Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην συρθεί στην προεξοφλούμενη κοινοβουλευτική λασπομαχία κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, αναμένεται ότι θα δοκιμαστεί την Παρασκευή το απόγευμα.

Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα προκληθούν από τον Αλέξη Τσίπρα πολλαπλώς και ενδεχομένως σε ακραίο βαθμό, παρά ταύτα όμως διαμηνύουν ότι στόχος τους παραμένει να μην ακολουθήσουν τους ρυθμούς και τους υψηλούς τόνους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μένει ωστόσο να επιβεβαιωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηρήσει πιστά αυτήν την τακτική κατά την ομιλία του, ή αν η εμπλοκή του στον τοξικό πόλεμο του Αλέξη Τσίπρα θα αποδειχθεί αναπόφευκτη.

Πέραν των όσων αναφέρονται από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου για την αποφυγή της τοξικής ρητορείας και αντιπαράθεσης, θεωρείται πάντως εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν συμψηφιστικές αναφορές και αναφορές σε συγκεκριμένα θέματα, όπως:

Η δίκη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο για τη σκευωρία Novartis και οι πληροφορίες για τη σύλληψη ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση, οι καταθέσεις για χρηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, στην αντίστοιχη δίκη του άλλου πρώην υπουργού, Νίκου Παππά μένει επίσης να φανεί αν ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει προσωπικές επιθέσεις και κριτική σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου ή αν θα προτιμήσει να το αποφύγει.

Πιθανολογείται πάντως ότι ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει όσα ήδη έχει αναφέρει σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές συζητήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών και ειδικότερα ότι ο ίδιος δεν είχε γνώση, ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΥΠ, ότι απέδωσε πολιτικές ευθύνες, κ.λπ., όμως κατά μείζονα λόγο αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να μην επεκταθεί στην υπόθεση.

Κατά τα λοιπά, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει έναν ακόμη απολογισμό της διακυβέρνησης του, με στόχο τη σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη σύγκρουση, όπως ο ίδιος ανέφερε την Τετάρτη.

Διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία δεν αναμένονται, τουλάχιστον με βεβαιότητα σε ό,τι αφορά την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται ωστόσο με ενδιαφέρον το αν θα υπάρξουν άλλου τύπου εκδηλώσεις, όπως π.χ. απουσίες από την ψηφοφορία, δεδομένης της κριτικής που έχει ασκηθεί για την υπόθεση από πρόσωπα όπως οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.