Άλλοι αγαπούν τα σοκολατένια και άλλοι εκείνα που έχουν αρώματα φρούτων και μπαχαρικών. Κάποιοι συνοδεύουν με αυτά τον καφέ ή το τσάι τους και κάποιοι άλλοι διπλώνουν χοντρές φέτες σε αλουμινόχαρτο και τα κουβαλούν μαζί τους για να έχουν κάτι να τσιμπολογάνε όταν τους έρθει όρεξη για γλυκό. Τα κέικ είναι το πιο μαμαδίστικο από όλα τα κεράσματα του κόσμου. Και ταυτόχρονα είναι ανεξάντλητα· κυκλοφορούν σε άπειρες παραλλαγές, έτσι ώστε ο καθένας μας να μπορεί να βρει το δικό του αγαπημένο.

Η Νάντια Πολυζώη με τα υπέροχα κέικ της, γεμάτα χρώματα κι αρώματα. Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Η Νάντια Πολυζώη, δημιουργός του Amillos Premium Cakes, μάς προτείνει τις δικές της best-seller εκδοχές, ώστε να επιλέξουμε να δοκιμάσουμε ένα, περισσότερα ή -γιατί όχι;- όλα!
Double chocolate cake

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 50΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 8 μερίδες
- 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 175 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 αβγά
- 140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 85 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 ml γάλα
- 4 κ.σ. σκόνη κακάο
- 50 γρ. σταγόνες σοκολάτας + επιπλέον για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε, ένα ένα, τα αβγά και στη συνέχεια ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα και τελευταίο το κακάο.
- Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά και μεταφέρουμε τη ζύμη στη βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε λίγο να σταθεί εκτός φούρνου και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
- Λιώνουμε μερικές σταγόνες σοκολάτες με τη μέθοδο μπεν μαρί ή σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και περιχύνουμε το κέικ. Γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες σταγόνες και σερβίρουμε.
Υγιεινό κέικ μπανάνας

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 10΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 10 μερίδες
- 55 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
- 45 γρ. βρόμη
- 80 ml ηλιέλαιο + 1 κ.σ. επιπλέον
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη ντεμεράρα
- 3 μικρές ώριμες μπανάνες (390 γρ.) λιωμένες με πιρούνι
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 310 ml αριάνι
- 200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Λίγο βούτυρο για τη φόρμα
- Λίγο ελαφρύ γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα για κέικ της αρεσκείας μας. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα.
- Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το φιστίκι με τη βρόμη, το μέλι και 1 κ.σ. ηλιέλαιο. Απλώνουμε το μισό μείγμα σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και το ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ τη λιωμένη μπανάνα με το αριάνι, τη βανίλια και τα μισά δαμάσκηνα. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το ηλιέλαιο, τα υπόλοιπα δαμάσκηνα και το ψημένο μείγμα των ξηρών καρπών.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα ζάχαρης-κανέλας αλλά και το υπόλοιπο μείγμα των ξηρών καρπών με τη βρόμη (ωμό). Ψήνουμε το κέικ για περίπου για 1 ώρα και 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε, αν θέλουμε, με 2 κ.σ. γιαούρτι.
Μυστικό
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φιστίκι Αιγίνης με καρύδι ή όποιον ξηρό καρπό προτιμάμε και τα δαμάσκηνα με άλλα αποξηραμένα φρούτα της αρέσκειας μας.
Κέικ με φιστίκι Αιγίνης και λάιμ

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 50΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 8-10 μερίδες
- 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης + 2 κ.σ. επιπλέον χοντροσπασμένο
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 150 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. αριάνι
- 3 μεσαία αβγά
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 λάιμ, χυμό και ξύσμα
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Αλέθουμε στον πολυκόφτη το φιστίκι Αιγίνης (100 γρ.) με την καστανή ζάχαρη. Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο, το αριάνι, τα αβγά, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα δουλεύοντας το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 20 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία πάστα. Με ένα κουτάλι, τη ρίχνουμε πάνω στο κέικ και γαρνίρουμε με τα χοντροσπασμένα φιστίκια Αιγίνης.
Chocolate chip banana bread

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 50΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 10 μερίδες
- 150 γρ. βούτυρο μαλακωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 αβγά
- 2 ώριμες μπανάνες λιωμένες με πιρούνι
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 125 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Για την επικάλυψη
- 2 κ.σ. βούτυρο
- Καστανή ζάχαρη
- 1 μπανάνα σε κομμάτια
- 4-5 κ.σ. άλειμμα σοκολάτας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τα αβγά, ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε τις λιωμένες μπανάνες, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια, ανακατεύοντας απαλά να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ενσωματώνουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα του για 5 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Απλώνουμε την μπανάνα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και την ψήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Την πασπαλίζουμε με αρκετή καστανή ζάχαρη και την αφήνουμε στο φούρνο για άλλα 2 λεπτά, να καραμελώσει.
- Επικαλύπτουμε το κέικ με το άλειμμα σοκολάτας και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κομμάτια μπανάνας.
Κέικ βατόμουρο με γιαούρτι

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος ψησίματος: 55΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 10 μερίδες
- 125 γρ. μαλακό βούτυρο (για άλειμμα) + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
- 165 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 αβγά
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ολικής άλεσης
- 140 γρ. γιαούρτι 2%
- 100 γρ. κατεψυγμένα βατόμουρα
- 100 γρ. φρέσκα βατόμουρα για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
- 80 γρ. τυρί κρέμα
- 55 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με μίξερ χειρός το βουτύρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τα αβγά, ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να απορροφηθούν πλήρως από το μείγμα. Ενσωματώνουμε το αλεύρι, το γιαούρτι και τέλος τα κατεψυγμένα βατόμουρα ανακατεύοντας απαλά.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 55 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα του εκτός φούρνου και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει τελείως.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με σύρμα ή μίξερ χειρός όλα τα υλικά της επικάλυψης μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία κρέμα. Αλείφουμε το κέικ με το μείγμα, διακοσμούμε, αν θέλουμε, με φρέσκα βατόμουρα και σερβίρουμε.