Η Μόσχα δέχθηκε τα ξημερώματα μία, πρωτοφανούς κλίμακας, επίθεση με drones, που προκάλεσε «μικρές» υλικές ζημιές σε κτίρια κατοικιών, δύο τραυματίες, αλλά όχι θύματα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σαμπιάνιν.

Είναι η πρώτη φορά στον 15μηνο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας που η ρωσική πρωτεύουσα γίνεται στόχος τέτοιας επίθεσης, σηματοδοτώντας ένα νέο σημείο καμπής σε μια σύγκρουση που το Κρεμλίνο είπε ότι δεν θα απειλούσε ποτέ τις ζωές των απλών Ρώσων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οκτώ drones στόχευσαν την πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης κοντά στις υπηρεσίες ασφαλείας έγραψαν ότι ο αριθμός ήταν πολλαπλάσιος, κάνοντας λόγο για περισσότερα από 30 drones.

Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση

Συγκεκριμένα, το Reuters αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημερώθηκε νωρίς το πρωί για τις επιθέσεις με drone στη Μόσχα και εργάζεται στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι το «καθεστώς του Κιέβου» βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε απειλή για τους κατοίκους της Μόσχας καθώς η αεράμυνα και ο στρατός της Ρωσίας αντιμετώπισαν καλά την κατάσταση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε: «Είναι, φυσικά, προφανές ότι πρόκειται για επίθεση από το καθεστώς του Κιέβου», ενώ διευκρίνισε ότι ο Πούτιν δεν σκοπεύει να απευθύνει ειδική ομιλία στον ρωσικό λαό αυτή τη στιγμή.

Και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκεί Σοϊγκού δήλωσε σχετικά πως «σήμερα το πρωί, το καθεστώς του Κιέβου πραγματοποίησε τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή της Μόσχας. Σε στόχους αμάχων, το σημειώνω αυτό».

Ωστόσο, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ αρνήθηκε ότι η Ουκρανία εμπλέκεται, αλλά είπε ότι είχε προβλέψει «αύξηση του αριθμού των επιθέσεων».

Η βρετανική Guardian στο μεταξύ αναφέρει πως τουλάχιστον ένα από τα drones που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στα περίχωρα της Μόσχας φαίνεται να ήταν ένα ουκρανικής κατασκευής drone UJ 22 που παρήχθη από την εταιρεία Ukrjet.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα επιβεβαιώνει ένα προφανές μοτίβο πρόσφατων προσπαθειών του Κιέβου να χτυπήσει στόχους μέσα στη Ρωσία με drones, ο πρωταρχικός σκοπός των οποίων φαίνεται να είναι περισσότερο το ψυχολογικό πλήγμα – μια προσπάθεια να φέρει τον πόλεμο στο κατώφλι των Ρώσων.

Τα πιο «αυστηρά μέτρα»

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται να λάβει τα πιο «αυστηρά μέτρα» ως απάντηση για τις επιθέσεις που δέχθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη η Μόσχα νωρίτερα σήμερα.

«Οι διαβεβαιώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν θα πραγματοποιήσει επιδρομές σε βάθος εντός του ρωσικού εδάφους αποδεικνύονται πλήρως υποκριτικές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

«Η Ρωσία επιφυλάσσεται να λάβει τα σκληρότερα δυνατά μέτρα σε απάντηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιεί το καθεστώς του Κιέβου», προστίθεται στην ανακοίνωση.