Μοντέλο «α λα Τριαντόπουλου» και η προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν ρίξει αυλαία. Με ένα υπόμνημα, περίπου 130 λέξεων, ο πρώην υπουργός απέκρουσε χθες τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι είναι αθώος και δήλωσε ότι θέλει να πάει στον ανακριτή που θα οριστεί από το δικαστικό συμβούλιο.
Φυσικά, όπως και αναμενόταν, στη συνεδρίαση ξέσπασε μεγάλη ένταση. Τα κόμματα αποχώρησαν καταγγέλλοντας την πλειοψηφία και η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 17 Ιουλίου, όπου ουσιαστικά η επιτροπή θα συνεδριάσει για το πόρισμα. Αμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρει η Ολομέλεια, όπου οι βουλευτές με μυστική ονομαστική ψηφοφορία θα αποφασίσουν για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος στον Κώστα Καραμανλή.
***
Φωνές και ένταση
Πάντως, οι φωνές της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Καραμανλή ακούγονταν σε όλο τον διάδρομο της Βουλής, έξω από την αίθουσα 223. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Μουλκιώτη (ΠαΣοΚ) ο οποίος φώναζε «ντροπή», λίγο πριν αποχωρήσουν οι βουλευτές του κόμματός του από την επιτροπή. Μάλιστα, κατά την έξοδο τους, πέτυχε στον διάδρομο τον κυβερνητικό βουλευτή Παναγή Καππάτο, μέλος της επιτροπής, ο οποίος είχε βγει για λίγα λεπτά ώστε να μιλήσει στο κινητό. Εκεί, φανερά εκνευρισμός ο κ. Μουλκιώτης είπε στον «γαλάζιο» συνάδελφό του ότι «είναι ντροπή αυτό που συνέβη σήμερα Παναγιώτη» και αποχώρησε.

***
Λαρισαϊκη κόντρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Κέλλα, αμφότεροι βουλευτές Λάρισας. Αιτία ήταν η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σε πρόσφατες συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρεται το όνομα του υφυπουργού, ο οποίος -σύμφωνα με τις συνομιλίες αυτές- ζητούσε «ρουσφετάκια» από στέλεχος του Οργανισμού.
Ο Β. Κόκκαλης, του οποίου το όνομα επίσης αναφέρεται στη δικογραφία, είπε στον Χρ. Κέλλα «δεν περίμενα να σας δω εδώ μετά από αυτές τις αποκαλύψεις κύριε Κέλλα. Περίμενα να παραιτηθείτε» ενώ συνέχισε λέγοντας προς τον υφυπουργό «ως νέο Μαυρογυαλούρο θα σας θυμούνται κ. Κέλλα!».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απάντησε σχολιάζοντας τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνοντας «ασχοληθείτε με τα προβλήματα στο κόμμα σας, αντί να σκέφτεστε ποιοι θα είναι στην κυβέρνηση. Έχουμε ισχυρή κυβέρνηση και πρωθυπουργό, εκείνος λαμβάνει τις αποφάσεις. Ο λαϊκισμός δεν έχει όριο στον ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Στρατάκος είπε ότι εσείς δεν ζείτε χωρίς τα ρουσφέτια και εγώ είμαι λαϊκιστής; Τα κάνατε ή τζάμπα σας κακολογούν; Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι είστε λαϊκιστής;» επέμεινε ο Β. Κόκκαλης με τον Χρ. Κέλλα να καταλήγει: «Καθίσταται σαφές ότι κανένα ενδιαφέρον δεν έχετε τι θα πάρουν οι αγρότες. Άλλα σας ενδιαφέρουν. Πρώτα να πείτε τα δικά σας. Το τι λένε οι τρίτοι είναι κάτι διαφορετικό. Κοιτάξτε τα προσωπικά σας».
***
Η μήνυση Καρυστιανού
Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα εξετάσει σήμερα αίτημα άρσης ασυλίας, που αφορά τους 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που συμμετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Το εν λόγω αίτημα άρσης ασυλίας υποβλήθηκε έπειτα από μήνυση της Μαρίας Καρυστιανού. Η ίδια κατηγορεί τους βουλευτές για παράβαση καθήκοντας, κατάχρηση εξουσίας και για εσχάτη προδοσία.

***
Δια ανατάσεως
Είχα τους ανθρώπους μου μέσα στη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο και με ενημέρωσαν για το τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ένα απ’ όσα μού είπαν ήταν πως ο τρόπος εκλογής της Πολιτικής Γραμματείας, δια ανατάσεως της χειρός κι όχι με κάλπη, προκάλεσε αντιδράσεις.
Κάμποσα μέλη του οργάνου δεν ήθελαν να νομιμοποιήσουν απλώς μια κλειστή λίστα 31 ονομάτων που προτάθηκε από τον πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο, αλλά να «σταυρώσουν» υποψηφίους ακόμη κι αν δεν θ’ άλλαζε επί της ουσίας το αποτέλεσμα. Προφανώς και υπήρξαν διαφωνίες στον καταρτισμό της λίστας, αλλά εκεί όλοι -Παύλου Πολάκη και Νίκου Παππά συμπεριλαμβανομένων- έριξαν νερό στο κρασί τους. Προτίμηση όμως ήθελαν να εκφράσουν. Η πρότασή πάντως δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία και η νέα σύνθεση του εκτελεστικού οργάνου τέλειωσε στο «άψε σβήσε».

***
Δεν ήταν μόνο τα λευκά
Κάλπη, αντιθέτως, στήθηκε κανονικά για το δίδυμο των γραμματέων κι ας μην έπεσε εναλλακτική πρόταση στο τραπέζι. Ο Σωκράτης Φάμελλος θα ήθελε να περάσει κι αυτή η εισήγησή του, για τον Στέργιο Καλπάκη και την Αναστασία Σαπουνά, ομόφωνα. Δεν συνέβη ωστόσο και αναγκαστικά διεξήχθη ψηφοφορία. Από την οποία τελικά μόνο οι 8/10 ενέκριναν την προεδρική πρόταση. Το άλλο 20% δεν αποδοκίμασε ακριβώς, αλλά δεν προσέφερε και «ασυλία» στο προεδρικό μπλοκ. Αθροιστικά 54 ήταν τα λευκά και τα άκυρα που μετρήθηκαν από την εφορευτική επιτροπή. Όχι και λίγα σε σύνολο 271 ψήφων, τη στιγμή που υπήρξαν κι εκείνα τα μέλη που είτε δεν προσήλθαν (κυρίως βουλευτές ή ευρωβουλευτές) είτε αρνήθηκαν να ψηφίσουν.

***
Θα προλάβει το ΠαΣοΚ;
Ανεξαρτήτως των μεθόδων που εφαρμόστηκαν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον νέα όργανα που θα θέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στην άσκηση πολιτικής. Ήδη δρομολογείται η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για το μοίρασμα των ρόλων. Με την Προανακριτική για τον Καραμανλή να φεύγει πια από την επικαιρότητα, αυτό που «καίει» την Κουμουνδούρου είναι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το ΠαΣοΚ καταθέτει την πρότασή του για Προανακριτική κατά Βορίδη – Αυγενάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ «τρέχει» να προλάβει τις εξελίξεις και να δημοσιεύσει νωρίτερα τη δική του. Η επιδίωξη είναι να διατηρήσει το πάνω χέρι σε επικοινωνιακό επίπεδο, δεδομένου πως τα δύο κείμενα εκτιμάται, όπως μου είπαν έγκυρες κοινοβουλευτικές πηγές, ότι θα διαφέρουν ελάχιστα και σε πολύ μικρές λεπτομέρειες. Θα μπορούσαν να είναι «ένα» δηλαδή. Αφού όμως δεν τα βρίσκουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει χρονικό προβάδισμα στην πρωτοβουλία των κινήσεων.

***
Ικανοποίηση στη Χαρ. Τρικούπη για τη νεολαία
Η ανασύσταση της νεολαίας ΠαΣοΚ έχει τρεις «στρατηγούς»: Τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, που ως γραμματέας πήρε την πρωτοβουλία και πιστώθηκε αυτή τη νέα προσπάθεια. Τον υπεύθυνο κινητοποιήσεων Νίκο Δασκαλάκη, ο οποίος κινητοποίησε πολλά μέλη της γενιάς του και τον Γιώργο Τσούμα που είναι επικεφαλής δικτύων νεολαίας.
***
Οι πασοκικές παραδόσεις και τα αντάρτικα
Εκτός όμως από το νέο ξεκίνημα της νεολαίας ΠαΣοΚ μετά από 13 χρόνια, η νέα γενιά της παράταξης τήρησε όλες τις «πασοκικές» παραδόσεις, όπως αυτές του ξενυχτιού και της διασκέδασης. Έμαθα λοιπόν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε στο πάρτυ που έγινε μετά τη συνδιάσκεψη στον χώρο του ΣΕΦ σαν νεολαίος, ή μάλλον σαν ΠΑΣΠίτης. Με κάζουαλ ντύσιμο και μακό μπλουζάκι χαλάρωσε δίπλα σε εκείνους που βαδίζουν στα δικά του βήματα.
Οι Παύλος Χρηστίδης και Παναγιώτης Δουδωνής, που ήταν επίσης παρόντες στο πάρτυ, έδιναν παραγγελιές στον ντι τζέι, να αφήσει λίγο τα σουξέ του Παντελίδη για να ακουστεί το «καλημέρα ήλιε» κι άλλα αντάρτικα τραγούδια της Μαρίας Δημητριάδη όπως οι… «Ήρωες». Τραγούδια που όμως γνώριζε και η νέα γενιά της παράταξης, ειδικά εκείνοι που έχουν ζήσει φοιτητικές εκλογές. Ωστόσο, την παράσταση την έκλεψε ο πρώην γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής Αθηνών και σημερινός εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς που χόρεψε το «βραδιάζει» του Στέλιου Καζαντζίδη.






