Με τις κατεστημένες παθογένειες του παρελθόντος στο ΕΣΥ που ταλαιπωρούν καθημερινά όσους πολίτες έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες υγείας της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που έχει μπροστά της πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα για την επόμενη χρονιά. Τα οικονομικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών αλλά και η ενίσχυση της στελέχωσης των δομών υγείας απασχολούν καθημερινά τα στελέχη των υγειονομικών αρχών.

Για το υπουργείο Υγείας, στόχος είναι η διασφάλιση επιπλέον πόρων ώστε να προχωρήσει στην πρόσληψη νέου προσωπικού, την αναβάθμιση των υποδομών του αλλά και την προμήθεια όλων των απαραίτητων σκευασμάτων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Βασικός στόχος

Η παροχή βελτιωμένων και ποιοτικών  υπηρεσιών υγείας αποτελεί βασικό στόχο του 2025 για το υπουργείο Υγείας, λέει στο «Βήμα» ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. «Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης του προσωπικού, της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και μέσω των οργανωτικών εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας» αναφέρει.

Είναι γνωστό ότι το ΕΣΥ ταλανίζεται από τη φυγή και την υποστελέχωση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ δυσλειτουργίες είχε προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια η ανορθόδοξη χρήση των κονδυλίων των περιορισμένων προϋπολογισμών. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενέργειες στρέφονται γύρω από αυτούς τους τομείς, παράλληλα με τον εξορθολογισμό των δαπανών, την καθιέρωση νέου τρόπου κοστολόγησης και αποζημίωσης των ιατρικών πράξεων, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες προμηθευτές αλλά και την απόδοση κινήτρων ώστε να αυξηθεί το εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι πέντε άξονες

Σύμφωνα με τον κ. Θεσμιστοκλέους, η στρατηγική που ακολουθείται κινείται σε πέντε άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι η ενίσχυση του προσωπικού. Οπως αναφέρει, το ΕΣΥ ενισχύθηκε πολύ σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια με περισσότερες από 30.000 θέσεις υγειονομικού προσωπικού. Το 2025 προβλέπεται επιπλέον προκήρυξη 4.000 μόνιμων θέσεων καθώς και πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για τη στήριξη ειδικά των κρίσιμων τμημάτων των νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα το τμήμα επειγόντων περιστατικών ή το χειρουργείο.

Ο δεύτερος άξονας είναι η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Το 2025 θα είναι χρονιά-ορόσημο για το σύστημα υγείας, συνεχίζει ο υφυπουργός Υγείας, αφού μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί κτιριακές ανακαινίσεις σε περισσότερα από 90 νοσοκομεία στη χώρα, θα έχουμε νέες μονάδες, όπως το ογκολογικό τμήμα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», το ογκολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και τμήμα ογκολογικών παθήσεων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους τα νοσοκομεία θα έχουν προμηθευτεί ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αξίας 80 εκατομμυρίων.

Ο τρίτος άξονας είναι η ψηφιακή μετάβαση. Η ενοποίηση των ψηφιακών συστημάτων των νοσοκομείων, η δημιουργία του ενιαίου ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, του ψηφιακού ογκολογικού φακέλου καθώς και πλήθος άλλων ψηφιακών συστημάτων, όπως συστήματα για εκσυγχρονισμό της διαδικασίας στα επείγοντα ή αξιολόγησης από τους πολίτες των υπηρεσιών, θα μεταμορφώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Τα νοσοκομεία μας πρωτοστατούν, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας ή φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και εντός του 2025 θα έχουμε τις πρώτες εκτεταμένες εφαρμογές AI στη διάγνωση του καρκίνου ή στην υποβοήθηση των επαγγελμάτων υγείας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο τέταρτος άξονας είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης και η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου των νοσοκομείων. «Το 2025, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα είναι αυξημένη κατά 230 εκατομμύρια περίπου και για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θα εφαρμόσουμε το σύστημα αποπληρωμής των νοσοκομείων με βάση τα DRG’s, δηλαδή τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται με βάση το τι παράγουν» συνεχίζει ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τέλος, όπως εξηγεί, ο πέμπτος άξονας είναι οι μεγάλες οργανωτικές παρεμβάσεις. «Την προηγούμενη χρονιά θεσπίσαμε τα απογευματινά χειρουργεία. Με το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων στοχεύουμε η αναμονή για χειρουργική επέμβαση να μην ξεπερνά τους 4 μήνες. Ακόμα, θα αλλάξουμε την εφημέρευση, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και ο χρόνος αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Τη νέα χρονιά θα επιχειρηθεί αναδιάταξη δυνάμεων, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Το 2025 είναι το έτος των μεγάλων αλλαγών για το ΕΣΥ. Με όραμα, σχέδιο και συνέπεια θα δημιουργήσουμε το ΕΣΥ που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες με αξιοπρέπεια και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» αναφέρει ο υφυπουργός.

Ενίσχυση δαπάνης

Στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2025 προβλέπονται πιστώσεις για τη λειτουργία των υπηρεσιών παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μεταβιβάσεις προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τις μονάδες υγείας του συστήματος ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ αποσκοπούν στη διαρκή βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών, στην αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των ασθενών, στην ανανέωση και στον εκσυγχρονισμό τόσο του ιατρικού εξοπλισμού όσο και των κτιριακών υποδομών καθώς και στη διασφάλιση της απρόσκοπτης διαδικασίας εφοδιασμού με ιατροφαρμακευτικό και λοιπό υλικό.

Ο τακτικός προϋπολογισμός έτους 2024 είχε προβλεφθεί σε 5.705 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενισχύθηκε κατά 346 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στο ποσό των 6.051 εκατ. ευρώ. Στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2025 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 6.608 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 903 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό έτους 2024, ύψους 5.705 εκατ. ευρώ και κατά 557 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2024.

Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους:

2.886 εκατ. ευρώ για μεταβιβάσεις προς τα δημόσια νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

938 εκατ. ευρώ για την επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, στην οποία περιλαμβάνονται πιστώσεις για την κάλυψη της απώλειας των εσόδων του, λόγω της μείωσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη.

328 εκατ. ευρώ για μεταβιβάσεις προς λοιπά νομικά πρόσωπα εποπτείας του υπουργείου Υγείας.

2.342 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού του υπουργείου καθώς και του τακτικού προσωπικού των νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ.

Τέλος, έχουν προβλεφθεί 105 εκατ. ευρώ για δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19 και αντι-ιικών θεραπειών, και 9 εκατομμύρια ευρώ για λοιπές δαπάνες.