ΠΑΡΩΝ

«Θέλω τον Βέγγο για παππού μου!»

ΠΑΤΡΑ «Να μη μου λέτε “μεγάλη μου τιμή που σας γνωρίζω”! Τι θα πει μεγάλη μου τιμή; Μεγάλη μου χαρά να λέτε! Χαρά! Χαίρομαι που σε βλέπω, Θανάση! Αυτό να λέτε… Καλοί μου άνθρωποι! » Τάδε έφη, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Θανάσης Βέγγος. Την Τετάρτη που μας πέρασε, ο πολυαγαπημένος ηθοποιός τίμησε με την παρουσία του το Πανεπιστήμιο Πατρών που διοργάνωσε για αυτόν μια ιδιαίτερη εκδήλωση: η αίθουσα κινηματογράφου του Αμφιθεάτρου στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου φέρει πλέον την ονομασία «Θανάσης Βέγγος».

ΠΑΤΡΑ «Να μη μου λέτε “μεγάλη μου τιμή που σας γνωρίζω”! Τι θα πει μεγάλη μου τιμή; Μεγάλη μου χαρά να λέτε! Χαρά! Χαίρομαι που σε βλέπω, Θανάση! Αυτό να λέτε… Καλοί μου άνθρωποι! » Τάδε έφη, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Θανάσης Βέγγος. Την Τετάρτη που μας πέρασε, ο πολυαγαπημένος ηθοποιός τίμησε με την παρουσία του το Πανεπιστήμιο Πατρών που διοργάνωσε για αυτόν μια ιδιαίτερη εκδήλωση: η αίθουσα κινηματογράφου του Αμφιθεάτρου στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου φέρει πλέον την ονομασία «Θανάσης Βέγγος». « Είναι το ελάχιστο αντίδωρό μας για τον άνθρωπο που επί μισό αιώνα μας δίδαξε τέχνη,ήθος και ανθρωπιά » γράφει ο συνεργάτης του πανεπιστημίου και υπεύθυνος για το κινηματογραφικό πρόγραμμα Νίκος Καββαδίας στο έντυπο που περιλαμβάνει το πρώτο κινηματογραφικό αφιέρωμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα, με γενικό τίτλο «Παράθυρο στην ανθρωπιά».

Ο τίτλος του αφιερώματος δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο με τον Θανάση Βέγγο, του οποίου το όνομα είναι συνώνυμο με την έννοια όχι μόνο της κωμωδίας αλλά και της ανθρωπιάς. Ενας αριστοφανικός ήρωας, με την ψυχή του λαϊκού καθημερινού ανθρώπου. « Ή τρελός είναι αυτόςή άγιος » έγραψε για τον Βέγγο ο Νίκος Κούνδουρος για τη γνωριμία τους στη Μακρόνησο, όπως θύμισε στο κοινό ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς. Από τον Κούνδουρο άλλωστε άρχισαν όλα, αφού τον χρησιμοποίησε πρώτος στη «Μαγική πόλη» το 1955. Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε ο «Δράκος» και από τη δεκαετία του ΄60 και μετά μια λαμπρή παρουσία του Θανάση Βέγγου, κυρίως στην κινηματογραφική κωμωδία.

Ταυτόχρονα ο Βέγγος είναι ένας άνθρωπος που έχει καταφέρει να παραμείνει εξαιρετικά αγαπητός στο πέρασμα του χρόνου, αγγίζοντας τη μια γενιά μετά την άλλη. « Αυτόν θέλω για παππού μου! » είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού ένας πιτσιρίκος που ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί με το είδωλό του λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Το τι γινόταν στην αίθουσα του αμφιθεάτρου παρόντος του ηθοποιού άλλο να το περιγράφεις και άλλο να το βλέπεις. Κατ΄ αρχάς ο Θανάσης Βέγγος ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε στον χώρο συνοδευόμενος, όπως πάντα, από τη σύζυγό του. Δεν είχε καμία απαίτηση. Δεν έκανε καμία διαμαρτυρία. Δεν είπε κανένα όχι. Με πολύ σεβασμό ζήτησε απλώς μια καρέκλα για να καθήσει, αφού τα καθίσματα του αμφιθεάτρου δεν έχουν «πλάτη». Ως εκεί. Και όπως πάντα είχε πάρα πολύ χιούμορ. Ακόμη και για τον εαυτό του. Οποιος του έλεγε ότι δείχνει μια χαρά, ο Βέγγος απαντούσε: « Πού το είδες αυτό; Αφού δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου. Ολο τούμπες τρώω.Για δες το μέτωπό μου. » Πραγματικά, αυτή την εποχή ο Θ. Βέγγος, 82 χρόνων, δυσκολεύεται στη μετακίνηση. Ηταν και αρκετά καταβεβλημένος, τόσο που χρειαζόταν στήριγμα για να κατεβεί τα σκαλιά του αμφιθεάτρου. Ωστόσο όταν μια ηλικιωμένη θαυμάστριά του δεν μπόρεσε να κατεβεί τα σκαλιά για να τον χαιρετήσει, τα ανέβηκε εκείνος! Ούτε στιγμή όμως δεν επρόκειτο να χάσει το χιούμορ του.

Ολοι ήθελαν να τον ασπαστούν. Γονάτιζαν μπροστά του. Του φιλούσαν το χέρι. Του το έσφιγγαν με ειλικρίνεια. Του έλεγαν ιστορίες από το παρελθόν. Ορισμένοι του θύμιζαν πού είχαν γνωριστεί. Του έδιναν κάρτες με χειρόγραφες αφιερώσεις. Κάποια στιγμή τον άκουγες να μουρμουρίζει: « Χρειάζεσαι μια σταγόνα καθαρό νερό… ». Ηταν η αρχή της αφιέρωσης σε μια κάρτα. Και εκείνος, υπομονετικά, τους άκουγε. Ολους. Απαντούσε σε όλους. Φωτογραφιζόταν με όλους. « Αχ,φίλε μου καλέ! » έλεγε και ξανάλεγε σε όποιον του μιλούσε. Αντιλαμβανόσουν τη γνησιότητα της ειλικρίνειας στη φωνή του.

Η οθόνη, προτού η εκδήλωση αρχίσει, γέμιζε από στιγμιότυπα των ταινιών του. Ο Βέγγος την κοίταζε. Ο Θου Βου, ο Θωμάς από τον «Ηλία του 16ου» με τον Κώστα Χατζηχρήστο, μια σκηνή από το «Θα σε κάνω βασίλισσα». «Αχ! Να και ο Κωνσταντάρας!» είπε κάποια στιγμή χαμογελώντας. « Μα βέβαια, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης » μονολόγησε αργότερα βλέποντας ένα καρέ από το «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;». Τα μάτια του ήταν υγρά από τη συγκίνηση, ενώ έβλεπε το παρελθόν του αποτυπωμένο σε μια οθόνη. Αλλά βούρκωναν και από τη ζεστασιά του κοινού στην αίθουσα, που του επιφύλαξε το τεράστιο «ευχαριστώ» που του αξίζει.

ENA ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών άνοιξε για το κοινό τον Μάιο του 2009 με την έκθεση «Οι τηλεπικοινωνίες στη ζωή μας»,η οποία θα διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια.Στον έναν χρόνο της λειτουργίας του,ο αριθμός των επισκεπτών του μουσείου πλησιάζει τους 15.000.Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών είναι μαθητές όλων των βαθμίδων που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές ξεναγήσεις,φοιτητές αλλά και άλλες ομάδες κοινού.Στο μουσείο πραγματοποιούνται επίσης ενημερωτικές και επιμορφωτικές ημερίδες για εκπαιδευτικούς,επιστήμονες του χώρου των θετικών επιστημών και μηχανικούς,αλλά και εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟΥ

Σκηνή από την ταινία «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη

1971 Α΄ ανδρικός ρόλος Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Τι έκανες στον πόλεμο,Θανάση;»

1972 A΄ ανδρικός ρόλος Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,«Θανάση,πάρε τ΄ όπλο σου»

1991 Κρατικό βραβείο Ερμηνείας Β΄ ανδρικού ρόλου,«Ησυχες μέρες του Αυγούστου»

1993 Ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

2002 Το όνομά του δίδεται στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Δήμου Κορυδαλλού

2008 Το όνομά του δίδεται στην πλ. Ευαγγελισμού στη γενέτειρά του,το Ν.Φάληρο

2008 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απονέμει τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk