Ο Στηβ Τζόουνς είναι καθηγητής Γενετικής στο University College του Λονδίνου και συγγραφέας εκλαϊκευτικών επιστημονικών βιβλίων. Το πόνημά του «Υ: Η καταγωγή του άνδρα» δανείζεται τον τίτλο από το ομώνυμο έργο του Δαρβίνου (Τhe descent of man). Μόνο που με τη λέξη man ο μεγάλος φυσιοδίφης εννοούσε τον άνθρωπο, ενώ ο Στηβ Τζόουνς αναφέρεται αποκλειστικά στον άνδρα (πράγμα που υποδηλώνεται από το γράμμα Υ του τίτλου, το οποίο συμβολίζει το ανδρικό χρωμόσωμα).

Σε αυτό, ο Τζόουνς κάνει μια άσκηση ισορροπίας: ακροβατεί μεταξύ των επιστημονικών πληροφοριών, όπως παραδείγματος χάριν όταν αναφέρεται στα γονίδια του χρωμοσώματος Υ, και στην παροχή μιας σειράς άλλων πληροφοριών για τις οποίες δεν μπορεί κανείς παρά να διερωτηθεί πώς προέκυψαν. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η πληροφορία ότι αθροιστικά ο ανδρικός πληθυσμός του πλανήτη κάνει σεξ 50 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο και το παραγόμενο σπέρμα αυτής της δραστηριότητας συγκρίνεται με τη ροή του ποταμού Τάμεση κοντά στις πηγές του! Παρά το γεγονός ότι το βιβλίο βρίθει τέτοιων φαινομενικά άχρηστων και κάπως δύσκολο να διασταυρωθούν πληροφοριών, όπως ότι οι δανοί άνδρες έχουν συχνότερες επαφές από τους γάλλους, ή ότι τα αγόρια με περιτομή φοβούνται τις ενέσεις περισσότερο από εκείνα που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτή, ο συγγραφέας επιτυγχάνει κά

Τη διαδικασία με την οποία γεννιέται ένας αρσενικός άνθρωπος και τις «διακρίσεις» που τον ακολουθούν στη ζωή του πραγματεύεται το βιβλίο τού Τζόουνς.

πως να μας οδηγήσει στον στόχο του και να μας πληροφορήσει για τα νέα δεδομένα της γενετικής που αφορούν τον άνδρα. Ποια είναι αυτά; Παραδείγματος χάριν ότι όλα τα ανθρώπινα έμβρυα είναι θηλυκά ως τη στιγμή που (πολύ νωρίς κατά την ανάπτυξή τους, είναι η αλήθεια) αρχίζουν να εκφράζονται τα γονίδια που αποτελούν τη συνταγή για τη δημιουργία των ανδρών, τα οποία βρίσκονται στο χρωμόσωμα Υ. Ή, ακόμη, την εξαιρετικά δοσμένη ιστορία της ανάπτυξης καθενός εμβρύου, αλλά και του τρόπου με τον οποίο μπορούν οι ερευνητές να αναζητήσουν τους προγόνους μας ακολουθώντας τα χνάρια του χρωμοσώματος Υ που κληροδοτείται από πατέρα σε γιο.

Το βιβλίο του Τζόουνς είναι γραμμένο για το ευρύ κοινό. Πάντως οι άνδρες που θα το διαβάσουν πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αποδεχθούν ένα γεγονός που ο συγγραφέας δεν μπορεί να κρύψει: από βιολογικής απόψεως το ανδρικό είναι το ασθενές φύλο (το προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο των γυναικών, η πιθανότητα αναπτυξιακών ανωμαλιών στα αρσενικά έμβρυα είναι μεγαλύτερη κ.λπ.). Και κάτι ακόμη: αν δεν θέλετε να δώσετε 24 ευρώ για να πληροφορηθείτε τις λεπτομέρειες για τα υδραυλικά του πέους (κεφάλαιο 4) και γνωρίζετε την αγγλική, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από το www. amazon.co. uk στο ένα τέταρτο της τιμής.