Σε κλίμα εκρηκτικό από τα πρώτα κιόλας λεπτά ξεκίνησε και συνεχίζεται η πολιτική σύγκρουση που πυροδότησε η πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων, προδιαγράφοντας ένα πυκνό σε αντιπαραθέσεις και οξύτητες 48ωρο που κορυφώνεται αύριο Παρασκευή στις 4.00 το απόγευμα με την ονομαστική ψηφοφορία για την άρση ή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

Σύγκρουση με προεκλογικό άρωμα

Με προφανές προεκλογικό «άρωμα» και με φόντο την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών που συνταράσσει εδώ και μήνες το πολιτικό σκηνικό, η κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία, αποκτά χαρακτήρα γενικευμένης σύγκρουσης, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις των ομιλητών, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις αυριανές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Η κίνηση του κ. Τσίπρα ήταν σε έναν βαθμό προδιαγεγραμμένη καθώς ήδη είχε καλλιεργηθεί από την Κουμουνδούρου το κλίμα ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέχεια της (προχθεσινής) επίσκεψής του στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, καθώς και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Με το περιεχόμενο του άσπρου φακέλου που έλαβε από τον κ. Ράμμο με τα ευρήματα του ελέγχου που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το θέμα των παρακολουθήσεων θέτοντας για άλλη μια φορά στο κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο εμφάνισε ως «εγκέφαλο εγκληματικού δικτύου» που «λέει συνειδητά ψέματα ότι δεν γνώριζε», προδικάζοντας μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι».

«Ευκαιρία να… συγκριθούμε»

Για την κυβέρνηση η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλοδεχούμενη, όπως έσπευσε να διαμηνύσει από την Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι αποτελεί «πολύ καλή ευκαιρία για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών».

Η ατζέντα της αντιπαράθεσης

Το σκηνικό ακραίας πόλωσης συνθέτουν όχι μόνο οι υποκλοπές και η διάσταση Ράμμου, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής και θεσμικής διαμάχης ως προς τον ρόλο που διαδραματίζει η ΑΔΑΕ στην διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και άλλα θέματα που αναμένεται να αποτελέσουν την προεκλογική ατζέντα της αντιπαράθεσης των δυο βασικών αντιπάλων.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής, ο κ. Τσίπρας κατονόμασε τα έξι πρόσωπα που εντόπισε ο κ. Ράμμος: ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος καθώς και οι διατελέσαντες επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών Θεόδωρος Λάγιος και Αριστείδης Αλεξόπουλος.

Αιτιολογώντας την πρόταση δυσπιστίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα», ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή».

Μάλιστα στο κάδρο των ευθυνών τοποθέτησε με έμφαση και την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου καθώς, σύμφωνα με τις χρονικές διάρκειες των παρακολουθήσεων που κατέγραψε η ΑΔΑΕ, φέρεται να υπέγραψε δεκάδες διατάξεις επισυνδέσεων, ενώ υπερασπιζόμενος τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «τον αντιμετωπίζει με χυδαιότητα και με bullying».

Ενδεικτικό πάντως είναι το κλίμα που υπάρχει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο κατά του κ. Ράμμου, τον οποίο ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος αποκάλεσε «delivery boy» και «πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ».

Τα όπλα στη γραμμή επίθεσης της ΝΔ

Όσο όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των παρακολουθήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής συζήτησης, άλλο τόσο για την κυβερνητική πλειοψηφία η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί εφαλτήριο για να ξεδιπλωθεί η «γραμμή επίθεσης» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια περίοδο μάλιστα που «τρέχουν» μια σειρά θεμάτων, όπως: η προοπτική διαβίβασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών των πρακτικών της δίκης Παππά-Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο αναφορικά με τους ισχυρισμούς της γραμματέως του άλλοτε «κόκκινου επιχειρηματία» για βαλίτσες και φακέλους με χρήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η σύλληψη του «Μάξιμου Σαράφη», του προστατευόμενου μάρτυρα που επιστρατεύθηκε στην υπόθεση Novartis, ο οποίος ελέγχεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε επιχειρηματίες, ακόμα και η υπόθεση του (σκηνοθετημένου) θανάτου της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο που έχει καταστεί στοιχείο ακραίας διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια πρόγευση για την σφοδρότητα της σύγκρουσης έδωσε ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παραμένετε τα ίδια άθλια υποκείμενα, οι σκευωροί της υπόθεσης Novartis, το κόμμα των λασπολόγων που ούτε τώρα δεν ζητάει μια συγγνώμη», ενώ δεν έλειψαν ήδη οι σφοδρές αψιμαχίες με ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων, κάτι που καταδεικνύει την «τοξικότητα» που ελλοχεύει στην άνευ ορίων σύγκρουση ενώ η χώρα οδεύει προς τις εκλογές.

Στα πυρά Τσίπρα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε ότι «ένοχος ένοχον ου ποιεί -εκείνος που έχει δύο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση, εκείνος ο οποίος σήμερα αποκαλύπτεται ότι είχε χρήση και γνώση εκείνων οι οποίοι ήταν εγκληματική οργάνωση και τους φορούσε κουκούλες λέγοντάς τους «Μάξιμους», και εκείνος ο οποίος σήμερα ακούγεται ότι είχε μία διασύνδεση με βαλίτσες και μαύρο χρήμα, αυτός δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο», σημείωσε, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού και αντιπερισπασμού της ΝΔ καταγγέλλοντας το «σκοτεινό δίκτυο συμβιβασμού και ραδιουργίας» που στήθηκε με σκοπό τις παρακολουθήσεις και υποδεικνύοντας την «παραίτηση Μητσοτάκη» ως μονόδρομο.

Στην συζήτηση αυτή δεν αναμετρώνται μόνο οι δυο «ατζέντες» των κυρίαρχων αντιπάλων για όλα τα παραπάνω, αλλά αναδεικνύονται και οι δυο στρατηγικές τους στην πορεία προς τις (διπλές) κάλπες, όπου όλα δείχνουν ότι θα είναι από τις πλέον ακραία πολωτικές εκλογικές αναμετρήσεις.