Τo Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» έχει μια μακρά και περήφανη ιστορία. Για δεκαετίες υπήρξε το σταθερό σημείο αναφοράς για τους Ελληνες της Βαυαρίας, διατηρώντας τη γλώσσα και τον πολιτισμό ζωντανά, παρά την απόσταση από την πατρίδα. Αυτή η παράδοση σε συνδυασμό με το όνομά του – το όνομα του κορυφαίου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που δίδαξε και πέθανε στο Μόναχο – είναι τα θεμέλιά μας, η κληρονομιά που παραλάβαμε και οφείλουμε να διαφυλάξουμε.
Το σχολείο μας γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη της πρώτης γενιάς των μεταναστών, εκείνων των ανθρώπων που έφυγαν από την πατρίδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Για εκείνους τους γονείς, το σχολείο μας δεν ήταν πολυτέλεια· ήταν η εγγύηση ότι τα παιδιά τους δεν θα έχαναν τη σύνδεσή τους με τις ρίζες τους και την ελληνική γλώσσα.
Η εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα ξένο περιβάλλον απαιτεί συνεχή προσαρμογή, ευελιξία και αφοσίωση τόσο από το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και από τους μαθητές και τους γονείς. Το σχολείο καλείται να λειτουργήσει ως ένα μικρό «κύτταρο» Ελλάδας, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού. Αποστολή του είναι να προσφέρει στους μαθητές του όχι μόνο τα απαραίτητα εφόδια για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια (ελληνικά ή γερμανικά), αλλά και να ενσταλάξει αξίες, ιστορία και πολιτισμό, δημιουργώντας πολίτες με διπλή ταυτότητα, ικανούς να λειτουργήσουν ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αναμφισβήτητα αποτελεί μια πολύτιμη μορφή ήπιας διπλωματίας.
Αλλωστε, η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Erasmus+, και η συμμετοχή σε πανελλήνια μαθητικά συνέδρια δείχνουν ότι το Λύκειό μας δεν είναι απομονωμένο. Αντιθέτως, λειτουργεί ως πρεσβευτής του ελληνικού πνεύματος, προβάλλοντας τον τόπο μας και τα επιτεύγματά του στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σε μια εποχή που η κινητικότητα των πληθυσμών είναι μεγάλη, η ύπαρξη και η στήριξη τέτοιων σχολείων είναι ζωτικής σημασίας. Το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» δεν είναι απλώς ένα σχολείο· είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διατηρεί ισχυρούς τους δεσμούς με τη μητέρα-πατρίδα και διαμορφώνει την επόμενη γενιά της ελληνικής διασποράς. Η ενίσχυση και η προβολή του έργου του αποτελούν καθήκον όλων μας.
Οπως πολύ όμορφα το έθεσε ο Οδυσσέας Ελύτης, «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική· το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου». Αυτό το σχολείο είναι το δικό μας «σπίτι» εδώ στο Μόναχο. Είναι ο χώρος όπου διασφαλίζουμε ότι τα παιδιά μας θα κρατήσουν ζωντανή αυτήν την ανεκτίμητη κληρονομιά, τη γλώσσα που μας ενώνει με χιλιετίες ιστορίας, πολιτισμού και φωτός.
Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά ότι η δύναμη της γλώσσας και του λόγου δεν εξαντλείται μόνο στον διάλογο μεταξύ των συνομιλητών της ίδιας γλώσσας, αλλά δοκιμάζεται πολύ περισσότερο στην επικοινωνία και στην αλληλοκατανόηση διαφορετικών πολιτισμών, τρόπων σκέψης και ζωής. Με γνώμονα λοιπόν τη δίψα για έκφραση, οι μαθητές του σχολείου μας, ενός από τα μεγαλύτερα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού στην Ευρώπη, δημιουργούν και γράφουν τη δική τους σχολική εφημερίδα στο Μόναχο, την «Αθήνα του Ιζαρ».
Ευχαριστούμε θερμά «Το Βήμα» για την εμπιστοσύνη που έδειξε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας και για την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγησή του.
*Ο κ. Σταύρος Ελευθεριάδης είναι Διευθυντής και η κυρία Μαρία Γραφιαφέλλη Υποδιευθύντρια του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου.



