Τα ζεστά απογεύματα θέλουν το γλυκάκι τους. Όχι απαραίτητα παγωτό αλλά κάτι λαχταριστό και δροσερό, κάτι που θα μας υπενθυμίζει ότι άλλαξε η εποχή και όλα τώρα πια πρόκειται να είναι πιο ανάλαφρα και πιο φρουτένια. Το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στα γλυκά της παιδικής μας ηλικίας, εκείνα που παρασκευάζονταν με λίγες κινήσεις στις μικρές κουζίνες των πατρικών μας. Απλά γλυκά που δεν απαιτούσαν καμία δεξιοτεχνία αλλά μόνο τη διάθεση της μάνας να μας γλυκάνει, να μας κρατήσει λίγο περισσότερο στο σπίτι, προτού ξεχυθούμε στους δρόμους για να παίξουμε.
Αυτές ακριβώς τις συνταγές ανασύραμε από το νοσταλγικό ντουλάπι των αναμνήσεών μας, προσπαθώντας να κάνουμε αυτή την άνοιξη λίγο πιο τρυφερή και λιγότερο επιτηδευμένη. Γεύσεις που σίγουρα θα αγαπήσουν οι μικρότεροι και ίσως βυθίσουν τους μεγαλύτερους στην αναπόληση.
Μπισκοτογλυκό με καραμέλα

Φωτό: Shutterstock
Χρόνος προετοιμασίας: 5΄
Χρόνος αναμονής: 120΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 12 μερίδες
- 1½ πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 1½ λίτρο κρύο γάλα + λίγο επιπλέον για τα μπισκότα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. κορν φλάουρ
- 2 κάψουλες βανίλια (προαιρετικά)
- 1 ζαχαρούχο γάλα καραμελωμένο
- 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το καραμελωμένο ζαχαρούχο μέχρι να γίνει ρευστό, σαν καραμέλα. Εάν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τη βανίλια (προαιρετικά) και 1 λίτρο γάλα. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ με το σύρμα το υπόλοιπο γάλα με το κορν φλάουρ.
- Μόλις διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ, αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα. Με το που πάρει βράση, προσθέτουμε 2 κ.σ. από το καραμελωμένο ζαχαρούχο, για να πάρει καραμελένια γεύση.
- Βουτάμε τα μπισκότα σε λίγο γάλα και τα στρώνουμε με γρήγορες κινήσεις σε ένα ταψί διαστάσεων 32 x 25 εκ. περίπου. Απλώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα και συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση μπισκότων βουτηγμένων στο γάλα. Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο καραμελωμένο ζαχαρούχο και στρώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Διαφορετικά, κρατάμε το ζαχαρούχο για τη διακόσμηση του γλυκού.
- Τέλος, κάνουμε άλλη μία στρώση μπισκότων και αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, να κρυώσει και να σφίξει. Προτού το κόψουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε, το διακοσμούμε, να θέλουμε, με λίγο καραμελωμένο ζαχαρούχο και ζάχαρη άχνη ή νιφάδες σοκολάτας.
Μωσαϊκό

Φωτό: Shutterstock
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος αναμονής: 180΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 15 μερίδες
- 150 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 125 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ή bitter ψιλοκομμένη
- 40 γρ. κακάο
- 70 γρ. ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους
- 200 ml γάλα
- 1½ πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 2 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση
- Σπάμε σε ένα μπολ τα μπισκότα μπολ και τα ανακατεύουμε με τους ξηρούς καρπούς. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, το γάλα, την κουβερτούρα και το ζαχαρούχο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το κονιάκ και κοσκινίζουμε από πάνω το κακάο ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και αδειάζουμε το περιεχόμενο του στο μπολ με τα μπισκότα και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 10-15 λεπτά, να σφίξει ελαφρά για να μπορούμε να το πλάσουμε.
- Τοποθετούμε το μείγμα σοκολάτας-μπισκότων διαγώνια πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Αν το κομμάτι του χαρτιού είναι μεγάλο, θα χωρέσει όλο σε ένα, αλλιώς το μοιράζουμε σε δύο μικρότερα.
- Πιέζουμε με τα χέρια μας το αντικολλητικό χαρτί ώστε να δώσουμε τριγωνικό ή όποιο άλλο σχήμα θέλουμε στο γλυκό. Πάντα με τη βοήθεια του χαρτιού, ρολάρουμε μπρος-πίσω, ώστε να σφίξει αρκετά. Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε στο ψυγείο για να παγώσει. Όταν σφίξει καλά, μπορούμε να το τυλίξουμε με μεμβράνη και να το φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Γιαουρτογλυκό με ζελέ και φρέσκες φράουλες

Φωτό: Shutterstock
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος αναμονής: 180΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 10 μερίδες
- 130 γρ. βούτυρο
- 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ
Για την κρέμα
- 800 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 συσκευασία ζελέ φράουλα
Για την επικάλυψη
- 1 συσκευασία ζελέ φράουλα
- 300 γρ. φρέσκες ώριμες φράουλες
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο και χτυπάμε στον πολυκόφτη τα μπισκότα, να γίνουν πούδρα. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο στα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά, είτε ξανά στον πολυκόφτη είτε με το χέρι, μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με υφή βρεγμένης άμμου.
- Στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σε ένα ταψί διαστάσεων 32 x 25 εκ. ή σε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 26 εκ. Το πιέζουμε με τα χέρια να απλωθεί ομοιόμορφα και το βάζουμε για λίγα λεπτά στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα.
- Ετοιμάζουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Στη συνέχεια, το αδειάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε για λίγη ώρα στην κατάψυξη, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να σφίγγει.
- Βγάζουμε το ζελέ από την κατάψυξη και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Το ανακατεύουμε καλά να «σπάσει» και ενσωματώνουμε μέσα το γιαούρτι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Στρώνουμε το μείγμα ζελέ-γιαουρτιού πάνω από την μπισκοτένια βάση και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για μερικές ώρες, μέχρι να σφίξει εντελώς. Το ελέγχουμε, ακουμπώντας απαλά την επιφάνειά του με το δάχτυλό μας.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το δεύτερο ζελέ, για την επικάλυψη του γλυκού, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του και το αφήνουμε να κρυώσει. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες στη μέση. Τις αραδιάζουμε με προσοχή πάνω στο γλυκό.
- Με την ανάποδη πλευρά του κουταλιού, περιχύνουμε το γιαουρτογλυκό με το κρύο πια ζελέ, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε την κρέμα. Το επαναφέρουμε στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Όταν σταθεροποιηθεί καλά η επικάλυψη, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Κρέμα καραμελέ

Φωτό: Shutterstock
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 45΄
Χρόνος αναμονής: 180΄
Βαθμός δυσκολίας: **
Υλικά για 5 μερίδες
Για την καραμέλα
- 130 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 40 ml νερό
Για την κρέμα
- 400 ml γάλα πλήρες
- 100 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 3 αβγά + 1 κρόκο επιπλέον
- 80 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με την καραμέλα: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι ή σε ένα τηγάνι με χοντρή βάση τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά. Δεν ανακατεύουμε καθόλου, απλά, αν χρειαστεί, ανακινούμε το σκεύος με κυκλικές κινήσεις. Θέλουμε να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια χρυσαφί ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
- Μόλις δούμε την καραμέλα να χρυσίζει, την αποσύρουμε από τη φωτιά –δεν πρέπει να καεί– και τη μοιράζουμε σε πέντε ατομικές φόρμες (ή χρησιμοποιούμε μια μεγάλη οικογενειακή) φροντίζοντας να καλύπτει πλήρως τη βάση τους.
- Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τα αβγά (ολόκληρα και κρόκο) και τη ζάχαρη, ιδανικά με κουτάλι ή πιρούνι για να μην μπει πολύς αέρας στο μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη φλούδα του λεμονιού, ανακατεύοντας. Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα, το αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά στην άκρη.
- Αφαιρούμε τη λεμονόφλουδα και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του γάλακτος σε αυτό των αβγών, ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να μην ψηθεί το αβγό. Στη συνέχεια, περνάμε όλο το μείγμα από σήτα και το μοιράζουμε στα φορμάκια με την καραμέλα.
- Μεταφέρουμε τα φορμάκια σε ταψί και ρίχνουμε μέσα στο σκεύος ζεστό νερό (μπεν μαρί). Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 140°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια της κρέμας αλλά να μη σφίξει εντελώς – να τρέμει ελαφρά στο κέντρο.
- Βγάζουμε τις κρέμες καραμελέ από το φούρνο και, όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τις μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Για να τις ξεφορμάρουμε, τις ξεκολλάμε απαλά με ένα μαχαιράκι από τα τοιχώματα της φόρμας και τις αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε ένα πιάτο.
Δροσερή κρέμα βανίλιας

Φωτό: Shutterstock
Χρόνος προετοιμασίας: 5΄
Χρόνος αναμονής: 60΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 5 μερίδες
- 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
- 40 γρ. ζάχαρη
- 600 ml γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% κρύα
- 250 γρ. φράουλες
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε το άνθος αραβοσίτου με τη ζάχαρη και το γάλα ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας του. Το αδειάζουμε σε ένα ταψί, το καλύπτουμε με μεμβράνη –πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνειά του αποτρέποντας το σχηματισμό κρούστας– και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Στο μεταξύ, χτυπάμε καλά σε ένα μπολ την κρύα κρέμα γάλακτος, μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη και ελαφριά σαντιγί. Την αφήνουμε στο ψυγείο.
- Όταν κρυώσει η κρέμα βανίλιας, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τη χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει. Ενσωματώνουμε τη σαντιγί ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
- Μοιράζουμε την κρέμα σε ποτήρια και γαρνίρουμε με τις φρέσκες φράουλες. Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το απολαύσουμε.
Τρίχωμο ζελέ με φρούτα

Φωτό: Shutterstock
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος αναμονής: 10 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: **
Υλικά για 15 μερίδες
1 φακελάκι ζελέ κεράσι
1 φακελάκι ζελέ βερίκοκο
Για το ζελέ γάλακτος
20 γρ. (2 φακελάκια) ζελατίνη σε σκόνη
400 ml ζαχαρούχο γάλα
300 ml νερό + 8 κ.σ. για τη ζελατίνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε πρώτα το ζελέ γάλακτος: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζελατίνη με 8 κ.σ. κρύο νερό και την αφήνουμε για 5 λεπτά, να μουλιάσει. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ζαχαρούχο γάλα.
- Ζεσταίνουμε 300 ml νερό προσέχοντας όμως να μη βράσει γιατί θα καταστρέψει τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τη μουλιασμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Στη συνέχεια, τη ρίχνουμε στο μπολ με το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθούν. Μοιράζουμε το μείγμα σε τρία μπολ.
- Ρίχνουμε το περιεχόμενο του ενός μπολ σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο, σε φόρμα ή ταψί και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει εντελώς και να σταθεροποιηθεί.
- Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το ζελέ κεράσι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, το ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στη φόρμα πάνω από το σταθεροποιημένο ζελέ γάλακτος και βάζουμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει. Εναλλακτικά, μπορούμε να το βάλουμε και στην κατάψυξη για πιο γρήγορα.
- Στη συνέχεια, αν χρειαστεί, ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί ένα μπολάκι ζελέ γάλακτος γιατί θέλουμε να είναι κρύο μεν, αλλά σε ρευστή μορφή. Το ρίχνουμε πάνω από το σταθεροποιημένο πια ζελέ κεράσι, με προσοχή να μην το διαλύσουμε. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
- Φτιάχνουμε το ζελέ βερίκοκο και, όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το στρώνουμε στη φόρμα, πάνω από το ζελέ γάλακτος. Όταν πλέον σταθεροποιηθεί και αυτό, ολοκληρώνουμε το γλυκό με μια τελευταία στρώση ζελέ γάλακτος.
- Αφήνουμε το τρίχρωμο ζελέ στο ψυγείο, να παγώσει και να σταθεροποιηθεί πλήρως. Προτού το σερβίρουμε, το διακοσμούμε με κεράσια, βερίκοκα ή όποιο άλλο φρούτο θέλουμε.







