Ο Ματ Ρις (Νιούπορτ της Ουαλλίας, 1957) για μια δεκαετία έζησε στην Ιερουσαλήμ, όπου ήταν υπεύθυνος του γραφείου του περιοδικού «Τάιμ» και ανταποκριτής του «Νιουζγουίκ». Στο Φόνοι στη Βηθλεέμ ήρωας είναι ο Ομάρ Γιούσεφ, ο οποίος διδάσκει Ιστορία σε ένα σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό. Πρόσφυγας ο ίδιος, δεν έχει καλές σχέσεις με τη θρησκεία, όπως η πλειονότητα των Παλαιστινίων. Συναντάται με τον φίλο του Τζορτζ Σαμπά, αντικέρ, χριστιανό το θρήσκευμα, πρώην μαθητή του. Το ίδιο βράδυ ένας παράνομος αντάρτης που κρύβεται από τους Ισραηλινούς, ο Λουάι Αμπντέλ Ραχμάν, σκοτώνεται κοντά στο σπίτι του. Η γυναίκα του, η Ντιμά, είδε κάτι ύποπτο που το εκμυστηρεύεται στον Ομάρ. Στη συνέχεια οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων συλλαμβάνουν τον Τζορτζ ως υπεύθυνο του θανάτου του Λουάι, ως δωσίλογο και άνθρωπο του εχθρού, δηλαδή των Ισραηλινών. Ο Χαμίς Ζεϊντάν, αρχηγός της αστυνομίας, γνωρίζει πως ο Χουσεΐν Ταμάρι, αρχηγός της παλαιστινιακής αντίστασης, ήταν παρών στη δολοφονία του Λουάι, μα δεν κάνει τίποτε. Τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη δολοφονία; Η τιμωρία; Η εκδίκηση; Τα λεφτά; Τελικά ποιος είναι ο καταδότης του Λουάι; Ο Ομάρ Γιούσεφ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του Λουάι και να σώσει τον φίλο του. Στο φόντο ο πόλεμος μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Ψυχολογικό θρίλερ
Η Λέσλι Γκλάιστερ (1956), συνομήλικη του Ματ Ρις, ανήκει στη νέα γενιά των βρετανίδων συγγραφέων και κατά κάποιον τρόπο ακολουθεί τη Ρουθ Ρέντελ γράφοντας ψυχολογικά θρίλερ. Το μυθιστόρημα Οι μεταμορφώσεις της Νίνα Τοντ έχει δύο διαφορετικούς αφηγητές, την κεντρική ηρωίδα Νίνα Τοντ και τον Μαρκ Κέρτις, ο οποίος αναφέρεται στην Κάρεν Γουάιλντ που σκότωσε την Ιζαμπέλ, την αδελφή του. Το πώς και το γιατί δεν το γνωρίζουμε, ανήκει στα μυστικά που αποκαλύπτονται στο τέλος. Η Νίνα, η οποία συνδέεται ερωτικά με τον Τσάρλι, αφηγείται πώς πήγε στο κρεβάτι με τον άγνωστο Ρούπερτ, ο οποίος την παρακολουθεί στενά. Η Νίνα προσπαθεί να ταιριάξει τις παράλληλες ερωτικές σχέσεις της με τους δύο άντρες και αυτό ενέχει κινδύνους. Σύντομα πληροφορούμαστε πως ο Ρούπερτ είναι ο Μαρκ και η Νίνα Τοντ η Κάρεν Γουάιλντ που βγαίνει από τη φυλακή μετά την έκτιση της ποινής της και με αλλαγμένο όνομα πιάνει δουλειά ως υπάλληλος.

Ο πόλεμος του μπακαλιάρου

Χάρη στον Ιζό και τώρα με τον Μεζονέβ η Μασσαλία αναδεικνύεται η πόλη της αστυνομικής λογοτεχνίας

Αν ο Ματ Ρις και η Λέσλι Γκλάιστερ εκπροσωπούν τη βρετανική σχολή του αστυνομικού, η Ιρσα Σιγκουρδαρντότιρ εκπροσωπεί τον Βορρά, όπου τελευταία ανθεί η αστυνομική λογοτεχνία. Η ισλανδή συγγραφέας είναι γνωστή στους έλληνες αναγνώστες από τα δύο προηγούμενα βιβλία της, το O κύκλος του κακού και το Οι χαμένες ψυχές, αμφότερα με την ίδια κεντρική ηρωίδα, τη δικηγόρο Θόρα Γκουδμουντσντότιρ, η οποία αναλαμβάνει τη διαλεύκανση ποικίλων υποθέσεων. Εδώ, στο Η έκρηξη, η Θόρα επιχειρεί να εξιχνιάσει μια παράξενη ιστορία που συνέβη στο παρελθόν, το 1973, όταν εξερράγη το ηφαίστειο Χεϊμάεϊ που σκέπασε με τη στάχτη του ένα χωριό στην Ισλανδία. Τριάντα τέσσερα χρόνια αργότερα οι εργασίες αποκατάστασης της αρχαιολογικής υπηρεσίας με την εμβληματική ονομασία Πομπηία του Βορρά φέρνουν στο φως κάτι αποτρόπαια ευρήματα: τρία πτώματα και ένα κομμένο κεφάλι. Στη Θόρα απευθύνεται ένας άνδρας, ο Μάρκους, ο οποίος, έφηβος ων, το 1973 με την έκρηξη βρισκόταν στο κατεστραμμένο νησί. Οπως ισχυρίζεται, την ώρα που οι κάτοικοι του νησιού το εγκατέλειπαν, μια φίλη του, η Αντα, τον παρακάλεσε να φυλάξει στο υπόγειο του σπιτιού του ένα κιβώτιο με άδηλο περιεχόμενο. Ηξερε η Αντα για τα πτώματα ή όχι; Στην πλοκή εμφανίζονται κι άλλα πρόσωπα. Η έκρηξη δεν προκάλεσε νεκρούς, όλοι οι νησιώτες σώθηκαν και έφυγαν με πλεούμενα. Τότε ποιοι ήταν οι σκοτωμένοι άντρες για τους οποίους δεν έχει γίνει καμιά καταγγελία για εξαφάνιση; Μήπως ήταν βρετανοί ψαράδες; Εκείνη την εποχή είχε γίνει στην περιοχή ο περίφημος πόλεμος του μπακαλιάρου ανάμεσα σε εγγλέζικες μηχανότρατες και τις τοπικές αρχές που απαγόρευαν το ψάρεμα στα χωρικά τους ύδατα. Το τέλος είναι αναπάντεχο, ενώ αποκαλύπτονται τρομερά μυστικά που συνδέονται με τα αίτια των εγκλημάτων, των παλιών και του καινούργιου.

Ανθρωποι και σκύλοι
Ο Μισέλ Μεζονέβ (1953) εκπροσωπεί τη σύγχρονη γαλλική σχολή του αστυνομικού. Ακολουθώντας τα βήματα του Ζαν-Κλοντ Ιζό τοποθετεί τη δράση των ηρώων του στη Μασσαλία, τη γαλλική αλλά στην ουσία πολυεθνική πόλη της Μεσογείου όπου συμβαίνουν πολλά και μυστηριώδη πράγματα, όπως η δολοφονία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ονόματι Λιλιάνα Ουμάρακ. Την υπόθεση προσπαθεί να εξιχνιάσει ο Ντασί Ελ Αχμέτ, καθηγητής μαθηματικών και διαμεσολαβητής σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά. Ο Ντασί λατρεύει τους στίχους του Ομάρ Καγιάμ, του Λάο Τσε και του Ζορζ Μπρασένς, ενώ στην ιστορία εμπλέκεται ο επιπλοποιός Νέστωρ Παναγόπουλος, η κόρη του η Λήδα, η δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Σαμίν, που βρέθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ, στη Χιλνή του Πινοτσέτ και στο Αφγανιστάν επί Σοβιετικών, και ένας τσετσένος σκύλος με το όνομα Χασάν που κανείς δεν τον θέλει. Ομως ο Χασάν που αναζητούν δυο δολοφόνοι, ίσως Ρώσοι, είναι ο σκύλος ή κάποιος Τσετσένος; Κάποια στιγμή φτάνει στην πόλη ένας αντάρτης από την Τσετσενία, ο Καζμάν Ιντίγκοφ, ο οποίος αναζητεί επίσης τον σκύλο που φαίνεται πως κρύβει κάποιο σκοτεινό μυστικό. Και ύστερα ο σκύλος εξαφανίζεται, ενώ όλοι τον αναζητούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Μολονότι το ύφος του συγγραφέα είναι ανάλαφρο, πραγματεύεται ένα σοβαρό θέμα, εκείνο της κόντρας της κυβέρνησης του Πούτιν με τους τσετσένους αντάρτες, που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της περιοχής, κάτι όμως που αν συμβεί θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με άσχημα αποτελέσματα για τη Ρωσία.