Ο πίνακας του Ρierre Αndr Βroullet «Une le on clinique la Salp tri re». Η υπνωτισμένη Μπλανς πέφτει στην αγκαλιά του δρος Μπαμπίνσκι, διευθυντού της κλινικής, ενώ η προϊσταμένη Μις Μποτάρ τείνει χείρα βοηθείας. Ο καθηγητής Σαρκό, όρθιος δίπλα στην Μπλανς, απευθύνεται στο ακροατήριό του, το οποίο αποτελούν γιατροί και όχι μόνο. Π.χ., ο καθισμένος στην καρέκλα κύριος που παρακολουθεί φορώντας την ιατρική ποδιά είναι ο διάσημος νευρολόγος Gilles de la Τourette (περιέγραψε το ομώνυμο σύνδρομο), ενώ μεταξύ των ορθίων στο βάθος βρίσκεται ένας καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών και καθισμένος μπροστά του ένας εκ των ιθυνόντων της Com die-Fran aise

«Πόσο μεγάλη είναι η αγάπη, πόσο δύσκολα πιάνεται…Σαν πεταλούδα που έχει ξεφύγει από τον ουρανό.Αλλά σε τούτη την εποχή των κοσμογονικών αλλαγών,που είναι το σήμα κατατεθέν του νέου αιώνα,πού αλλού μπορούμε να αναζητήσουμε νόημα και στέρεη βάση αν όχι στην αγάπη;». Οι παραπάνω φράσεις περικλείουν το νόημα των αναζητήσεων της Μπλανς Βιτμάν, της μιας από τις δύο ηρωίδες του ιστορικού μυθιστορήματος Μπλανς και Μαρί του σουηδού συγγραφέα Ρer Οlov Εnquist. Η πλοκή εκτυλίσσεται στις αρχές του 20ού αιώνα και τα πρόσωπα είναι υπαρκτά: η Μπλανς που αναζητεί την αγάπη είναι η «βασίλισσα των υστερικών», η διασημότερη ασθενής και ερωμένη του καθηγητή Σαρκό στο Νοσοκομείο Σαλπετριέρ. Για 16 ολόκληρα χρόνια η Μπλανς έχει αποτελέσει το πειραματικό αντικείμενο του καθηγητή, ο οποίος στο πρόσωπό της ζητεί να διερευνήσει τη γυναικεία φύση. Τα πειράματά του γίνονται παρουσία κοινού και, εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαθητές του διάσημου νευρολόγου (όπως π.χ. ο Φρόιντ), βρίσκονται από καιρού εις καιρόν και άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Στρίντμπεργκ. Η φωτογραφία του εξωφύλλου (λεπτομέρεια από τον πίνακα του Ρierre Αndr Βroullet «Une le on clinique la Salp tri re») είναι αποκαλυπτική εκείνης της εποχής και του πειραματισμού του Σαρκό: η ωραία κοιμωμένη Μπλανς (ο Σαρκό χρησιμοποιούσε την ύπνωση ως μέσο διερεύνησης) πέφτει στα χέρια του δρος Μπαμπίνσκι, διευθυντού της κλινικής. Διακρίνεται ο ώμος του καθηγητού Σαρκό, ο οποίος απευθύνεται στο ακροατήριό του.

Αφορμή για τη διήγηση αποτελούν τα τρία τετράδια της Μπλανς τα οποία ονομάζονται «τετράδια των ερωτήσεων». Εκεί μέσα από απλές ερωτήσεις στις οποίες η Μπλανς δίνει τις απαντήσεις ξεδιπλώνεται τόσο η ιστορία της ίδιας όσο και της δεύτερης ηρωίδας του βιβλίου, που δεν είναι άλλη από τη Μαρία Κιουρί. Πώς συνδέονται αυτές οι δύο; Η Μπλανς προσελήφθη ως βοηθός στο εργαστήριο της Κιουρί όταν μετά τον θάνατο του Σαρκό θεραπεύτηκε ως εκ θαύματος (όπως και πολλές άλλες ασθενείς) και αναζήτησε εργασία. Οι δυο τους κάνουν ένα ασυνήθιστο δίδυμο: η επιστήμων με τη συγκροτημένη σκέψη και η Μπλανς που αναζητεί τη βάση της αγάπης στην επιστήμη.

Προφανώς και δεν θα τη βρει.

Αλλά αναζητώντας την θα βοηθήσει τη Μαρία Κιουρί διπλά: αφενός στο εργαστήριο, όπου εργαζόμενες με τόνους πισουρανίτη θα μαγεύονται από τη ραδιενέργεια (που θα κοστίσει και στις δυο τη ζωή τους), και αφετέρου στην προσπάθεια της Κιουρί να επιβιώσει από τον καταδικασμένο έρωτά της για τον Πολ Λανζεβέν.

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ρer Οlov Εnquist πετυχαίνει να μας μεταφέρει στο κλίμα της εποχής που περιγράφει. Είναι όμως ένα κλίμα σχετικά βαρύ και απαισιόδοξο (αναμενόμενο φυσικά αν σκεφθεί κανείς τις συνθήκες της ζωής των δύο γυναικών). Αν λοιπόν σας αρέσουν τα μυθιστορήματα με θλιμμένες ηρωίδες, είναι πιθανόν να απολαύσετε και το συγκεκριμένο (το οποίο πάντως είναι γραμμένο με ιδιαίτερο τρόπο, αφού σε πολλά σημεία μαθαίνουμε και τις προσωπικές σκέψεις του συγγραφέα). Αν πάλι επιθυμείτε να γνωρίζετε τα ακριβή γεγονότα, τότε το βιβλίο θα σας αφήσει κενά αφού δεν είναι ξεκάθαρο πού σταματούν τα ιστορικά γεγονότα και πού αρχίζει η μυθοπλασία.