον κ. Καρατζαφέρη για να ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριο. Για αυτό και ο κ. Καρατζαφέρης προέταξε προ ημερών την έντονη αντίδρασή του στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων που ζητεί η τρόικα.
Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του αφήνονται ελεύθεροι να ξεδιπλώσουν τις… ιδεολογικές τους αρετές. Ενδεικτικά: πρόσφατα ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ηλ. Πολατίδης άσκησε δριμεία κριτική στο έργο του αποθανόντος μεγάλου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, ενώ ο Γραμματέας της ΚΟ κ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος είπε ότι το ΠαΣοΚ είναι ο πολιτικός σκουπιδοφάγος της παραδοσιακής και της νεωτερικής Αριστεράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ