Πρόσωπα και ιστορίες ακίνητες στον χρόνο αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες του Σωτήρη Δανέζη. Ο γνωστός ντοκυμαντερίστας παραθέτει πειστήρια των ταξιδιών του σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου- για αντίστοιχες δημοσιογραφικές αποστολές-, «αφηγούμενος» τις αιτίες των διαμαχών, τις ένοπλες συγκρούσεις, τα θύματα του παραλογισμού και της βίας, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πίστη σε ένα καλύτερο αύριο. Ο,τι δηλαδή αποτελεί τον βασικό άξονα μιας έκθεσης φωτογραφίας όπως η δική του, που φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση, η οποία συμπληρώνεται με βιντεοπροβολές της «Εμπόλεμης Ζώνης» και πλοήγηση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ιστορία κάθε εικόνας, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως την 1η Μαρτίου 2009. (Πληροφορίες στο www.cycladic.gr.) εντός

Δ ύο μονόλογοι του Ιάκωβου Καμπανέλλη (φωτογραφία), το «Αυτός και το πανταλόνι του», που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1957 στο Θέατρο Τέχνης, και οι «Δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά», που παρουσιάστηκαν το 2005, συναντιούνται σε μια κοινή παράσταση με τίτλο «Διαλεχτή Μάνα Σοφία Αγγελική, Αχ, να ΄σουν εδώ…» και κάνουν τον απολογισμό της μεταπολεμικής πορείας της χώρας μας. Πρόκειται για δύο μονόλογους πόνου και μοναξιάς με βάση τη γυναικεία απουσία, οι οποίοι όμως εξελίσσονται σε τελείως διαφορετικά ιστορικά περιβάλλοντα, ο πρώτος στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και ο δεύτερος στις αρχές του 21ου αιώνα. Σκηνοθεσία Μανώλης Γιούργος. Παίζουν: Μ.Γιούργος, Χ.Γρηγορόπουλος. Στο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, από 20 Φεβρουαρίου.

O Βασίλης Τσαμπρόπουλος (φωτογραφία), ένας από τους καλύτερους πιανίστες της γενιάς του, ένας κλασικός ερμηνευτής με συνεχή παρουσία στη δισκογραφική ΕCΜ, θα κάνει τρεις εμφανίσεις στο Guru Βar, Jazz Upstairs, στου Ψυρρή, όπου θα παρουσιάσει καινούργιες συνθέσεις του ειδικά γραμμένες για φωνή, τις οποίες θα ερμηνεύσει η Ελιζαμπέτα Αντονίνι. Οσοι ενδιαφέρονται για πιανιστικά ταξίδια, ας σπεύσουν. Από 19 ως και 21 Φεβρουαρίου.

Σ τις αρχές Μαΐου θα εγκαινιαστεί μια μόνιμη έκθεση στον 2ο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Τίτλος της «Αρχαία Ελληνική Τέχνη: Μια ιστορία με εικόνες» και περιεχόμενό της περίπου 350 εκθέματα από το 2000 π.Χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ., οργανωμένα σε χρονολογική αλληλουχία, εμπλουτισμένα με κατατοπιστικές εισαγωγές, έτσι ώστε ο επισκέπτης να βοηθάται στην κατανόηση της σημασίας των εκθεμάτων σε σχέση με τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες κάθε εποχής. Πρόκειται ουσιαστικά για την επανέκθεση των μόνιμων συλλογών αρχαίας ελληνικής τέχνης του μουσείου. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τις μεταμορφώσεις της ελληνικής τέχνης μέσα στον χρόνο.

Γ εννήθηκε στη Βραζιλία, αλλά από τη δεκαετία του ΄90 ζει στην Ευρώπη. Η Σέλια Μάρα (φωτογραφία) είναι μια έντονα πολιτικοποιημένη καλλιτέχνις που διαδίδει με παιδικό ενθουσιασμό τη μουσική της πατρίδας της. Η αυτοεξόριστη Βραζιλιάνα θα δώσει δύο συναυλίες στην Αθήνα στους ρυθμούς της ρέγκε, του φανκ και της σάμπα. Θα εμφανιστεί στο Gazarte στις 19 και 20 Φεβρουαρίου.

Η «Ηλέκτρα Αυτουργός» της Σοφίας Σπυράτου, από το Χοροθέατρο «Ροές», μια σύγχρονη τολμηρή ματιά στον αρχαιοελληνικό μύθο της Ηλέκτρας, μετά τις παραστάσεις στο Μουσείο Μπενάκη την άνοιξη του 2008, επιστρέφει για δύο βραδιές στο θέατρο Βadminton, αυτή τη φορά με μεγαλύτερο καστ ηθοποιών και χορευτών. Επιπλέον στοιχείο και η παρουσία του Μάικλ Νάιμαν, συνθέτη της μουσικής της παράστασης, ο οποίος θα διευθύνει την ορχήστρα. Στις 28 και 29 Μαρτίου. εκτός

Αρίθα Φράνκλιν (φωτογραφία), αμερικανίδα τραγουδίστρια, 67 ετών. Ακύρωσε την εμφάνισή της στο Φεστιβάλ Τζαζ της Νέας Ορλεάνης, λέγοντας στους διοργανωτές ότι θέλει να κάνει ένα διάλειμμα. Τον περασμένο μήνα η ντίβα της σόουλ τραγούδησε στην παγωμένη Ουάσιγκτον, στις εκδηλώσεις για την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα . Εκπρόσωπός της πάντως δήλωσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το φεστιβάλ. Παρεμπιπτόντως, εφέτος θα εμφανισθεί σε αυτό για πρώτη φορά ο Νιλ Γιανγκ.

Ανν Νικόλ Σμιθ (φωτογραφία), αμερικανίδα μοντέλο και ηθοποιός (1967- 2007). Την κωμικοτραγική ζωή της θα μετατρέψει σε όπερα ο βρετανός συνθέτης Μαρκ-Αντονι Τέρνεϊτζ. Το λιμπρέτο θα γράψει ο Ρίτσαρντ Τόμας, δημιουργός του πολύκροτου έργου «Jerry Springer, Τhe Οpera». Η… οπερατική βιογραφία της Ανν Νικόλ, η οποία ήταν γνωστή περισσότερο ως σύμβολο του σεξ και σύζυγος του πολυεκατομμυριούχου Χάουαρντ Μάρσαλ, θα ανεβεί στο Covent Garden το 2011. «Δεν θα είναι φανταχτερό, αλλά ευφυές και θλιβερό» δήλωσε η υπεύθυνη της όπερας Ελέιν Πάντμορ.

Στινγκ (φωτογραφία), βρετανός μουσικός, 58 ετών. Ενθουσίασε 4.000 ανθρώπους σε συναυλία που έδωσε στο Βουκουρέστι. Ο Στινγκ ερμήνευσε τραγούδια από τον δίσκο του «Songs from the labyrinth», έναν φόρο τιμής στον συνθέτη της Αναγέννησης Τζον Ντάουλαντ, αλλά και επιτυχίες του από τα χρόνια των Ρolice. Τον συνόδευσε ο βόσνιος μουσικός Εντιν Καραμαζόφ. Εκτός όμως από τον ενθουσιασμό του κοινού, έλαβε και εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο: η συναυλία περιγράφηκε ως «θεϊκή».