Πλούσιες οι ταινίες της εβδομάδας. Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα που αρχίζει από σήμερα, περιέχει τα…πάντα. Οικογενειακό δράμα σε πολιτικό πλαίσιο, κινούμενο σχέδιο για ενήλικες, κινούμενο σχέδιο για παιδιά, ντοκιμαντέρ για την Μαρία Κάλλας, κομεντί με την… Μπρίτζετ Τζόουνς, ελληνική ταινία φαντασίας με νεκρανάσταση, ακόμα και μια νέα περιπέτεια από τον κόσμο της Marvel.

Βαθμολογία

5: εξαιρετική

4: πολύ καλή

3: καλή

2: ενδιαφέρουσα

1: μέτρια

0: απαράδεκτη

Είμαι ακόμα εδώ (I’m still here)

Παραγωγή: Βραζιλία/ Γαλλία, 2024

Σκηνοθεσία: Γουόλτερ Σάλες

Ηθοποιοί: Φερνάντα Τόρες, Φερνάντα Μοντενέγκερο

Οικογενειακό δράμα σε πολιτικό πλαίσιο. Γνωστός από το εξαιρετικά «Ημερολόγια μοτοσυκλέτα», ο σκηνοθέτης Γουόλτερ Σάλες, αυτή τη φορά επιστρέφει σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας του της Βραζιλίας: την δικτατορία που προέκυψε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, κορυφώθηκε την αμέσως επόμενη και κράτησε ως το 1985. Οπως κάθε δικτατορία, έτσι και αυτή ταλαιπώρησε αφάνταστα ανθρώπους που ουσιαστικά δεν έφταιγαν σε τίποτα απολύτως.

Ομως στόχος της ταινίας δεν είναι τόσο η καταδίκη του αυτονόητου, όσο η μελέτη της σιωπηλής αντίστασης μιας γενναίας γυναίκας που ξαφνικά βρέθηκε εντελώς μόνη αναγκασμένη να μεγαλώσει τα πέντε παιδιά της αφού ο πολιτικός μηχανικός σύζυγός της συνελήφθη από τον στρατό και από την μια μέρα στην άλλη εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Αυτή η γυναίκα, η Γιουνίσε Παίβα που υποδύεται έξοχα η υποψήφια για το Οσκαρ Α ρόλου Βραζιλιάνα ηθοποιός Φερνάντα Τόρες είναι η σάρκα, τα οστά και βεβαίως η ψυχή της ταινίας.

Η προσπάθεια της Παίβα πρώτον να διατηρήσει δεμένη την οικογένειά της και δεύτερον να αποκαταστήσει την αλήθεια αφού ο στρατός αρνούνταν την επίσημη παραδοχή του θανάτου της συζύγου της, επρόκειτο να γίνει στόχος ζωής της. Και το ταξίδι της που με υπομονή και ψυχραιμία αφηγείται ο Σάλες, μετατρέπεται σε έναν ύμνο για την δικαιοσύνη που μπορεί πάντοτε να βγει στην επιφάνεια αν ο αγώνας γίνεται με επιχειρήματα, κόπο και κυρίως αξιοπρέπεια.

Η Γιουνίσε Πάιβα δεν έχασε ποτέ την αξιοπρέπειά της και ποτέ δεν υπέκυψε σε εύκολους συναισθηματισμούς προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την κατάστασή της. Απεναντίας, δεν έχασε ποτέ το χαμόγελό της – ακόμα και όταν έγινε η ίδια θέμα των ΜΜΕ για τον αγώνα της. Αυτή είναι τελικά μια πραγματική ηρωίδα επειδή ποτέ δεν διαφήμισε τον ηρωϊσμό της. Και ο Σάλες, γνωστός κυρίως από το πολυαγαπημένα «Ημερολόγια μοτοσυκλέτας» (τα πρώτα, αναγνωριστικά χρόνια του Τσε Γκε Βάρα), την τιμά εδώ με τον καλύτερο τρόπο και με πολύτιμο οδηγό το βιβλίο του γιού της, Μαρστέλο Ρούμπενς Παίβα.

Βαθμολογία: 3 ½

ΑΘΗΝΑ: VILLAGE ΠΑΓΚPATI – OPTIONS IΛION – ΑΣΤΥ – ΓΑΛΑΞΙΑΣ – ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ – ΖΕΑ

– ΑΕΛΛΩ κ.α. ΘΕΣ/ΚΗ: ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ κ.α

———————————————————-

Το πιο πολύτιμο φορτίο (La plus précieuse des marchandises)


Παραγωγή: Γαλλία/ Βέλγιο, 2024

Σκηνοθεσία: Μισέλ Χαζαναβίσιους (κινούμενα σχέδια)

Από τον δημιουργό του «The artist» Μισέλ Χαζαναβίσιους, αυτό το κινούμενο σχέδιο μας μεταφέρει στην εποχή της κυριαρχίας των ναζιστών και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων • στοιχείο που μέχρι ενός σημείου διαπερνά διακριτικά την ταινία αλλά εν συνεχεία γίνεται το ίδιο το θέμα της αφήνοντας τον θεατή με ένα σφίξιμο στο στομάχι. Γιατί το μωρό που θα βρει καταφύγιο στο σπίτι του θηριώδους, αγέλαστου ξυλοκόπου και της θεούσας γυναίκας του που λαχταρά το παιδί που η ίδια δεν έχει, θα καταλήξει εκεί πεταμένο στα χιόνια από ένα τρένο του θανάτου • μια απεγνωσμένη προσπάθεια του πατέρα του να το σώσει από τον θάνατο.

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ζαν Κλοντ Γκρουμπέργκ (που συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Χαζαναβίσιους), το «Πιο πολύτιμο φορτίο» ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να γυριστεί με ζωντανούς ηθοποιούς, ως κινούμενο σχέδιο αποκτά μια ξεχωριστή δύναμη, ίσως επειδή το μάτι μας δεν είναι και τόσο συνηθισμένο σε αυτού του είδους τις ιστορίες υπό μορφή animation.

Πραγματικά, οι σκηνές των θηριωδιών στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, γεμάτα με ανθρώπινους σκελετούς που αργοσβήνουν με το στόμα ορθάνοιχτο σαν την φιγούρα της «Κραυγής» του Εντβαρντ Μουνκ, μπορούν να σφραγιστούν για πάντα στη μνήμη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχουν σφραγιστεί σκηνές από «ζωντανές» ταινίες όπως ο «Γιός του Σαούλ» ή η «Λίστα του Σίντλερ». Το κομμάτι της ενηλικίωσης της μικρής έχει επίσης ενδιαφέρον με τον ξυλοκόπο να αντιστέκεται στη ιδέα της (παράνομης) υιοθεσίας και την γυναίκα να επιμένει, με τον τρόπο της, υποδεικνύοντάς του ποιο είναι το σωστό.

Η ατμόσφαιρα βίας είναι σαφώς κυρίαρχη στο «Πολύτιμο φορτίο» αλλά και απολύτως δικαιολογημένη. Τέλος, χαρακτηριστικό της ταινίας που συμμετείχε στο επίσημο τμήμα του τελευταίου φεστιβάλ των Καννών – κάτι που έχει να συμβεί με animation από το 2008 και το ισραηλινό «Βαλς με τον Μπασίρ» – είναι η λιτότητα του σχεδίου, γεγονός που της προσθέτει ακόμα πιο έντονο ρεαλισμό στην εικόνα της (στην αφήγηση ακούμε την φωνή του Ζαν Λουί Τρεντινιάν στην τελευταία κινηματογραφική συμμετοχή του πριν τον θάνατό του το 2022).

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: ΕΛΛΗ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΔΑΝΑΟΣ – ΔΙΑΝΑ – ΚΗΦΙΣΙΑ κ.α.

———————————————————-

Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας

Παραγωγή: Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης, Βασίλης Λούρας (ντοκιμαντέρ)

Μετά την ταινία μυθοπλασίας «Maria» του Πάμπλο Λαραΐν που αναφέρεται στις τελευταίες μέρες της Μαρίας Κάλλας (Αντζελίνα Τζολί), αλλά και το ντοκιμαντέρ «Η Μαρία Κάλλας εξομολογείται» του που παίχτηκε στις αίθουσες το 2017, μια ακόμα ταινία τεκμηρίωσης / ντοκιμαντέρ για την κορυφαία σοπράνο, η «εμφανίζεται από σήμερα στις αίθουσες (με σχετική καθυστέρηση βέβαια, καθότι παραγωγή του 2023 – την ελληνική πρεμιέρα της είχε κάνει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πριν από δύο χρόνια). Πιστή στον τίτλο της, και γυρισμένη με την σφραγίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (σε συμπαραγωγή με την Escape), η ταινία των Μιχάλη Ασθενίδη, Βασίλη Λούρα, ενδιαφέρεται για την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας, όπερ μεθερμηνευόμενον Αθήνα στα χρόνια προ και κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1937 – 1945) και μεταπολεμικά ως το 1957, χρονιά επανασύνδεσης της παγκόσμιας ντίβας με την πατρίδα της. Κλασικής δομής, προσεχτικά δομημένο ντοκιμαντέρ, πλούσιο σε πληροφορίες, μαρτυρίες και απόψεις, εκτός από το ότι περιέχει αποσπάσματα συνεντεύξεων αρχείου της ίδιας της Κάλλας όπως και ανθρώπων που την γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της, διανθίζεται επίσης από νέες συνεντεύξεις παρμένες ειδικά για την ταινία, Ανάμεσά τους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο λυρικός καλλιτέχνης Άρης Χριστοφέλλης, η Χαρά Καλομοίρη, Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου. και η μεσόφωνος Κικής Μορφωνιού που τραγούδησε με την Κάλλας στη Νόρμα και τη Μήδεια της Επιδαύρου.

Βαθμολογία: 3 ½

ΑΘΗΝΑ: CINOBO ΟΠΕΡΑ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΓΑΛΑΞΙΑΣ – ΔΙΑΝΑ – ΚΗΦΙΣΙΑ κ.α.

———————————————————-

Τρελή από έρωτα. Μπρίτζετ Τζόουνς: Η επιστροφή (Bridget Jones: Mad About the Boy)

Παραγωγή: ΗΠΑ, 2025

Σκηνοθεσία: Μάικλ Μόρις

Ηθοποιοί: Ρενέ Ζελβέγκερ, Τσιγουετέλ Ετζοφόρ, Λίο Γούνταλ, Χιού Γκραντ.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να γυρίστηκε αυτή η ταινία είναι για να διατηρήσει «ζωντανή» την ηρωίδα του τίτλου και ενδεχομένως να την κάνει γνωστή σε νεότερες γενιές. Αυτό μπορεί όντως να συμβεί αλλά το γεγονός δεν αλλάζει: είκοσι τέσσερα χρόνια μετά το «Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς» και ενώ έχουν μεσολαβήσει άλλες δύο ταινίες, όλες με την Ρενέ Ζελβέγκερ, αυτές οι νέες περιπέτειές της και πάλι με την ίδια πρωταγωνίστρια, βγάζουν την αίσθηση του ξαναζεσταμένου φαγητού. Τελεία, παύλα. Ακόμα και ο σεναριακός σκελετός είναι ο ίδιος: η Μπρίτζετ που προσπαθεί να μεγαλώσει τα τρία παιδιά της χωρίς τον Ντάρσι (Κόλιν Φερθ) που έχει πεθάνει, θα βρεθεί ξανά διχασμένη ανάμεσα σε δύο άντρες τον Μαύρο Τσιγουετέλ Ετζοφόρ και τον ξανθό Λίο Γούνταλ. Εν τω μεταξύ κάπου θα βρούμε και τον κυνικό Κλίβερ (Χιου Γκραντ), τον αιωνίως έφηβο να εξακολουθεί να καραδοκεί. Με την Ρενέ Ζελβέγκερ να μπεμπεκίζει κάνοντας την μια μούτα μετά την άλλη και χαμογελώντας συνέχεια, το όλο εγχείρημα που σκηνοθέτησε ο Μάικλ Μόρις αγγίζει τα όρια του κουραστικού. Μόνο ένα πέρασμα της Εμα Τόμσον σε ρόλο γιατρού καταφέρνει να δώσει στην ταινία μια ανάσα.

Βαθμολογία: 1 ½

Προβάλλεται σε παραπάνω από 60 αίθουσες της Ελλάδας

———————————————————-

Επίσης στις αίθουσες

«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο» (Ελλάδα, 2024). Ταινία φαντασίας που μοιάζει με κλείσιμο του ματιού στα δύο κλασικούς μύθους του είδους: του τέρατος του «Φρανκενστάιν» της Μαιρη Σέλεϊ και της «Μηχανής χρόνου» του Χ. Γ. Γουέλς. Εδώ, τρία αδέλφια (Πάνος Παπαδόπουλος, Τζούλιο Γιώργος Κατσής, Άρης Μπαλής) προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή την πεθαμένη μητέρα τους (Αλεξία Καλτσίκη). Ο συνδυασμός επιστημονικής φαντασίας – ταινίας βαμπίρ είναι αρκετά ατμοσφαιρικός και σε αυτό ρόλο έχει παίξει η φωτογραφία του Χρήστου Καραμάνη όπως και το ότι εδώ, για πρώτη φορά σε ελληνική ταινία, γίνεται γενικευμένη χρήση πρακτικών εφέ και animatronics (και που προέκυψε από συνεργασία Ελλήνων, Βρετανών και Γάλλων designers, ανάμεσα στους οποίους η ομάδα της Atelier 69 που είχε την ευθύνη των πρακτικών εφέ της «Τitane»). Κρίμα που το σενάριο δεν στηρίζει καλύτερα το όλο εγχείρημα. Ο Βεσλεμές έχει την ιδέα, έχει την εικόνα αλλά δεν έχει την ιστορία.

Βαθμολογία: 2

ΑΘΗΝΑ: ΑΣΤΥ

«Dog Man» (ΗΠΑ, 2025). Το κινούμενο σχέδιο που ακολουθεί τα χνάρια της σειράς βιβλίων Dog Man του Ντέιβ Πίλκι, που εμφανίστηκαν το 2016 και αποτέλεσαν λογοτεχνικό φαινόμενο στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Βασικός ήρωας ένα πλάσμα μισό σκύλος και μισός άνθρωπος, το αποτέλεσμα μιας παράξενης αλλά σωτήριας χειρουργικής επέμβασης που ένωσε έναν αστυνομικό και τον σκύλο του. Με την σειρά του ο Dog Man γίνεται ο προστάτης του δικαίου και υπηρετεί το αστυνομικό σώμα αντιμετωπίζοντας κακοποιούς όπως ο Πίτι The Cat o oποίος κλωνοποιεί τον εαυτό του δημιουργώντας το γατάκι Λιλι Πίτι που όμως δημιουργεί έναν απρόσμενο δεσμό με τον Dog Man. Eτσι θα προκύψει μια όμορφη συνεργασία ανάμεσα στον σκύλο και την γάτα, με τα ανάλογα «μηνύματα» και φτιαγμένη με μεράκι και καλή αίσθηση του χιούμορ από την ομάδα της DreamWorks Animation στην οποία εν προκειμένω τον πρώτο λόγο είχε ο Πίτερ Χέιστινγκς, ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Βαθμολογία: 2

Προβάλλεται σε παραπάνω από 60 αίθουσες της Ελλάδας

«Captain America: Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» (Captain America: Brave New World, ΗΠΑ, 2025). Ταινία φαντασίας που προέρχεται από τον «κόσμο» της MARVEL. Ο Falcon/ Σαμ Γουίλσον (Αντονι Μάκι) συνεχίζει τον μύθο του Captain America έχοντας παραλάβει την ασπίδα του από βιμπράνιο όπως είδαμε στο τέλος της ταινία τέλος της ταινίας «Avengers: Endgame».Ο Γουίλσον θα βρεθεί στον κλοιό ενός διεθνούς διπλωματικού επεισοδίου και θα πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από μια μοχθηρή παγκόσμια συνωμοσία. Συμπρωταγωνιστεί ο Χάρισον Φορντ στον ρόλο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βαθμολογία: _

Προβάλλεται σε 120 αίθουσες της Ελλάδας