Ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι για να είναι ένα μωρό ήσυχο και να μην κλαίει πολύ θα πρέπει η μητέρα του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να έχει αυξημένα επίπεδα μιας βιταμίνης που περιέχεται στα αβγά, στο κοτόπουλο, στις μπριζόλες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να γεννήσουν ήσυχα μωρά. Σύμφωνα με την έρευνα οι έγκυοι με χαμηλά επίπεδα της Β12 γεννούν βρέφη που κλαίνε τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως.

Οι επιστήμονες μέτρησαν αρχικώς τα επίπεδα της Β12 στο αίμα 4 χιλιάδων γυναικών που βρίσκονταν στην 12η εβδομάδα της κύησης. Στην συνέχεια ζήτησαν από τις γυναίκες αυτές, τρεις μήνες αφότου είχαν γεννήσει, να τους αναφέρουν πόσο ήσυχα ή ανήσυχα ήταν τα μωρά που έφεραν στον κόσμο.

Οι ερευνητές συνδύασαν τις απαντήσεις των εθελοντριών με τα επίπεδα της Β12 που είχαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης είχε μια έγκυος τόσο πιο «φασαριόζικο» γεννιόταν το μωρό της.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β12 παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου ενώ επίσης σχετίζεται και με την υγεία του αίματος. Η έλλειψη της Β12 συνδέεται με αναιμία, κόπωση, δυσκοιλιότητα και απώλεια βάρους.