ΤΑΣΚΕΝΔΗ

Τασκένδη σημαίνει «Πόλη της Πέτρας»,από την τουρκική λέξη «Τασκάντ»,και πήρε το όνομά της κατά τον 11ο αιώνα.Μετά την καταστροφή της από τον Τζένγκις Χαν τον 13ο αιώνα η πόλη ανέκαμψε,για να γίνει η πλουσιότερη πόλη της Κεντρικής Ασίας στα 1809. Ωστόσο το 1865 κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό και το 1918 γίνεται πρωτεύουσα της Αυτόνομης Σοβιετικής Δημοκρατίας του Τουρκεστάν.Οταν άλλαξαν τα σύνορα το 1930,συμπεριελήφθη στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν και έγινε πρωτεύουσά του,παίρνοντας τα πρωτεία από τη Σαμαρκάνδη.

Στην Πόλη της Πέτρας
Τασκένδη σημαίνει «Πόλη της Πέτρας»,από την τουρκική λέξη «Τασκάντ»,και πήρε το όνομά της κατά τον 11ο αιώνα.Μετά την καταστροφή της από τον Τζένγκις Χαν τον 13ο αιώνα η πόλη ανέκαμψε,για να γίνει η πλουσιότερη πόλη της Κεντρικής Ασίας στα 1809.

Ωστόσο το 1865 κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό και το 1918 γίνεται πρωτεύουσα της Αυτόνομης Σοβιετικής Δημοκρατίας του Τουρκεστάν.Οταν άλλαξαν τα σύνορα το 1930,συμπεριελήφθη στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν και έγινε πρωτεύουσά του,παίρνοντας τα πρωτεία από τη Σαμαρκάνδη.Σήμερα η πόλη με τα δυόμισι εκατομμύρια κατοίκους είναι μια έκπληξη: Καταπράσινη χάρη στις πολλές βροχές και στον ποταμό Τσιρτσίκ,αραιοκατοικημένη, με μοντέρνα κτίρια που τα περισσότερα χτίστηκαν τη δεκαετία του ΄90,πολλές πλατείες και πάρκα,και μεγάλες λεωφόρους με λίγα αυτοκίνητα.

Στο ισλαμικό συγκρότημα Κhast Ιmom

Ισως το σημαντικότερο αξιοθέατο της Τασκένδης που το 2007 ονομάστηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κόσμου. Το συγκρότημα αποτελούν το Μουσείο Βιβλιοθήκης Μoyie Μubarek, που περιλαμβάνει το Κοράνι Οσμάν του 7ου αιώνα, το οποίο λέγεται ότι είναι το παλαιότερο αντίτυπο του κόσμου. Κατασκευασμένο από δέρμα ελαφιού, ήρθε στη Σαμαρκάνδη από τον Τιμούρ και το 1868 το πήραν οι Ρώσοι στη Μόσχα. Το 1924 το επέστρεψε ο Λένιν στην Τασκένδη, ως δείγμα καλής θέλησης για τους μουσουλμάνους του Τουρκεστάν. Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ακόμη 20.000 τόμους βιβλίων και 3.000 σπάνια χειρόγραφα. Το διπλανό κτίριο ανήκει στο λιτό τέμενος Τelyashayakh. Στο ίδιο συγκρότημα περιλαμβάνεται και η θεολογική σχολή Βarakhon όπου στεγάζεται και η Μουφτία της χώρας. Το Ισλαμικό Ινστιτούτο Ιmam Ιsmail al Βukhari ήταν μία από τις δύο θεολογικές ακαδημίες που είχε επιτραπεί να λειτουργεί κατά τη σοβιετική περίοδο, στην οποία σήμερα φοιτούν 200 σπουδαστές.

Εδώ βρίσκεται και το μικρό μαυσωλείο του 16ου αιώνα, του Αbu Βakr Κaffal Shoshi.

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας

Η πλατεία Μουστακιλίκ Ανεξαρτησίας είναι μια νέα πλατεία, η οποία στη δυτική πλευρά της φιλοξενεί το καινούργιο κτίριο της Γερουσίας, ενώ στα ανατολικά βρίσκεται το Παλάτι Ρομανόφ της τσαρικής περιόδου. Κάθε χρόνο, στην επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, στην πλατεία αυτή γίνεται η μεγάλη παρέλαση συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου.

Ο ρωσοορθόδοξος Ναός της Αναλήψεως

Κοντά στην αγορά Μιρομπόντ βρίσκεται ο ομορφότερος από τους τέσσερις ρωσοορθόδοξους ναούς της Τασκένδης. Το συγκρότημα με τον Καθεδρικό και τα παρεκκλήσια του είναι βαμμένο σε ανοιχτό γαλάζιο χρώμα που αναδεικνύει τη λάμψη των χρυσών (χάλκινων) τρούλων. Γυναίκες οι περισσότερες προσκυνήτριες, προσέρχονται σεμνά, καλύπτοντας με μαντίλι το κεφάλι. Ο ναός στολίζεται από ρωσικής τεχνοτροπίας αγιογραφίες καθώς και παλιές εικόνες ρωσικής σχολής.

Ενα αλλιώτικο Μπροντγουέι

Εδώ και πολλά χρόνια η περιοχή Σαγιλγκό αποτελεί το κέντρο της τουριστικής ζωής της Τασκένδης. Αυτός είναι και ο λόγος που για ντόπιους και ξένους είναι γνωστή ως «Μπροντγουέι». Μοντέρνα καφέ, ξενόφερτου τύπου φαστ φουντ, μικροπωλητές με πάγκους τουριστικών σουβενίρ, αλλά και μεγάλοι πεζόδρομοι με πανύψηλα δέντρα, που στη σκιά τους εκθέτουν ντόπιοι ζωγράφοι τους πίνακές τους ενώ άλλοι περιμένουν υπομονετικά τουρίστες για να τους σκιτσάρουν.

Η «Παλιά Πόλη»

Μόνο ένα μικρό κομμάτι έχει απομείνει από την παλιά πόλη της Τασκένδης. Χαμηλά, μονόπατα στην πλειονότητά τους σπιτάκια, τίποτε εντυπωσιακό- συγκριτικά κυρίως με άλλες «παλιές πόλεις» της χώρας-, άλλα ασβεστωμένα, άλλα από λάσπη και τούβλα, στενοί δρόμοι και λίγα θρησκευτικά κτίρια του 15ου και του 16ου αιώνα.

Αυτό που αρχικά προκαλεί εντύπωση είναι ο λαβύρινθος από τις σωληνώσεις του φυσικού αερίου, άκομψα τοποθετημένες, που μοιάζουν με το κουβάρι της Αριάδνης για να μη χάσεις τον δρόμο στην περιπλάνησή σου. Ωστόσο ο περίπατος κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις: οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και όλο και κάποιος θα σας καλέσει στο σπίτι του, και αν είναι ώρα φαγητού, σίγουρα θα σας «παρασύρουν» σε κάποιο από τα σπίτια που λειτουργούν ανεπίσημα εστιατόριο στην αυλή τους, με σπιτικό φαγητό σε πολύ οικονομικές τιμές.

Στο πολύχρωμο Τσορσού Μπαζάρ

Στη δημοφιλέστερη αγορά της Τασκένδης, το πολύβουο Τσορσού, θα συναντήσετε ό,τι βάλει ο νους σας: από βουνά μπαχαρικών, φρούτα που ξεφορτώνουν κάθε τόσο φορτηγά, λαχανικά, πολύχρωμα βαμβακερά στρώματα και παπλώματα, αλλά και παιχνίδια, σχολικά είδη, ρούχα και είδη σπιτιού καθώς και τουριστικά αναμνηστικά. Σε κάθε σχεδόν γωνιά υπάρχουν υπαίθρια μαγέρικα με τραπεζάκια έξω για φθηνό φαγητό και μικρά τσαϊχανέ-τεϊοποτεία για ένα δροσιστικό τσάι.

Το Πάρκο Μνήμης

Από παλιά ο κόσμος πίστευε ότι η περιοχή αυτή ήταν στοιχειωμένη, καθώς τα περισσότερα βράδια άκουγαν παράξενους θορύβους και τρόμαζαν να πλησιάσουν όταν σκοτείνιαζε. Την ονόμαζαν «Τόπος του Διαβόλου» , και η ονομασία αυτή έμεινε χωρίς να ξέρουν γιατί. Κάποιοι ψιθύριζαν ότι τα βράδια έσκαβαν μυστικά και παράχωναν ανθρώπους. Στη δεκαετία του ΄90, όταν ξεκίνησαν να χτίζουν μεγάλα έργα, ανακάλυψαν στην περιοχή αυτή ομαδικούς τάφους με πτώματα αγνοουμένων-φυλακισμένων που εκτελέστηκαν κατά τη σταλινική περίοδο. Ετσι αποφάσισαν να φτιάξουν αυτό το πάρκο που ονομάστηκε Πάρκο Μνήμης.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Οι αεροπορικές εταιρείες Turkish Αirlines και Lufthansa πετούν για Τασκένδη μέσω ενδιάμεσων σταθμών.Μέσα στην πόλη θα μετακινηθείτε άνετα με το μετρό, ενώ με τα υπόλοιπα μέσα (λεωφορεία,τραμ και τρόλεϊ),ενδεχομένως να δυσκολευθείτε, καθώς ελάχιστοι οδηγοί μιλούν αγγλικά.Ταξί υπάρχουν επίσημα και ανεπίσημα. Μην επιβιβαστείτε,αν δεν συμφωνήσετε την τιμή εκ των προτέρων.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Μεγάλο,βολικό και οικονομικό ξενοδοχείο στην καρδιά του κέντρου, δίπλα στη στάση του μετρό «Αmir Τimur»,το Uzbekistan Ηotel (45 Μusakhanov str, τηλ.+998 71 1207777, www.hoteluzbekistan.uz), αν και τετράστερο, θα σας εκπλήξει δυσάρεστα με το φτωχό σέρβις. Το πιο πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης είναι το Ηotel Ιnter Continental (www.ichotelsgroup.com, 107 Α Αmir Τimur, τηλ.+998 71 1207000), και βρίσκεται βόρεια του κέντρου.Κοντά στην πλατεία Τιμούρ,αρκετά καλή επιλογή είναι και το Ηotel Ρoytaht (4 Μovarounnakhr, τηλ.+998 71 1208676, www.poytaht.uz).

ΦΑΓΗΤΟ
Σάντουιτς και φθηνό φαγητό θα βρείτε στα πολυάριθμα καφέ των δρόμων,ενώ στα τεϊοποτεία- τα τσαϊχανέ,όπως αποκαλούνται- θα απολαύσετε το τσάι σας παρατηρώντας το πολύχρωμο πλήθος. Η ουζμπέκικη κουζίνα περιλαμβάνει πολλά είδη κεμπάπ και κυρίως το «σασλίκ»- σουβλάκι ψημένο στη σχάρα στα κάρβουνα,που αποτελεί το κύριο πιάτο.Το «ντιμλαμά» είναι κρέας με λαχανικά,πατάτες και κρεμμύδια,ψημένο αργά στην κατσαρόλα, ενώ «ντουλμά» ονομάζονται τα αγαπημένα γεμιστά: ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα ή λάχανο,και ντομάτες και πιπεριές.Οι λάτρεις του ψωμιού θα ενθουσιαστούν με το «νον» ή «λεπιόσκα» στα ρωσικά.Μεγάλος πρωταγωνιστής της ουζμπέκικης κουζίνας είναι το «πλοβ».Ρύζι πιλάφι με λαχανικά και κρέας κοτόπουλο, μοσχάρι και αρνί με πλούσιο λίπος, σερβίρεται σε μεγάλες πιατέλες.Ιδιαίτερα αγαπητό στους Ουζμπέκους, που θεωρούν ότι έχει και αφροδισιακές ιδιότητες,το άφθονο λίπος του φαγητού.Πλοβ θα απολαύσετε στο Central Αsian Ρlov Centre (γωνία Εrgashev και Αbdurashidov).

Μην παραλείψετε να πιείτε «κατίκ»- ποτό από γιαούρτικαι να απολαύσετε γλυκά πεπόνια και καρπούζια.Στην Παλιά Πόλη,στις αυλές κάποιων σπιτιών,λειτουργούν εστιατόρια με σπιτική κουζίνα, για τα οποία όμως δεν υπάρχουν διαφημιστικές επιγραφές (για ευνόητους λόγους).Στον περίπατό σας,οι πιτσιρικάδες της γειτονιάς θα σπεύσουν να σας κατατοπίσουν.Το τουρκικής κουζίνας εστιατόριο Εfendi (Αzimova 79Α,τηλ.1331502) σερβίρει μεγάλη ποικιλία από κεμπάπ και σαλάτες,ενώ στο Μanas Αrt Cafe (Μiralikov, τηλ.1523811) θα δειπνήσετε σε μια παραδοσιακή μογγολική «γιούρτα»,επιλέγοντας ουζμπέκικη κουζίνα και στο τέλος ναργιλέ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
Σίβυλλα
Helios Kiosk