Στην περιοχή Χέρα, γύρω από την πόλη Χερέθ, στην ηλιόλουστη Ανδαλουσία, οι πρώτοι άποικοι, το 1100 π.Χ., φύτεψαν και καλλιέργησαν το αμπέλι με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Το Χερές είναι τόπος προνομιούχος και βρίσκεται στη νοτιότερη περιοχής της Ιβηρικής χερσονήσου, όχι μακριά από τις ακτές που βρέχονται από τον Ατλαντικό (με όσα αυτό συνεπάγεται) και […]
Το Vinsanto, δηλαδή ο οίνος της Σαντορίνης, το όνομα του οποίου παραπέμπει σε «άγιο κρασί», παράγεται στο νησί με τον πατροπαράδοτο τρόπο των λιαστών κρασιών. Αποτελεί μάλιστα συνεχιστή των «πάσσων» οίνων, των γλυκών δηλαδή κρασιών της Αρχαίας Ελλάδας που φτιάχνονταν από σταφιδιασμένα σταφύλια. Ταξίδι στην Ιστορία Το νησί Θήρα, με το αρχαίο όνομα Στρογγύλη, λόγω […]
Πρόκειται για ένα γλυκό, παλαιωμένο, πολύ χαρακτηριστικού ύφους κρασί της ιταλικής κουλτούρας. Αν και παραδοσιακά η Τοσκάνη είναι η κύρια περιοχή παραγωγής του, το Vin Santo, ως τύπος γλυκού κρασιού με συγκεκριμένο τρόπο οινοποίησης, συναντάται και σε άλλα μέρη της Ιταλίας, συνοδευόμενο και από τη γεωγραφική ονομασία της περιοχής (είναι ΠΟΠ στην Τοσκάνη, στο Μάρκε […]
Η περιοχή της παραγωγής των Vinho Verde, στη βορειοδυτική πλευρά της Πορτογαλίας, είναι γνωστή ως Entre-Douro-e-Minho (ανάμεσα στον Ντόουρο και τον Μίνιο). Πρόκειται για δύο από τα σημαντικότερα ποτάμια της Πορτογαλίας, τον Μίνιο στον Βορρά, φυσικό σύνορο με την Ισπανία, και τον Ντόουρο στον Νότο, όπου γίνεται και η καλλιέργεια των φημισμένων κρασιών Πόρτο. Είναι […]
Η νομοθεσία θέλει τη ρετσίνα να είναι ελληνικό κρασί «κατά παράδοση», που σημαίνει ότι μόνο οι Ελληνες έχουν το δικαίωμα να την παράγουν. Πρόκειται για λευκό κρασί, αν και ο νόμος ορίζει ότι θα μπορούσε να ήταν κόκκινο ή ροζέ επίσης, στο οποίο κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης έχει προστεθεί ρετσίνι από πεύκο, «τη […]
Συνώνυμο με το σύμπλεγμα των νησιών Μαδέρα του Ατλαντικού (ανήκουν στην Πορτογαλία, η οποία τους παραχώρησε πολιτική αυτονομία το 1974), το κρασί Μαδέρα κρύβει πίσω από το φημισμένο όνομά του γλυκά κρασιά, συνήθως επιδόρπια, αλλά και ξηρά υψηλόβαθμα, που πίνονται και σαν ορεκτικά. Ανήκει στην κατηγορία των οίνων-λικέρ και σε πολλά σημεία ακολουθεί την τεχνική […]
Ανήκει στις παλαιότερες ονομασίες προέλευσης του κόσμου (1756) και οφείλει το όνομά του όχι στην περιοχή όπου παράγεται, αλλά στο λιμάνι απ’ όπου το εμπορεύονται. Η καλλιέργεια των σταφυλιών γίνεται στα σχιστολιθικά εδάφη της Βόρειας Πορτογαλίας, στην περιοχή του ποταμού Ντούρο – από το 2001 η περιοχή Αλτο Ντούρο ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της […]
Η ιστορία αλλά και η παράδοση στην Κύπρο – από όπου κατάγεται η Κουμανταρία ή Κουμανδαρία –, τοποθετεί την παραγωγή του διάσημου γλυκού κρασιού πολλούς αιώνες πριν, με το όνομα όμως Νάμα. Ο Ομηρος το αποκαλούσε «γλυκό κρασί της Κύπρου» και ο χρόνος παραγωγής του τοποθετείται κοντά στο 6500 π.Χ., αφού οι αναλύσεις που έγιναν […]
Ο μύθος λέει πως αν και πολλές περιοχές που ανήκαν στην Ουγγαρία είχαν ανακαταληφθεί από τους Τούρκους, γύρω στον 16ο αιώνα το Τοκάι έμενε απόρθητο. Επιδρομές, συμπλοκές, αψιμαχίες και η συνεχής απειλή της εισβολής τελικά δεν επέτρεψαν στους αγρότες κάποια χρονιά να τρυγήσουν στην ώρα τους. Εγκατέλειψαν τα αμπέλια στην τύχη τους και όταν επέστρεψαν […]
http://nv-bo.mgmt.tovima.gr/netvolution/addOns/articleManagerAddon/articles/articlesEdit.aspx?key1=674384&key2=1&key3=published&parentId=10075&filter1=10075#...
Η κομψή κρυστάλλινη ή γυάλινη – ελαφριά κατά προτίμηση – καράφα είναι απαραίτητη δίπλα σε ένα κόκκινο, πληθωρικό κρασί, συνήθως παλαιωμένο. Επειδή θα το βοηθήσει να απαλλαγεί από τα ιζήματα που ενδεχομένως έχουν κατασταλάξει στον πάτο της φιάλης, αλλά και να αναπνεύσει με τη διέλευση του οξυγόνου κατά τη μετάγγιση, αναδεικνύοντας τα αρωματικά προσόντα του. […]
Τα ελιξίρια, όπως λένε οι δημιουργοί τους, Βασίλης και Κατερίνα Βαϊμάκη, είναι ηδύποτα χωρίς οινόπνευμα. Στο Ιsis ανάμειξαν το εξαιρετικό ξίδι τους, στο οποίο εκχύλισαν διάφορα βότανα, πιπέρια και καρδάμωμο, με νέκταρ μικρών φρούτων. Το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό, ορεκτικό ή επιδόρπιο, αλλά και ένα μαγειρικό συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται είτε σε μαρινάδες είτε αυτούσιο στη […]
Ενα άρτυμα από σταφύλι, το Βοτανικό Ξίδι Αδριανής (Botanico Gold Seal) του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη παράγεται από διαλεγμένα λευκά σταφύλια Δράμας, ακολουθώντας τη διαδικασία παραγωγής των διάσημων ιταλικών μπαλσάμικων. Η μεγάλη συμπύκνωσή του, καθώς επίσης το πέρασμά του από βαρέλια δρυός, καστανιάς, κερασιάς και μελιάς ευθύνονται για το πληθωρικό άρωμά του. (Διατίθεται σε επιλεγμένες κάβες). […]
Εύκολο, κομψό και οικονομικό κόσμημα που στολίζει διακριτικά το λεπτεπίλεπτο πόδι ενός ποτηριού κρασιού και τελικά κάνει ευχάριστη και εύκολη τη ζωή των συνδαιτυμόνων στο πάρτι, αφού δύσκολα χάνουν ή μπερδεύουν τα ποτήρια τους (www.cellier.gr και www.oinoline.gr). *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.
Λέγεται «Ενότρια» και είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι εγκυκλοπαιδικών γνώσεων για το κρασί. Απευθύνεται στα μεγάλα «παιδιά» που αγαπούν το κρασί αλλά και τα επιτραπέζια. Ενα ζάρι οδηγεί κάθε φορά τους παίκτες (από 2 έως 6) που πρέπει να απαντήσουν σε 500 ερωτήσεις για να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους στα κρασιά και στους δημιουργούς τους στην […]
Το γαλάκτωμα σώματος Lenga Wine Spa Μαλαγουζιά από το οινοποιείο Αβαντίς είναι ιδανικό για βαθιά ενυδάτωση και θρέψη του ξηρού, κουρασμένου και θαμπού δέρματος (www.lengawinespa.gr, www.cellier.gr και σε επιλεγμένα φαρμακεία). *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.
Συνυφασμένη στη συνείδηση των περισσότερων με χαρμόσυνα γεγονότα, φανταχτερές τελετές και εορταστικά δρώμενα, η σαμπάνια «δανείζει» ακόμη και σήμερα το όνομά της σε μια ολόκληρη κατηγορία κρασιών, αυτών που ανοίγουν συχνά με θόρυβο και ξεχειλίζουν με φυσαλίδες τα ποτήρια. Η σαμπάνια όμως είναι προϊόν ΠΟΠ και προστατεύεται από το 1891 (Συνθήκη της Μαδρίτης), ενώ το […]
Την εικόνα της σύγχρονης οινικής Ελλάδας απαρτίζουν σήμερα λίγες μεγάλες οινοποιητικές μονάδες και πλήθος από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και αγροτικοί συνεταιρισμοί – το σύνολο των οινοποιείων ξεπερνά τα 600. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2012 (Τhe Wine Institute) η συνολική έκταση της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας είναι 1.108.095 στρέμματα και η παραγωγή κρασιού […]
Ο όρος φρέσκο ή νέο, όταν προσδιορίζει ένα κρασί, αφορά συνήθως το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον τρύγο μέχρι το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που είναι απαραίτητες, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί. Από τα μέσα του 20ού αιώνα όμως μέχρι και σήμερα το επίθετο «νέο» (nouveau) παραπέμπει […]
Στα βάθη της Μικράς Ασίας, στο κέντρο της Ανατολίας, σε υψόμετρο 1.300 μ., ως αποτέλεσμα της έκρηξης 19 ηφαιστείων δημιουργήθηκε ένα σύνολο γεωλογικών σχηματισμών – χάρμα οφθαλμών – που ανήκει στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco (1985) και αποτελεί το οροπέδιο της Καππαδοκίας. Σπάνιας και μοναδικής ομορφιάς η περιοχή της Καππαδοκίας, η […]