Εθνικό Πάρκο θεσμοθετείται στην περιοχή Χελμού και Βουραϊκού

Με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τα χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του ορεινού όγκου του Χελμού και του Βουραϊκού χαρακτηρίζονται Εθνικό Πάρκο. Στους τύπους 12 οικότοπωντου Πάρκου ενδημούν 17 απειλούμενα είδη, ανάμεσά τους η βίδρα.

Με Υπουργική Απόφαση τα χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του ορεινού όγκου του Χελμού και του Βουραϊκού χαρακτηρίζονται Εθνικό Πάρκο.

Οπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού καλύπτει έκταση 544.000 στρεμμάτων, στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε δραστηριότητες και χρήσεις.

Συνολικά 12 τύποι οικότοπων περιλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, η οποία καλύπτει τις περιοχές Ορος Χελμός και Υδατα Στυγός, Φαράγγι Βουραϊκού και Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων.

Στον διεθνούς σημασίας βιότοπο -από τους πλουσιότερους της Ευρώπης- ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, με χαρακτηριστικότερο τη βίδρα (Lutra lutra), η οποία αποτελεί είδος προτεραιότητας. Στο πάρκο απαντώνται μάλιστα 17 είδη που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.

Με την κοινή υπουργική απόφαση η ευρύτερη περιοχή χωρίζεται σε τρεις βασικές ζώνες προστασίας και σε επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και προβλέπει τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, ο οποίος χρηματοδοτείται από το υπουργείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk