«Μετά από έξι μήνες θεσμικής αντιμετώπισης του σκανδάλου των υποκλοπών θα έχουμε κορύφωση με το υπέρτατο θεσμικό όπλο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές». Αυτή είναι η κεντρική γραμμή που εκπέμπεται από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Τι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της συγκεκριμένης ύψιστης κοινοβουλευτικής κίνησης και ποιοι οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι; Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν τα εξής σημεία που παραθέτει το Βήμα.

Ένας από τους βασικούς στόχους που επιτυγχάνεται είναι κατά τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αναγκάζονται να έρθουν και για τρεις μέρες «να υπερασπίζονται το παρακράτος και τα ρυπαρά δίκτυα Μητσοτάκη». Στο σημείο αυτό υποστηρίζουν ότι ενώ προσπαθούσαν απλά να περάσουν τις αποκαλύψεις ως «κανονικότητα», να τις υποβαθμίσουν με σιωπητήριο μέσα από την μιντιακή της υπεροπλία και στη λογική ότι δεν έγινε και τίποτα και συμπληρώνουν: «Και όσο και αν τις 3 μέρες αυτές θα προσπαθούν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα με αντιπερισπασμούς, τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους».

Πρώτα από όλα, ήδη με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την πρόταση μομφής, επιβεβαιώνει ότι φοβήθηκε διαρροές. « Γιατί για έναν βουλευτή είναι πιο εύκολο να ψηφίσει πως δεν θέλει να πέσει μια κυβέρνηση, παρά να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που παρανομεί και επιβεβαιώνεται πλέον και με αποδείξεις» λένε και εστιάζουν στα εξής τρία σημεία ιδιαίτερα:

1. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί μετά από έξι μήνες ψεμάτων και υπεκφυγών να απαντήσει για το σκάνδαλο στο οποίο είναι πρωταγωνιστής με αποδείξεις πλέον, την ώρα που η προϊούσα φθορά του εντείνεται από την παταγώδη αποτυχία του στην στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην αισχροκέρδεια.

2. Περαιτέρω πολιτική απομόνωση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, λίγους μήνες πριν τις εκλογές και ενίσχυση ενός πολιτικού και κοινωνικού αντιμητσοτακικού μετώπου.

3. Ένας προς ένας οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ θα αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους και της όποιας αξιοπρέπειάς τους. «Θα υπερψηφίσουν την κατάλυση του Συντάγματος, θα επικροτήσουν τις μαφιόζικες πρακτικές Μητσοτάκη, θα υπερψηφίσουν ακόμα και την ίδια την παρακολούθησή τους πολλοί εξ αυτών;» είναι η ερώτηση που θέτουν.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι δεν έχουν καμία αυταπάτη πως θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά προσθέτουν, «κακώς έχει αυταπάτη ο κ. Μητσοτάκης πως θα συσπειρώσει τη ΝΔ».

Η εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι «δεν θα συσπειρωθεί η ΚΟ της ΝΔ, αλλά θα εκτεθεί στο πανελλήνιο όταν ένας ένας οι βουλευτές της θα δικαιολογούν το παρακράτος».

Ειδική μνεία γίνεται για τους πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά με το εξής σκεπτικό: «Οι κκ Καραμανλής, Σαμαράς και όσοι από τη ΝΔ είχαν πει πως είναι αδιανόητα αυτά τα σενάρια εάν αποδειχθούν, αδειάζοντας τον κ. Μητσοτάκη, προφανώς και δεν αναμένουμε ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, αφού είναι γνωστό πως δεν επιθυμούν να δώσουν άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη για την πτώση του. Θα τον αφήσουν να πιεις μόνος το πικρό ποτήρι της ήττας στις εκλογές και η ευθύνη της θα του ανήκει ολοκληρωτικά στον ίδιο».

Ωστόσο, σημειώνουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «όλοι και οι 156 θα αναγκαστούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και με την ψηφο τους τελικά θα μοιράσουν την εύθυμη να μετατρέψουν ένα σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο συνολικά της παράταξης».

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο κατά την Κουμουνδούρου είναι ότι θα υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση του χάσματος Μητσοτάκη με ΠαΣοΚ. «Το ΠαΣοΚ και ο Ανδρουλάκης προ των ιστορικών ευθυνών του» τονίζουν.