Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη τουρκική πλευρά να τείνει χείρα φιλίας και να μιλά για βελτίωση των σχέσεων στο Αιγαίο.

Μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευχήθηκε στην Ελλάδα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε ευχετήρια επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτήν ο πρόεδρος της Τουρκίας, εκτός από τις ευχές προς τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής μίλησε για την κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα από τον Τούρκο πρόεδρο.

«’Ήταν ένα ξάφνιασμα, ευχάριστο μεν αλλά ξάφνιασμα. Έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ατμόσφαιρας, τα πράγματα είναι καλά στο Αιγαίο. Δεν έχει λυθεί κάποιο πρόβλημα και ούτε έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία για να λυθεί κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν είναι η κατάσταση που επικρατούσε πριν την 6η Φεβρουαρίου, δηλαδή τη μέρα του σεισμού στην Τουρκία. Έχουμε δυο μήνες τώρα που δεν έχουμε ούτε προκλητικές δηλώσεις, ούτε προσβολές», είπε αρχικά.

Τι κρύβεται πίσω από τα «ανοίγματα φιλίας» του Ερντογάν;

«Είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσουμε τα κίνητρα αυτής της δραματικής αλλαγής. Πάντως το γεγονός ότι η Τουρκία θα έπρεπε να το έχει συνειδητοποιήσει νωρίτερα, φαίνεται  να συνειδητοποιεί ότι δεν έχει κάποιο όφελος από την διατήρηση της έντασης με την Ελλάδα, δεν έχει καμία λογική όλο αυτό το οποίος συνέβαινε, της δημιουργεί μία σειρά από εμπόδια, ίσως το να «βγει από τη μέση» έστω και προσωρινά η ελληνοτουρκική διελκυστίνδα, να προχωρήσει η Τουρκία στις εκλογές έτσι όπως είναι σκόπιμο να προχωρήσει, δηλαδή με μία ηρεμία, αυτό είναι το καλύτερο. Και αυτό συμβαίνει», εξήγησε ο κ. Υφαντής.

Τα σενάρια των τουρκικών εκλογέων και η επόμενη μέρα

Για τις φωνές που κάνουν λόγο για ποσοστό 53% του Ερντογάν ο κ. Υφαντής ανέφερε πως, «εκτίμηση κάνουμε, νομίζω ότι η Τουρκία είναι σαφές ότι θα ήθελε να ξεκινήσει μία διαδικασία συζήτησης με την Ελλάδα Οι δύο επιστολές Τσαβούσογλου-Δένδια αλλά και του Ερντογάν στον κ. Μητσοτάκη, δίνει το μήνυμα ότι η Τουρκία θέλει να εμπλακεί σε μία συζήτηση. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο αντιλαμβάνμαι τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς, καθώς η Τουρκία δεν έχει κουνηθεί ούτε εκατοστό από τις πάγιες θέσεις της.

Γυρίζει σελίδα η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας;

«Νομίζω ότι είναι περισσότερο ευχή παρά πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Υφαντής.

Γερμανικά ΜΜΕ: Ελλάδα -Τουρκία, ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι

Στον γερμανικό τύπο δεν πέρασε απαρατήρητη η αιφνιδιαστική επιχείρηση προσέγγισης των δύο χωρών, ενώ πριν λίγο καιρό η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα ακόμη και με πόλεμο, όπως μεταδίδει η DW. Πού οφείλεται άραγε αυτή η ξαφνική γαλήνη;

Η Stuttgarter Nachrichten περιγράφει καταρχήν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για τις δύο χώρες. Για το όλο λάμψη πρόσωπο του Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση με τον „φίλο Νίκο» στις Βρυξέλλες, για τη «μεγάλη χαρά» του Δένδια που συνομίλησε με τον Τσαβούσογλου. Αλλά το επιστέγασμα αυτή της προσέγγισης ήταν η επιστολή Ερντογάν με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, «μια αξιοσημείωτη χειρονομία, γιατί η ημέρα τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανεξαρτησία της Ελλάδας», όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

«Δεν ταιριάζουν στην εποχή τα κηρύγματα μίσους»

Η εφημερίδα δίνει βήμα στον Γιάννη Γρηγοριάδη, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. «Οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία» είπε στην εφημερίδα ο Έλληνας καθηγητής παρουσιάζοντας μια νέα δημοσκόπηση. «Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν ακολουθήσει την κλιμάκωση των πολιτικών και στις δύο χώρες». Η εφημερίδα αναφέρεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία  καταδείχθηκε ότι πριν από την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων οι πολίτες και στις δύο χώρες θεωρούσαν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά μόνο ένα ποσοστό κάτω από το 20% και στις δύο χώρες τάσσονταν υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης. «Ένας στους δύο Έλληνες και πάνω από κάθε δεύτερο Τούρκο ζητά διευθέτηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Απρόσμενη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές ο Ερντογάν συγχαίρει τον ελληνικό λαό» παρατηρεί και το γερμανικό εκδοτικό δίκτυο RND, αναφερόμενο στην ευχετήρια επιστολή για την 25η Μαρτίου. „Η ξαφνική ύφεση των εντάσεων μετά από συνεχείς απειλές προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και οφείλεται κυρίως στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος. «Η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα ξένα κράτη που έστειλαν ομάδες διάσωσης. Ο Ερντογάν έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι τα κηρύγματα μίσους κατά της Ελλάδας δεν ταιριάζουν πλέον στην εποχή, δεν του είναι χρήσιμα στην προεκλογική εκστρατεία».