Η ζέστη του καλοκαιριού ζητά δροσερές γεύσεις. Φρούτα κι ελαφριά γλυκά -γλυκά που, κατά προτίμηση, μπαίνουν στο ψυγείο και απολαμβάνονται κρύα- έχουν την τιμητική τους. Και κάπου εκεί “τρυπώνει” το γιαούρτι, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις παραπάνω ιδιότητες: είναι δροσερό, ελαφρύ, ταιριάζει υπέροχα με τα φρούτα και τρώγεται κατ’ ευθείαν από το ψυγείο, κρύο. Έχει, όμως, κι ένα επιπλέον προσόν: όταν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς, μπορεί να σου δώσει εξαιρετικά γλυκά και επιδόρπια, ικανά να μετατρέψουν ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα σε ποίημα.
Γι ‘αυτό κι εμείς σας δίνουμε 5 ξεχωριστούς, δημιουργικούς και άκρως απολαυστικούς τρόπους για να φτιάξετε με γιαούρτι και λίγα απλά υλικά τα πιο νόστιμα γλυκά κι εντυπωσιακά γλυκά που μπορεί να βάλει ο νους σας!
Cream cheese frosting

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 5΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 700 γρ.
- 450 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλιτζ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1/2 φλιτζ. μέλι
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές στην επιφάνεια του μείγματος και να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές, σταθερό και λείο γλάσο.
- Το χρησιμοποιούμε ως επικάλυψη στα αγαπημένα μας κέικ ή μπισκότα, ακόμα και ως ντιπ για μια πιατέλα με φρούτα.
Κρέμα σοκολάτας με φιστικοβούτυρο

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 4 μερίδες
- 270 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ.σ. απαλό φιστικοβούτυρο
- 40 γρ. κουβερτούρα
- 2 κ.σ. κακάο
- 3 κ.σ. μέλι
Για το γαρνίρισμα
- 40 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- Λίγο φιστικοβούτυρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σπάμε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ και τη βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, σε μέτρια θερμοκρασία, για λίγα δευτερόλεπτα, να μαλακώσει αρκετά. Ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να λιώσει εντελώς. Την αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.
- Ρίχνουμε στην κρύα πια λιωμένη σοκολάτα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε το μείγμα σε τέσσερα χαμηλά ποτήρια ή σε μπολάκια. Γαρνίρουμε με λίγη ακόμα λιωμένη κουβερτούρα και, αν θέλουμε, με λίγο φιστικοβούτυρο.
- Σερβίρουμε αμέσως ή τοποθετούμε τις κρέμες στο ψυγείο για μία ώρα ώστε να αποκτήσουν πιο πηχτή υφή και σκληρή επικάλυψη σοκολάτας.
Κέικ λεμονιού

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 60΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 8-10 μερίδες
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 230 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 φλιτζ. χυμό λεμονιού
- 140 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Για το γλάσο
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του φτερού το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη, να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα αβγά, ένα ένα, και στη συνέχεια τη βανίλια.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ενσωματώνουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το γιαούρτι, ολοκληρώνοντας το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια μακρόστενη βουτυρωμένη και καλά αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για 60 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και έπειτα από λίγο το ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει τελείως.
- Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το γλάσο. Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού στην άχνη ανακατεύοντας μέχρι να επιτύχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε. Αν θέλουμε πιο αραιό γλάσο, προσθέτουμε και άλλο χυμό, ενώ αν το προτιμάμε πιο σφιχτό αυξάνουμε τη ζάχαρη. Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο λεμονιού και σερβίρουμε.
Γιαουρτογλυκό με φράουλες

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος αναμονής: 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 6-8 μερίδες
- 1 φακελάκι ζελέ φράουλα
- 1 φλιτζ. νερό βραστό
- 2 φύλλα ζελατίνης
- 3/4 φλιτζ. παγωμένο νερό
- 6 φράουλες + λίγες επιπλέον για τη διακόσμηση
- 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ζελέ φράουλα, προσθέτουμε το καυτό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η σκόνη. Στύβουμε πολύ καλά τα φύλλα της ζελατίνης και τα ρίχνουμε στο μείγμα του ζελέ. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και προσθέτουμε το παγωμένο νερό. Ανακατεύουμε ξανά και μεταφέρουμε το ζελέ στο ψυγείο, να κρυώσει καλά.
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να πήξει. Κρατάμε λίγη σαντιγί στην άκρη για τη διακόσμηση του γλυκού και προσθέτουμε στην υπόλοιπη το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
- Πολτοποιούμε τις φράουλες στον πολυκόφτη και τις ρίχνουμε στο μπολ με το ζελέ. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το μείγμα μέσα στο μπολ με το μείγμα κρέμας γάλακτος-γιαουρτιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με μεμβράνη κουζίνας και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, να πήξει καλά. Όταν είμαι έτοιμο, το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και διακοσμούμε με τη σαντιγί που κρατήσαμε στην άκρη και λίγες φρέσκες φράουλες.
Τσιζκέικ φούρνου

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 40΄
Χρόνος ψησίματος: 60΄
Χρόνος αναμονής: 9 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: **
Υλικά για 10 μερίδες
Για τη βάση
- 200 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ τριμμένα
- 80 γρ. κ.σ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
- 450 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
- 130 γρ. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αβγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
Για την κομπόστα φρούτων
- 1½ φλιτζ. φρούτα του δάσους (κατεψυγμένα)
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C και τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο μια φόρμα 23 εκ. με αποσπώμενη βάση. Την αφήνουμε στην άκρη.
- Ανακατεύουμε σε ένα μέτριο μπολ το θρυμματισμένο μπισκότο με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με υφή βρεγμένης άμμου. Το αδειάζουμε στη φόρμα και πιέζουμε με τα χέρια, να στρωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά της – μπορούμε να το κάνουμε και με τον πάτο ενός ποτηριού. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά και στη συνέχεια βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει καλά.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170°C και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, να αφρατέψει, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γιαούρτι, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ενσωματώνουμε, ένα ένα, τα αβγά, ανακατεύοντας αυτήν τη φορά σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση στην προψημένη βάση του τσιζκέικ και τοποθετούμε ολόκληρη τη φόρμα μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί ζεστό νερό μέχρι τη μέση περίπου της φόρμας και ψήνουμε το γλυκό σε μπεν μαρί, στους 170°C, για 45-55 λεπτά περίπου ή μέχρι να πήξει στη μέση. Πρέπει το κέντρο του τσιζκέικ να κουνιέται ελαφρώς (σαν ζελέ), αλλά να φαίνεται σφιχτή.
- Σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα της συσκευής και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περίπου μία ώρα. Έπειτα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
- Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα φρούτα του δάσους, το κορν φλάουρ και το χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε το μείγμα ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά. Αφήνουμε την κομπόστα να κρυώσει και στη συνέχεια την απλώνουμε στην επιφάνεια του τσιζκέικ και σερβίρουμε.







